x

Koncertaktuelle Thy Music Collective – Ulvene fra Thy

Koncertaktuelle Thy Music Collective – Ulvene fra Thy

Thy Music Collective og gæster giver en såkaldt Suburban Summit-koncert på spillestedet Forbrændingen i Albertslund den 22. oktober. Gæsterne er ægteparret Toko Yasuda (St. Vincent) og John Schmersal (Caribou).

John Schmersal og Toko Yasuda mødtes igennem deres deltagelse i indiebandet Enon i nullerne og har siden fortsat arbejdet med musik. Toko Yasuda er en fast del af Annie Clarkes St. Vincent-projekt, hvor hun spiller både guitar og Moog. Derudover har hun spillet i bands som Blonde Redhead, The Van Pelt og The Lapse og har desuden udgivet et soloalbum under navnet "Plvs Vltra". John Schmersal har spillet i bandet Braniac, haft sit eget soloprojekt, lavet filmmusik og produceret musik for blandt andre Courtney Loves Hole. I dag er han fast del af livebandet Caribou.

Suburban Summit-konceptet blev startet op i februar og går ud på, at musikere flytter ind hos spillestedet Forbrændingen i ti dage, hvor de i fællesskab skaber ny musik, som resulterer i en koncert. Publikum ved således ikke på forhånd, hvad de vil opleve til koncerten. Dog garanteres en anderledes og ikke mindst unik musikalsk oplevelse. Arrangementet afvikles i selskab med Thy Music Collective, som tæller blandt andre Quick Quick Obey, The Entrepreneurs, Drengebande, det nu opløste band Artificial Brothers og mange flere.

Vi tegner nedenfor et portræt af Thy Music Collective

På trods af et befolkningstal på bare 40.000 mennesker har det tyndbefolkede Thy de seneste år i stigende grad gjort sig bemærket på den nationale scene. Bands som The Entrepreneurs, Artificial Brothers og Jonah Blacksmith har ikke bare skabt sig et stadigt voksende følge over hele landet, men thyboerne har også kunnet opleves på flere af årets små og store festivaler. Centralt i opblomstringen af musikken fra landsdelen står Thy Music Collective, en paraply-organisation for områdets mange up-and-coming bands. En organisation og et musikalsk landskab i rivende udvikling.

– De sidste små ti år har der været en utrolig spændende og mangfoldig musikscene i Thy, hvor vi alle sammen er født og opvokset. Musik har altid været en del af fællesskabet for rigtig mange af os. Vi er gået til hinandens koncerter i mange år, og for mig var det naturligt at finde en måde, hvorpå vi kunne få den store talentmasse, der er i Thy, ud til resten af Danmark.

Sådan siger Esben Halkier, formand for Thy Music Collective og forsanger i Quick Quick Obey, et af det dusin bands, der har slået sig sammen under musikkollektivets vinger, og som gennem de sidste tre år med stor succes og utraditionelle metoder har fået sat Thy på det musikalske landkort.

Idéen om at skabe kollektivet opstod en sen nattetime i et studie langt ude på landet i Thy, hvor tankerne om at forene talentmassen i området gik fra en være en løs strøtanke til at blive en konkret idé om, hvordan det kunne udføres i praksis.

– Jeg kunne se for mig, hvordan vi kunne lave en fælles udgivelse, hvordan vi kunne lære af hinanden, stable koncerter på benene og i det hele taget udnytte det store fællesskab, der altid har været mellem bandsene. Så vi endte med at lave et mixtape med ét nummer fra ti bands fra hjemstavnen.

 

Platform for talent

Med bevidstheden om, at det kan være meget svært for små bands at skabe sig et navn og et publikum på den danske musikscene, gik Esben Halkier og de andre thyboer i gang med at skabe deres egen platform, hvor de som en del af et fællesskab kunne komme ud på de danske scener.

– Kollektivet er en to-delt platform. Vi arrangerer koncerter sammen, blandt andet små koncerter i København, hvor de fleste af os bor, men hvor de små bands, der stadig bor i Thy, kan få mulighed for at spille. Det ville være utrolig svært for dem at komme ud og spille på den måde, hvis de ikke var en del af kollektivet. Men vi er også til stede på festivaler som Alive og Way Up North, hvor vi havde vores egen scene. Der møder vi op som Thy Music Collective med en lille håndfuld bands.

Ud over at være en platform for kollektivets band til at arrangere koncerter rundt omkring i landet, arbejder TMC også på andre niveauer. Internt i TMC er der en lille håndfuld arbejdsgrupper, der hver især har ansvar for områder som kommunikation, booking og politik, hvor medlemmerne deler viden og erfaringer med hinanden, og hvor kollektivets formål kommer til sin ret på en anden måde.

– Vi laver workshops for alle medlemmerne og får delt en masse erfaringer med hinanden. Vi har nogle, der er virkelig gode til at begå sig i musikbranchen, nogle der er gode til promotion, og selvfølgelig også nogle helt unge medlemmer, der er totalt grønne i musikbranchen. Det er på sin vis hele pointen med et godt fællesskab: at hjælpe og lærer af hinanden for at blive bedre. Kollektivet findes for musikkens skyld.

 

Politik gennem musik

I sommeren 2015 blev Thy Music Collective inviteret til at tage del i Folkemødet på Bornholm, hvor Esben Halkier debatterede med med høj og lav i Danmarks kulturliv, og hvor der var en oplagt mulighed for at promovere både Thy og kollektivet og i det hele taget gøre opmærksom på de muligheder, der findes i landets yderste hjørner.

– Det var en fantastisk chance for at lave vores egen form for guerilla-markedsføring. Vi præsenterede arrangørerne for en idé om, at alle deltagere til Folkemødet kunne gå rundt og høre en masse livemusik, spillet af en flok søde, glade og dygtige unge musikere, der var stolte over at være fra Thy. Vi fik det arrangeret i samarbejde med Royal Unibrew og Smukfest Copenhagen og spillede en masse koncerter fra taget af en dobbeltdækker-bus, og det gav os en masse opmærksomhed, en masse gode oplevelser og fik promoveret Thy på en fantastisk måde.

Når snakken falder på, hvad thyboerne har fået ud af at slå sig sammen under kollektivets paraply, bliver ordene for alvor mange hos Esben Halkier. Ud over uendelige timers øvelse i foreningsarbejde, bureaukrati og fællesmøder står det helt klart, at han har lært utroligt meget af projektet.

– Hvis man har en meget konkret idé, der er så klar, at den kan skrives direkte ned på papir, så er den god nok til at kunne føres ud i livet. Ligegyldigt hvor skør den end er. Når så mange musikere arbejder sammen, er det selvfølgelig ikke hver dag, vi er enige om ret meget. Men jeg har i høj grad lært, hvordan man strukturerer et deltagende demokrati og skabende fællesskab, så det hele ikke går op i kaffemøder og diskussioner. Demokrati er formålsløst, hvis ingen deltager, og det problem har vi bestemt ikke.

 

Hjemstavnens hjemmebane

Det fællesskab, som Esben Halkier bliver ved med at vende tilbage til, er for mange af thyboernes vedkommende startet i URT, Ungdomsrådet i Thy, der råder over en bygning midt i Thisted, hvis scene har dannet ramme om karrierens første koncert for mange af kollektivets bands. Et sted, der er drevet af unge, og som tiltrækker unge fra hele området.

– URT er et lidt trashy, men samtidig fantastisk hus, der vel kan kaldes for Thys Ungdomshus.

Det er et sted, hvor rigtig mange samles, og hvor bands få lov til at prøve os selv af på scenen. Samtidig er det et sted, der er drevet af unge, hvilket giver en utrolig hjælpsom og støttende atmosfære, hvor man har et stort fokus på at hjælpe alle unge, der gerne vil lave kunst eller spille musik. Det er kort sagt der, hvor musikken i Thy har sin hjemmebane.

Mange af bandsene fra Thy er emigreret fra hjemstavnens åbne vidder til stenbroen i København, men det har ikke ændret på kollektivets formål. Små bands fra Thy kan melde sig ind i kollektivet, når bare de skriver deres egen musik og derudover ønsker at deltage i fællesskabet.

– Kollektivet kan hjælpe både helt små bands og større bands, men selvfølgelig på forskellig måde. Et gymnasieband, der spiller på URT, har ikke brug for den samme hjælp, som et band, der lige har spillet på Roskilde. Og pointen med et kollektiv er jo, at det er for alle, så derfor hjælper vi lige så gerne de små som de store.

 

Ulveflokken

– Thy er helt unik på samme måde, som alle andre steder i Danmark er unikke. Vi er ikke mere talentfulde end så mange andre, men vi har fundet en måde at forløse talentmassen i et fællesskab, og det er måske unikt, siger Nicolai Noa, forsanger i Magnolia Shoals, da GAFFA sætter ham og Thomas Bach Skaarup, alias Drengebande, og Magnus Thordahl, trommeslager i The Enormous Sea stævne en søndag eftermiddag.

Sammen med Quick Quick Obey og Artificial Brothers udgjorde de kollektivets daglange lørdagsevent på dette års Spot Festival i Aarhus, et udstillingsvindue for en lang række talentfulde danske og skandinaviske bands, som TMC for andet år var en del af, ligesom de i stigende grad gør sig bemærket på flere af landets mange festivaler. Snakken mellem de tre thyboer begynder hurtigt at kredse omkring, hvad det er, der gør, at så mange bands fra Thy gennem de senere år har holdt deres indtog på de danske spillesteder.

– Jeg tror, at det langt hen ad vejen er tilfældigheder, der gør, at der kommer så mange nye, spændende bands fra Thy netop nu. Da jeg begyndte at lave musik, var der stort set ingen bands i området, men de sidste år har det ændret sig markant. I bund og grund tror jeg, det skyldes et godt og støttende fællesskab blandt unge, og gode muligheder for at spille musik, siger Thomas Bach Skaarup.

Inden kollektivet blev sat i verden, var der allerede en blomstrende musikscene i Jyllands nordvestligste hjørne, men fællesskabet fandtes ikke på samme måde, som det er tilfældet i dag. Selvom mange af de forskellige bandmedlemmer har kendt hinanden i siden teenageårene, kæmpede de mange små bands hver især deres egen kamp for at komme ud over rampen og skabe sig et navn i branchen.

– I The Enormous Sea kan vi mærke, at vi er en del af noget større, og det gør også, at vi strammer os ekstra an, gør os ekstra umage hele tiden, og når alle tænker sådan, så får man naturligt endnu bedre musik og af talentmassen. Der er et stort gåpåmod hos de etablerede bands heroppefra, der allerede har vist, at det er muligt at drive få en vis succes med sin musik, og det smitter selvfølgelig af på relativt nye bands som mit eget, siger Magnus Thordahl.

 

Rugekasse for talentet

Ligesom formanden kommer de tre igen og igen ind på det fællesskab, der findes de forskellige bandmedlemmer imellem, og hvordan det er med til at styrke både kollektivet og de enkelte bands. Når det kommer til at promovere sig selv, booke koncerter og lære at begå sig i en konstant omskiftelig musikbranche, har erfaringsudvekslingen for mange af medlemmerne vist sig at være guld værd.

– Tidligere havde vi alle sammen en naiv forestilling om, at hvis bare vi er et band, der spiller godt, så skal det hele nok gå af sig selv. Men hvis man ikke har nogle kontakter, ikke har nogle til at hjælpe sig på vej, så kommer man ingen steder. Det fandt vi i hvert fald ud af, og jeg tror da helt sikkert, at det er den samme historie for mange andre små talentfulde bands i Udkantsdanmark, siger Nicolai Noa, der med det samme bliver bakket op af Thomas Bech Skaarup, der som soloartist også har fået uundværlig hjælp gennem TMC.

– Som et lille band eller soloartist er du nødt til at få hands-on-erfaring med alle aspekter af praktiske ting som booking, promotion osv, for der kommer ikke nogen og gør det for dig. Derfor er det virkelig fedt, at vi alle sammen lærer af hinanden. Den enes dårlige erfaring bliver til et godt råd til nogle andre.

Netop det at give erfaringer videre er ifølge de tre herrer en af grundtankerne i kollektivet. Mens mange af de mere etablerede bands har gjort sig mange gode og dårlige erfaringer gennem kontakten med pladeselskaber og bookere, kan TMC's nyeste bands være et skridt foran fra start ved at undgå mange af de samme faldgruber, som andre bands er faldet igennem tiden.

– Vi har lært virkelig meget af de andre bands og set, hvad der lykkedes og mislykkedes for dem. Det er en fantastisk viden at have med i bagagen, når man selv kaster sig ud på det dybe vand. Som band kan vi indhente utrolig mange kilometer ved at lære af et band som The Entrepreneurs, der virkelig er ved at flyve fra reden lige nu, og er på vej til at blive et stort navn, siger Magnus Thordahl.

Da kollektivets vinger skal altid kunne løfte det næste lille nye band fra Thy, kan det komme til at stå med et band på hånden, der med ét får rigtig stor succes. Og netop det faktum, at nogle af TMCs band potentielt kan vokse større end kollektivet selv, er noget, som medlemmerne har en meget klar holdning til.

– Jeg vil sige, at forhåbentlig kommer der bands, der bliver for store til kollektivet på et tidspunkt. TMC må aldrig blive en hæmsko for nogen, men skal være en rugekasse, hvor fællesskabet kan hjælpe og støtte, indtil vi selv kan flyve, siger Thomas Bach Skaarup.

 

Unikt, og dog

De tre thyboer holder alle stædigt fast i, at det ikke er noget ganske særligt i Thy, der gør, at talentmassen derfra i disse år ser ud til at være større end mange andre egne af landet. Derimod vender de konstant tilbage til, at det er entreprenørånden og fællesskabet, der har trukket læsset frem til, hvor de er i dag.

– Vi kommer fra et sted i landet, hvor der er to timers kørsel til nærmeste storby, så hvis vi vil have en lørdag aften med stor fest og fed musik, så er vi sgu nødt til at lave hele det selv. Sådan er det bare. På den måde tror jeg, at vi har lært at stå sammen, siger Magnus Thordahl.

For små bands i hele landet kan det være en stor udfordring at skabe opmærksomhed på sin musik og komme ud og spille andre og større steder end den lokale scene. En problemstilling, der er velkendt for mange af musikerne fra Thy, men som der ifølge dem dog ikke er en umulig situation for noget band, mener Nicolai Noa.

– Jeg er sikker på, at de er mindst lige så dygtige på Lolland og i Himmerland, som vi er i Thy. Men det kan være svært at gøre sig bemærket og få foden i døren, når man sidder på en mark langt ude på landet, ligesom mange af os gjorde, da vi startede med at spille. Når man kommer fra yderområderne og ingen kontakter har, men virkelig brænder for at spille musik, må man tænke i andre baner. Og hvis man organiserer sig, så bliver det ikke bare lidt nemmere, det bliver sgu også meget sjovere. Vores kollektiv har hjulpet musikken på vej, og det var også hele pointen.

 

Thy Music Collective er:

Artificial Brothers, Corridor Club, DRENGEBANDE, The Enormous Sea, The Entrepreneurs, Jonah Blacksmith, Bjarke Kirk & Kujonerne, Maggie & Lil E, Magnolia Shoals, Quick Quick Obey, STRANGLR, Summers, This Is You

 

Drengebande

Udgav debut-ep'en Kom Til Byen i 2015. Apokalyptisk pop og dansksprogede tekster om rejsen fra en opvækst i forfaldne soldaterbarakker i Vestjylland til storbyen og jagten på det store trip. Bandet arbejder pt. på nyt materiale.

 

The Enormous Sea

The Enormous Sea bevæger sig i grænselandet mellem kitschet 60’er-rock og post-punk. Har tidligere udsendt ep’en Different Directions samt den nylige udgivelse Restless Blooming.

 

Magnolia Shoals

Magnolia Shoals udkom i 2015 med debutalbummet Tenants, der høstede roser fra store og små i den danske musikpresse for deres karakteristiske mørke baryton-rock. Magnolia Shoals har for nylig udgivet singlen BLVD.

 

Quick Quick Obey

Alternativ popmusik med højt til himlen og plads til både guitarsoloer, klaverballader og flere frontsangere. Bandet, der sluttede kollektivets Spot-show med et brag, er meget snart klar med opfølgeren til Bulb Days fra 2014. Singlen Hourglass er netop udsendt.

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA