x

Sony BMG-advokat kalder digital kopiering tyveri

Sony BMG-advokat kalder digital kopiering tyveri

Organisationen Recording Industry Association of America (RIAA) har kørt en lang række sager mod folk, der har haft musik liggende på deres computere, og som de anklages for at have distribueret til brugere af fildelingservices som Kazaa og Napster.

De fleste af disse sager er enten blevet afvist eller ordnet uden om retten via forlig til pladeselskabernes fordel.

Men retssagen mod den 30-årige enlige mor Jammie Thomas fra Brainerd, Minnesota (jep, den by filmen "Fargo" foregår i) vil blive afgjort i retten, og de første afhøringer startede tirsdag morgen.

Kernen i sagen handler om, hvem der ejer copyrighten til en del af de sange, der fandtes på Thomas' computer. RIAA siger, de repræsenterer copyright-ejerne, men Thomas' advokater hævder, at RIAA ikke har fremlagt dokumentation for ejerskabet.

Selvom sagen i sig selv såmænd er interessant nok, så er det vidneudsagnet fra Sony BMG's chefadvokat, der har vagt mest opsigt indtil videre.

Advokaten Jennifer Pariser forklarede i følge teknologi-websiden Ars Technica, hvordan piratkopiering havde været med til at halvere størrelsen på hendes firma og forklarede derefter, hvordan enhver form for kopiering af copyright-sikret materiale er tyveri.

"Når en person laver en kopi af en sang til sig selv, så går jeg ud fra, at vi kan sige, at han har stjålet en sang. At lave en kopi af en købt sang er bare en pæn måde at sige at stjæle en sang".

Den overbevisning gør de fleste musikelskere til tyve, hvis altså de har formastet sig til at lave en back-up-cd til bilen eller lagt musik over på en iPod.

Det er ikke ligefrem den mest fremsynede holdning til digitaliseringsdebatten, verden har set og har blandt andet fået Kristian Leth fra DR-programmet Liga til at fare i det elektroniske blækhus.

På programmets webside skriver Leth:

"Det er galskab og så langt ude, at man må tage sig til hovedet. Aldrig har en branche eksisteret, som har SÅ LIDT respekt for sine brugere. Andre industrier løber efter brugerne for at tjene pengene, der, hvor de er. Sony BMGs hovedargument er, at brugerne i dag er forkerte på den, forbryderiske, og at vi bør vende tilbage til de gode gamle dage. Nonsens."

Dommeren skal høre de afsluttende bemærkninger i sagen i eftermiddag dansk tid, og håbet er, at juryen vil have en afgørelse i sagen engang i nat.

Læs hele Kristian Leths indlæg hos Liga


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA