x

Vi mindes Tupac: 15 finurlige facts om rap-legenden

Vi mindes Tupac: 15 finurlige facts om rap-legenden

Som mange rap- og hiphop-entusiaster sikkert er klar over, er det i dag nu 20 år siden, at Tupac Shakur (bedre kendt som 2Pac) på tragisk vis blev skudt i Las Vegas, Nevada. Med hits såsom "Keep Ya Head Up", "Life Goes On" og "California Love" var Tupac i høj grad med til at sætte et aftryk på 90'ernes rap-musik. For at hylde Tupac Shakur og en glorværdig karriere, der blandt andet har budt på over 75 millioner solgte albummer, har vi hos GAFFA samlet 15 interessante, spøjse og mærkværdige facts, som du (måske) ikke vidste om den kontroversielle rapper.

1. Tupac blev oprindeligt døbt Lesane Parish Crooks. Rapperens mor, Afeni Shakur, valgte dog at omdøbe sin søn allerede et års tid efter fødslen, hvorefter han fik tildelt navnet Tupac Amaru Shakur.

2. Tupac blev navngivet efter den sidste inka, Túpac Amaru, som var lederen for den inkaiske mostandsbevægelse mod det spanske kolonistyre, inden han blev fanget og henrettet i år 1572.

3. Når Tupac Shakur som barn var uartig og ikke ville opføre sig ordentligt, blev han som straf sat til at læse avisen New York Times.

4. Selvom Tupac Shakur primært huskes for sin musik, har han flere gange optrådt som skuespiller i forbindelse med både teater og film. Som 13-årig medvirkede han eksempelvis i teaterstykket "A Raisin in the Sun" på Apollo Theater i Harlem. Derudover har han optrådt i spillefilm som "Bullet" (1996) og "Above the Rim" (1994).

5. Apropos film forlyder det, at Tupac gik til audition og var tæt på at få tildelt rollen som reje-eksperten Bubba, i den Oscar-vindende film "Forrest Gump" fra 1994. I et interview med Keisha Morris, som er Tupacs eks-kone, fortæller hun, at de på første date gik i biografen og så netop "Forrest Gump", da Shakur ville se, hvordan Mykelti Williamson gjorde det i rollen som Bubba.

6. I sine teenageår var Tupac meget optaget af henholdsvis engelsk og irsk popmusik og nød at lytte til sangere og bands, heriblandt Kate Bush, Sinead O’Connor, Culture Club og U2.

7. Ud over musik var en af Tupacs helt store interesser bøger. Flere gange har rapperen givet udtryk for, at en forfatter som William Shakespeare fungerede som inspirationsmæssigt fundament for hans musik.

8. Som ung var Tupac politisk aktiv. I forbindelse med sit high school-ophold i Baltimore meldte han sig ind i den kommunistiske organisation YCLUSA (Young Communist League USA).

9. Tupac begyndte sin rap-karriere i Baltimore under navnet MC New York, hvor han hittede med nummeret ”Tearz Of A Clown”.

10. Før Tupacs debuterede med sit soloalbum ”2Pacalypse Now” i 1991, agerede han roadie samt danser for hiphop-gruppen Digital Underground.

11. ”All Eyez on Me” fra 1996 er, ifølge Music Times, det syvende mest solgte hiphop-album til dato med i omegnen af ni millioner solgte eksemplarer.

12. Tre år før Tupacs død i 1996 datede rapperen Madonna.

13. Langt størstedelen af rapperens sangtekster er hovedsageligt centreret omkring emnerne vold, trængsler i det indre byliv, racisme, sociale problemer og ikke mindst East Coast-West Coast-rivaliseringen (1991-1997), der endte med at koste Tupac Shakur livet.

14. Tupacs allersidste ord var angiveligt nogle mindre pæne af slagsen. Den nu pensionerede politimand Chris Carroll var den første, der ankom til gerningsstedet i forbindelse med det tragiske drive by-skyderi i Las Vegas, Nevada. Carroll forsøgte, inden Tupac afgik ved døden, ihærdigt at fremtvinge ord ud af den næsten bevidstløse rapper for at få en afklaring på situationen. Tupac var dog ikke særlig samarbejdsvillig og stammede som det allersidste et fuck dig, hvorefter han stoppede med at trække vejret.

15. Mordet på Tupac Shakur er den dag i dag, 20 år efter, fortsat ikke blevet afklaret. Hvem der skød og dræbte rapperen er altså fortsat uvist. Det amerikanske politi har dog i længere tid ment, at det var South Side Crip-bandemedlemmet Orlando Anderson, som er den ansvarlige for Tupacs død.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA