x

15 finurlige facts om Jack White

15 finurlige facts om Jack White

Jack White er så tæt på legendestatus, at han næsten ikke behøver en introduktion. Han startede sin musikkarriere i bandet The White Stripes og står blandt andet bag hits som ”Seven Nation Army” og ”Fell In Love With A Girl”. Han bliver omtalt som en af sin tids bedste guitarister – og han er oven i købet selvlært. Han har høstet et hav af priser, og så er han bare helt sin egen.

I dag udkommer han med opsamlingsalbummet "Acoustic Recordings 1998-2016" fyldt med akustiske versioner af hans tidligere sange. I den anledning giver GAFFA dig her 15 lidt nørdede facts, som du (måske) ikke vidste om musikeren i forvejen:

1. Jack White er døbt John Anthony Gillis og er opvokset i en katolsk familie, hvor han var den yngste af en søskendeflok på ti. Som barn ville han gerne være præst, og inden han fik øjnene op for musikken, arbejdede han som møbelsnedker og åbnede sin egen butik.

2. Navnet ”White” stammer fra hans ekskone og tidligere bandmedlem i The White Stripes, Meg White. Parret var gift fra 1996 til 2000, men har til offentligheden fortalt, at de var søskende. De har senere fortalt, at de ville undgå spørgsmål om, hvordan det var at være i band med sin eks. Jack White omtaler fortsat Meg som sin søster.

3. White er besat af farver. I The White Stripes var farverne sort, hvid og rød. Dette gjaldt både albumcovers, beklædning og scenebelysning. Mens hans solokarriere har været præget af farverne gul og blå. Besættelsen af farver er dog ikke noget, der først er kommet til White i hans karriere som rockstjerne. Også som møbelpolstrer gik han meget op i farverne: ”Hele butikken var gul og sort. Alt mit værktøj, alle væggene. Jeg havde en gul varevogn, og jeg afleverede møblerne iklædt gult og sort tøj. Folk syntes overhovedet ikke, det var sjovt.”

4. En anden skør besættelse er Whites fascination af tallet tre. White forklarede tilbage i 2002 om sin fascination af tallet til NME: “For mig betyder det perfektion. Alle sangene og teksterne, måden ting er struktureret, alt vi gør i vores illustrationer er struktureret omkring tallet tre.” Brugen af tallet har gennemsyret hans karriere, lige til hans egen underskrift, der skrives med tre lodrette streger til sidst.

5. Han er hundemenneske og har sågar skrevet en sang om sine hunde, Astro og Jasper. Sangen ”Astro” er på albummet ”The White Stripes” fra 1999.

6. Da White og hans nu ekskone Karen Elson blev skilt, holdt de en skilsmisse-fest med drinks og dans på dagen, hvor de ville have haft seks års bryllupsdag. Parret var sammen fra 2005 til 2013.

7. Trods festen var skilsmissen ikke idyllisk. I 2013 fik Elson et polititilhold mod White, efter at sangeren havde chikaneret hende og parrets to børn, som Elson primært har forældremyndigheden over.

8. En af Whites yndlingsguitarer, når han optræder, er en 1965 JB Hutto Montgomery Airline. Han ejer to af slagsen. Den ene har han fået af en fan tilbage i 2004.

9. Når Jack White optræder, foregår det aldrig ud fra en sætliste. ”Når vi spiller live, udsender vi den her vibe, hvor vi balancerer mellem en katastrofe og noget genialt. Det føles ikke kunstigt, som når det er skrevet på papir og udført ud fra et manuskript. Publikum kan lugte manuskriptet,” har White tidligere udtalt til NME.

10. I 2003 brækkede Jack White sin finger i en bilulykke, og var nødt til at aflyse en række koncerter med White Stripes. For at vise de skuffede fans alvoren af sin skade, filmede han sin operation. I filmen kan man blandt andet se et close-up, hvor lægerne borer tre skruer (tre igen) i hans finger til lyden af sangen ”Seven Nation Army”.

11. Jack White har udtalt til The New York Times, at han overvejende fortrækker at arbejde sammen med kvindelige musikere: “Når du er i et rum med fem gutter, så bliver det til en flok gorillaer i et bur. Piger har ikke same hindringer.”

12. Ifølge en artikel i New York Times fra 2012 har Jack Whites installereret mikrofoner i afløbene på sit hus, så han kan lytte til regnen, når han skal sove.

13. Jack White er stor fan af Bob Dylan og har engang udtalt, at han har ”tre fædre: min biologiske, Gud og Bob Dylan.” Dylan var desuden den første koncert, som White var til, og han har selv fortalt, at han sad på sæde nummer 666.

14. På Beyoncés album “Lemonade” har Jack White skrevet og produceret sangen ”Don’t Hurt Yourself”.

15. White har i alt 12 Grammy-priser, som han har fået for sit arbejde med The White Stripes, Loretta Lynn og sin solokarriere.

Herunder kan du høre "Carolina Drama", der er en del af det nye album "Acoustic Recordings 1998-2016":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA