x

Koncertaktuelle Bat For Lashes: – Jeg ville elske at blive gift

Koncertaktuelle Bat For Lashes: – Jeg ville elske at blive gift

I sommer udgav Bat for Lashes albummet ”The Bride”. Den 28. oktober besøger hun Vega i København for at give en af sine sjældne danske koncerter. Vi har talt med den britiske sangerinde om ægteskabet, naturen og ikke mindst hendes særlige forhold til København.

”Fortællingen til ’The Bride’ formede sig egentlig som et manuskript til en film, jeg gerne ville lave. Jeg tænkte i historiefortælling, narrativer og karakterer,” fortæller Natasha Kahn som sit konceptalbum, der udkom i sommer.

”The Bride” er hendes fjerde album og fortæller historien om en tabt kærlighed hos en brud, hvis brudgom på tragisk vis dør i en trafikulykke på bryllupsdagen.

”Fordi jeg elsker at skrive musik, begyndte sangene bare at forme sig. Selvom jeg bare tænkte på numrene som soundtracket til en film, så kunne jeg, efter to års arbejde, mærke, at det skulle være et selvstændigt album,” fortsætter hun med en stemme, der er spag og stærk på en og samme tid. Det er ikke svært at genkende de følsomme nuancer, som også er til stede, når hun synger under kunstneraliasset Bat For Lashes.

Den underbevidste fortælling

”Jeg har skrevet fortællingen om ’The Bride’ ved at trække på mine egne oplevelser med kærlighed. Hvordan kan jeg gøre andet? Jeg mener, man kan jo kun forstå andres forhold gennem sine egne erfaringer,” siger hun og uddyber:

”Jeg starter altid med mine egne følelser, når jeg skriver tekster. Derfra gror de til mere underbevidste historier.”

Netop det underbevidste er noget, Natasha Kahn bruger i sit virke som Bat For Lashes. Hun er ikke bange for at skabe mystiske karakterer, der personificerer menneskelige skyggesider, lyster og længsler:

”Jeg tror, at vi som mennesker responderer meget på myter, eventyr og legender. Når vi finder på en karakter, så er den ofte et aspekt af vores tanker, en personificering af vores følelser og ideer.”

De velkendte skyggesider

For Natasja Kahn er skyggesiderne ikke så fremmede: ”Jeg er skorpion” griner hun og uddyber: ”Jeg tror, det er derfor, jeg kan lide at rejse i underverdenen. Sådan tror jeg mange kreative mennesker har det. Det er som at se efter diamanter i mørke.” Den følsomme stemme dirrer intenst:

”Det smukke findes ofte i skyggerne, men hvis du som kunstner bliver i skyggen, er det farligt. Det handler om at trække det smukke ud i lyset, så andre mennesker også kan se det”.

Hun virker eftertænksom og siger så: ”Jeg er begyndt at tænke meget mere over planeten, og hvordan vi lever. På vores forhold til naturen, og hvordan vi genfinder mennesket med den.” Det er tydeligt, planetens fremtid ligger den unge britiske sangerinde meget på sinde.

”Det næste jeg kommer til at lave, skal være meget mindre om mig selv og meget mere om menneskets genforening og samhørighed med naturen og hinanden,” siger hun.

Drømmen om ægteskab

På spørgsmålet, om Natasja Kahn selv engang drømmer om at blive brud, svarer hun: ”Ja, jeg tror gerne, jeg vil giftes.” Så er hun stille lidt, som om de store ord lige skal bundfælde sig i hende.

Så fortsætter hun: ”Ja, jeg ville faktisk elske at blive gift, men ikke af de forkerte årsager altså. Jeg vil ikke giftes, fordi jeg føler mig ensom, eller fordi jeg føler jeg mangler noget. For mig skal ægteskab være et partnerskab.”

Natasha Kahn har rødder i det pakistanske. Et kulturelt tilhørsforhold, hun finder essentielt for sin kærlighed til magi og mystik og den store iver efter at fortælle historier. Derimod tror hun ikke, anerne mod øst har påvirket hendes forhold til kærlighed og ægteskab:

”Mine forældre var ikke sammen, da jeg var teenager, så jeg tror ikke, jeg har romantiseret deres ægteskab på nogen måde. Mit forhold til ægteskab kommer mere fra mine egne erfaringer med kærlighed,” fortæller hun med lys og glad stemme.

Jagten på den tabte kærlighed

Jagten på den tabte kærlighed har være et tilbagevendende tema på alle Bat for Lashes’ album fra debuten ”Fur and Gold” over ”Two Suns” og til ”The Haunted Man”. Også ”The Bride” kredser om den tragisk kærlighed mellem to mennesker.

”Inden jeg har kunnet gå ind i et kærlighedsfyldt ægteskab, tror jeg, at jeg har måtte gennemgå en hel masse ulykke,” siger hun om det tragiske og gennemgående tema.

Hun uddyber: ”Jeg ved ikke, om det er det samme for alle, men for mig var det i hvert fald en meget lang tur ned i underverdenen at komme tilbage med en ny mission. Jeg tror, at når jeg laver noget nyt, så bliver det væsentligt anderledes”.

Starten på et nyt kapitel

Netop det faktum, at man må finde kærligheden til sig selv, før man kan binde sig i et ægteskab, er, hvad Natasja Kahn kalder essensens af ”The Bride”. Selvom hun ikke ved præcis, hvor hun er på vej hen nu, har den britiske sangerinde helt klart en følelse af, at hun står i slutningen, klar til at påbegynde noget nyt:

”Jeg er lidt sådan et sted, hvor jeg har skåret alle båndene over, og der ikke er nogen vej tilbage. Jeg har lige afsluttet min pladekontrakt og føler mig klar til at slutte en livscirkel og påbegynde en ny, anderledes og langt større en.”

Med naturen som healer

Selvom planerne ikke ligger som perler på en snor for Natasja Kahn, lyser fremtidsdrømmene alligevel: ”Jeg vil gerne lave noget større og mere vigtigt end bare at være en del af musikindustrien. Måske arbejde som mentor for nogle unge mennesker eller lave film.”

Hun fortsætter: ”Ungdommen er jo grundlag for vores eksistens på planeten i fremtiden. Jeg tror, vi står over for et meget vigtigt vendepunkt, og hvis vi ikke genetablerer kontakten til naturen, er vi i fare for at slå alt det skønne ihjel. For mig er det meget vigtigt, at vi lærer vores børn at kigge på verden med respekt.”

På The Bride er naturen også til stede som et healende element i al sorgen. Det er her, bruden søger healing for sit blødende hjerte. Bruden går ikke ind på en psykiaters kontor i en storby. Hun går i ud i skoven, op på bjergene og ud til havet. Hun opsøger mennesker, der er på kanten af samfundet.

Natasja Kahn uddyber: ”I naturen finder vi alle de råd, vi har brug for som mennesker. Naturen har været her meget længere end os. Alt, du har brug for, sker i naturen, der er en fantastisk balance.”

Ungdomskærligheden i København

Koncerten i Danmark glæder Natasja Kahn sig også til. Faktisk har København en helt særlig betydning for hende:

”Min første kæreste var dansk. Vi var sammen i otte år, og vi besøgte hans mor og bedstemor i København. Vi besøgte Tivoli, tog til havet og spiste traditionelt dansk wienerbrød. Jeg har helt specielle minder fra det sted.”

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA