x

Koncert- og albumaktuelle Katie Melua synger det, hun selv vil lytte til

Koncert- og albumaktuelle Katie Melua synger det, hun selv vil lytte til

Syv albums. Fire, der er gået platin. Et Greatest Hits-album. Ikke mange har oplevet lige så stor succes, som 32-årige Katie Melua har.

Den engelsk/georgiske sangerinde med den luftige stemme blev for alvor kendt i 00’erne med kioskbaskere som ”Nine Million Bicycles” og ”The Closest Thing to Crazy”. Hendes flair for skrøbelige og ærlige sangtekster og iørefaldende melodier har givet hende stjernestatus som en af popmusikkens ægte romantikere.

Melua har netop udgivet albummet ”In Winter” og er aktuel med tre danske koncerter, hvor hun giver udsolgte koncerter i Musikkens Hus i Aalborg den 8. november og Musikhuset Aarhus den 10. november, mens det stadig er muligt at købe billetter til hendes koncert i Falconer Salen den 9. november.

Albummet "In Winter" er det første helt uden Meluas mangeårige producer og samarbejdspartner, Mike Batt. Da samarbejdet ophørte, gik Katie Melua i gang med at ”genfinde sig selv”. Hun tog sig god tid til at eskperimentere og prøve sig selv af musikalsk og kreativt. Én ting var hun sikker på - hun ville søge tilbage til sine rødder i hjemlandet Georgien og arbejde sammen med musikere derfra. I sin research fandt hun det 25-medlemmers store kvindekor Gori Women’s Choir, som hun har indspillet hele det nye album med.

Hvordan har det været at arbejde sammen med koret?

– De har en helt anderledes måde at arbejde på. Jeg har arbejdet med fantastiske musikere, der har spillet med folk som David Bowie og Bob Dylan, og nogle af de bedste producere i England og USA. En af de største forskelle er, at der er en romantisk forestilling i den vestlige popindustri, hvor idéen om at gentage noget, for eksempel lave ekstra indspilninger, er lidt ilde set. For at lave ægte kunst er man nødt til at være spontan – hvilket også er rigtigt. Men koret viste mig, at det er muligt at forfine og lave noget bedre ved at gå i detaljen og stadig beholde det spontane. Det var fascinerende.

Du har været co-producer på det nye album. Hvordan var det?

– Det skete på en måde af nødvendighed. Min co-producer Cecil Bartlett kan ikke et ord georgisk, så jeg var nødt til at være tolk. Det var derfor naturligt for mig. Det hele var et eksperiment, og jeg vidste, at hvis vi fik en stort navn til at producere, så ville det få stressniveauet til at stige. Vi ville gerne holde det jordnært. Men jeg må indrømme, at jeg var virkelig nervøs, da jeg skulle forslå ideen for mit management. Jeg gik ud på badeværelset og kiggede på mig selv i spejlet. Jeg var lige nødt til at give mig selv en lille peptalk, og så gik jeg ind og sagde: ”Jeg vil gerne gøre det her selv, og jeg tror, at det er grunden til, at det måske vil fungere.”

Hvordan reagerede de?

– De var fuldstændig klar på den. Jeg skulle ikke have været så nervøs. Og de havde på en måde allerede tænkt på det, fordi jeg tog hjem, og jeg skulle alligevel oversætte, hvis vi fik en stor producer.

Noget at lytte til i vintertiden

Katie Meluas varme, søde og glade væsen gennemsyrer interviewet. Og hun fortæller med stor passion om ”In Winter”, der ifølge sangerinden er et go-to album, man kan lytte til i vintermånederne, og som kan fylde huset med rare toner i stedet for den sædvanlige "bjældeklang"-pop.

– Jeg har primært valgt sange ud fra, hvad jeg gerne vil høre og ikke, hvad jeg gerne ville indspille. Det virker måske som en underlig ting at sige. Men beslutningsprocessen er nødt til at være ud fra lytterens synspunkt. Og det er faktisk hele grunden til, at jeg lavede albummet. Jeg ville virkelig gerne have et album, der mindede mig om et gammelt Frank Sinatra-julealbum. Jeg føler, at den slags album ikke bliver lavet mere. Så beslutningen blev ikke taget ud fra, at jeg gerne vil lave et vinteralbum, men fordi jeg gerne ville have noget fedt at lytte til.

Singlen ”Dreams On Fire” er en følelsesmæssig stærk sang. Jeg fik faktisk gåsehud første gang, jeg hørte den. Hvad er historien bag sangen?

– Jeg tror grunden til, at ”Dreams On Fire” påvirker mange mennesker, er, fordi vinteren er tiden til at reflektere. Det er en lille markør i løbet af året, hvor du er nødt til at sætte farten ned og tænke over fortiden, din familie og dit forhold. Og for mig er det, som om denne sang hjælper til at være i stand til at sige nogle ting til en partner, når du er usikker. Den hjælper til at være stærk nok til rejse spørgsmål om, hvor du står i forhold til dem, hvorvidt de laver de rigtige prioriteringer i deres liv, og også til at være egoistisk nok til at spørge: ”Elsker du mig nok?”

Mange af dine tidligere sange er også meget følelsesladede. Græder du nogensinde, når du synger dem eller har skrevet dem?

– Nej, jeg græder ikke. Eller nogle gange. For eksempel kan jeg huske, da jeg slog op med min første kæreste. Jeg skrev ”Piece by Piece” om ham. Jeg kan huske, at jeg havde en koncert, efter forholdet var ovre. Jeg kunne kun lige komme til slutningen af sangen. Så ja, det hænder. Men det kommer an på, hvad der ellers sker i mit liv.

Den sidste sang på det nye album er et cover af julesangen ”O Holy Night”. Hvad er dit forhold til den sang?

– ”O Holy Night” var den første sang, jeg sang, efter jeg var flyttet til vesten. Det var den første sang, jeg sang som en del af en julekoncert. Og det at være med i koret var sådan en fantastisk måde at blive integreret i det nye samfund på. Jeg kunne ikke et ord engelsk, da jeg flyttede dertil otte år gammel, så lærerne på skolen hjalp mig med at lære engelsk og blive integreret med børnene ved at putte mig i koret og have musikken som interesse.

På skoleudflugt

I forbindelse med udgivelsen af ”In Winter” tager Melua på Europaturné. Her besøger hun Danmark, hvor hun giver udsolgte koncerter i Musikkens Hus i Aalborg den 8. november og Musikhuset Aarhus den 10. november, mens det stadig er muligt at købe billetter til hendes koncert i Falconer Salen den 9. november.

Hvad kan vi forvente til dine koncerter?

– Vi deler showet op i to. Den første halvdel er det nye album fra start til slut. Og i den anden halvdel er det mig med to andre musikere, hvor vi vil spiller mine mest kendte sange fra tidligere. Så du kan forvente en meget vinter-agtig koncert med koret, og derefter kan du forvente Katie Melua-sange, som du kender, i en akustisk udgave. Så det skulle blive en meget dejlig aften.

Kan du lide at være ”on the road”?

– Jeg elsker det. Det er vidunderligt, fordi det eneste, du skal gøre, er lydprøver og give et show. Og rejse. Det er som at være på en skoleudflugt, hvor du spiller musik. Jeg er glad for, at vi har formået at finde plads nok i budgettet til også at have koret med, for jeg troede ikke, det var realistisk. Men de kommer alle sammen.

Hvad laver du lige før, du går på scenen?

– Jeg kan godt lide at hænge ud med dem, jeg skal optræde sammen med, fordi det betyder, at vi er et team. Men vi laver ikke sådan en kampråd-ting, som man ser andre kunstnere gøre. De skræmmer mig på en måde. De er lidt latterlige.

Hvad er på din forplejningsliste?

– Jeg har en masse vand, honning, rå ingefær. Nogle gange har vi en juicer. Når du er på tour, så ser du sjældent særlig meget sollys, fordi vi laver koncerten, og så rejser vi om natten hen til det nye sted. Det er et ret nattebaseret liv, så frisk juice og sund mad er virkelig vigtigt.

Hvilken slags musik lytter du til i tourbussen?

– Tourbussen er der, hvor jeg har opdaget noget af den bedste musik. Og jeg er virkelig heldig, for alle der kommer med på turné er velkomne til at medbringe deres samling af musik. Jeg har blandt andet opdaget albummet ”Elis & Tom” (af Elis Regina og Antônio Carlos Jobim fra 1974, red.), der er et af mine yndlingsalbums.

Herunder kan du se musikvideoen til sangen "Dreams On Fire", der er en del af det nye album "In Winter":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA