x

Margo Price: Fra udstødt i Nashville til verdenskendt country-darling

Margo Price: Fra udstødt i Nashville til verdenskendt country-darling

Tønder Festival-aktuelle Margo Price er blandt de hotteste nye navne på country-scenen i USA. I marts i år udgav den 32-årige sangerinde solodebuten ”Midwest Farmer’s Daughter” på Jack Whites pladeselskab Third Man Records. Siden da har hun turneret verden rundt med sit band og sine smukke sange om livets helt store op- og nedture i bagagen.

GAFFA mødte hende på årets Tønder Festival, hvor hun spillede to koncerter, til en samtale om turnélivet, familien, musikalske forbilleder, vintage country/western-fashion og naturligvis samarbejdet med Jack White.

 

Jeg elsker at se nye steder hver dag, og det er her virkelig en fed måde at leve på. Jeg har altid vidst, at jeg ikke var skabt til at arbejde på et kontor. Det fandt jeg ud af ret tidligt i mit liv, da jeg sad og kedede mig på skolebænken. På denne måde får jeg mulighed for at rejse med mine venner – også selvom det godt kan være lidt slidsomt ind i mellem, men vi klarer os. Vi kører stadig rundt i en skrabet minibus. Der er ingen senge eller andre luksusting som for eksempel et køleskab. Billedet her er taget af en fotograf fra Boston Globe på en festival i Massachusetts, og der mangler faktisk en, vores pedal steel-guitarist. Han render altid rundt og laver sine egne ting.

Kris Kristofferson og jeg spillede ”Me and Bobby McGee” sammen på Newport Folk Festival i juli. Det var måske den lykkeligste dag i mit liv, bortset fra mit bryllup. Man kan se det, fordi jeg smiler med tænderne, hvilket jeg meget sjældent gør. Det er ikke fordi, jeg ikke er et glad menneske. Jeg kan bare ikke lide mine tænder. Det var en fantastisk dag. Jeg fandt ud af, at jeg skulle spille med ham bare 45 minutter inden. Jeg beundrer Kris Kristofferson og har en meget stærk tilknytning til den sang – især med Janis Joplin.

Da jeg som 20-årig rejste til Nashville, lavede jeg en liste over alle de steder, jeg gerne ville spille. Igennem årene har jeg fået sat flueben ved dem alle sammen. Faktisk spillede jeg på Grand Ole Opry, før jeg spillede på The Ryman Auditorium, men at spille dér er nærmest en religiøs oplevelse. Jeg var virkelig lykkelig den dag. Det pudsige er, at kjolen, jeg havde på var én, min mor havde foræret mig. Lige før jeg skulle på scenen, sprækkede sømmen bag på, og der var et kæmpe hul i ryggen. Opvarmningsbandet var forsinkede, og folk bankede løs på min dør, mens min mor desperat forsøgte at sy kjolen sammen. Jeg nåede hverken at stemme min guitar eller at varme stemmen op, inden jeg gik på. Men at stå på scenen dér har helt sikkert været et af de absolutte højdepunkter i min karriere.

 

Et billede slået op af Margo Price (@missmargoprice) den

Det er min søn og mand Jeremy. Han hjælper mig meget med at skrive og spiller også med her på festivalen, fordi jeg har brækket en finger. Familien betyder alt for mig. Jeg savner min søn, når jeg er på turné. Det er heldigvis blevet lettere med al den teknologi, så vi taler sammen, og han tager telefonen med rundt i huset og viser mig de ting, han går og laver.

Jeg kunne ikke være mere taknemmelig for alt det gode, Third Man Records har gjort for mig og min karriere. Jeg følte mig så udenfor og alene i Nashville, og det, at de har taget min ind har gjort, at jeg virkelig føler, at jeg har et hjem. I mange år kunne jeg ikke få nogen til at hjælpe mig, og følte, at ingen var ærlige overfor mig, når det kom til businesssiden af tingene. At møde Jack White og Ben Swank (medstifter af Third Man Records, red.) har haft helt afgørende betydning for mig. Og deres accept har åbnet så mange døre andre steder.

Min plade var allerede indspillet og færdig, da vi startede med at samarbejde, så Jack White har egentlig bare ladet mig realisere min vision og har støttet op om processen hele vejen. Jeg så meget op til ham, da jeg voksede op og har været meget inspireret af hans musik. Den var rå, og det var rigtige instrumenter, og det har jeg altid været meget tiltrukket af.

Det er nok også derfor, at jeg i dag har en følelse af, at cirklen er sluttet. Da jeg kom til Nashville, spillede jeg primært akustisk guitar og sang country og folk-sange. Efter noget tid blev jeg overbevist om, at jeg ville få mere opmærksomhed, hvis jeg lavede mere larm og spillede rock’n’roll. Derfor begyndte jeg at dyrke bands som The Rolling Stones og Led Zeppelin og larmede rigtig meget i en periode. I dag er jeg vendt tilbage til mit oprindelige udgangspunkt. Jeg har derimod aldrig følt mig fristet til at gå over i den anden lejr og gå full on pop-country. Tværtimod. Jeg kunne se, hvad der var ved at ske med musikken og Nashville på grund af det, og jeg følte, at der aldrig ville være en plads til mig i den verden. Jeg havde mest af alt lyst til at gøre oprør med den genre ,og derfor valgte jeg at gå rock’n’roll-vejen.

Jeg elsker vintage tøj, musik og biler. Især stilen fra 1950’erne og 60’ernes countrysangerinder. Billedet her er taget i forbindelse med et magasininterview. Kjolen er fra Manuel, og den passede rigtig godt til mig og min tid i bandet Buffalo Clover. Jeg ville ønske, jeg havde råd til at købe den, men den koster 4000 dollars, så det kommer aldrig til at ske. Min veninde ordnede mit hår til photoshootet, og jeg er virkelig vild med det. Vi plejer at sige “The higher the hair, the closer to God”.

 

Et billede slået op af Margo Price (@missmargoprice) den

Det er fra udsendelse nummer 500, og jeg fatter slet ikke, hvordan jeg endte dér. Det var en enorm anerkendelse og fantastisk musikalsk oplevelse. Med os på scenen havde vi blæsersektionen fra The Dap Kings og The Roots. Det var virkelig en fed aften. Jimmy (Fallon, red.) gav mig en rigtig fin gavekurv med et par UGG-hjemmesko. Jeg har aldrig ejet et par UGGs, og jeg går egentlig ikke særlig tit med hjemmesko, men det føltes rigtig godt at tage støvlerne af og smutte i dem. Min mand driller mig altid med det, fordi han synes, de er så grimme, men jeg plejer bare at sige, at det er fordi han er misundelig på mig, fordi Jimmy Fallon ikke har foræret ham et par hjemmesko.

Margo Price spillede på Tønder Festival torsdag og fredag aften.

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA