x

Skab musik på Oure

Skab musik på Oure

Kashmir-forsanger og guitarist Kasper Eistrup var i 2007 med til at danne musiklinjen, der siden da har fokuseret på den enkelte elevs kunstneriske udtryk. I dag er engagement stadig det vigtigste krav, som Oure-skolerne stiller, når der hvert halve år optages nye elever.

Thomas Bundgaard, leder af musik ved Oure Højskole, fortæller, at hver elev sammensætter sin egen udviklingsplan med en lærer, men at der også er obligatoriske elementer, eleverne skal igennem – for eksempel et grundforløb i produktion.

“Da jeg var 18 år, skulle man bare i fjernsynet om lørdagen, og så solgte man 100.000 plader om mandagen. Sådan er det ikke mere. Man skal være direktør i sin egen musikalske virksomhed, og det vil sige, at man også skal kunne producere sin egen musik. Det er ligesom at lære at læse – eller lære noder, som man skulle i gamle i dage. Noder går vi dog ikke så meget op i her,” fortæller han.

 

Her skaber vi musik

Christian Haase gik på Oure Højskole i foråret 2012 og er nu studerende på Det Jyske Musikkonservatoriums sangskriverlinje. Selv om han i gymnasiet havde brugt en del tid på at skrive sange, regnede han med at læse matematik på universitetet. Han ville dog først have et sabbatår, hvor han kunne prøve kræfter med musikken. For Christian var det vigtigt at skabe musik, og her var Oure Højskole det ideelle sted.

En ny verden åbnede sig, da Christian kom på Oure Højskole. Siden folkeskolen havde omgangskredsen været den samme, men her mødte han andre ligesindede, som også brændte for musik. I selskab med stærke undervisere og dedikerede klassekammerater blev hverdagen præget af et højt niveau, men der var også plads til fordybelse i musikalske områder og egne projekter. For eksempel havde Christian og de andre elever adgang til et musikhus med små og store studier, instrumenter, mikrofoner og andet musikudstyr, som de kunne bruge døgnet rundt.

Teknisk fik han også lært en del, og i dag er Christian ikke i tvivl om, at tiden på højskolen styrkede ham til konservatoriets optagelsesprøve.

“Jeg lærte at producere helt selv, men selvfølgelig også med input fra underviserne. Jeg fik nogle helt konkrete sangskrivningsteknikker, for eksempel hvordan man kan gå til skriveprocessen samt automatskrivning. Jeg fik også mod og tro på, at jeg rent faktisk kunne det her,” siger han.

 

Plads til personlig udvikling

Ligesom Christian havde Mike Wind ikke planer om at søge ind på konservatoriet, da han gik på Oure, men i dag er han studerende på Det Rytmiske Musikkonservatorium. Han gik på Oure Kostgymnasium i perioden 2010-2013, og her var det især den musikalske del af uddannelsen, hans hjerte bankede for.

“På Oure Kostgymnasium begyndte jeg at skrive min egen musik, hvilket er det vigtigste som udøvende musiker, især hvis du godt kunne tænke dig at leve af det. Jeg har lært at indspille. Jeg har lært at spille live. Jeg har lært at spille bedre sammen med andre mennesker. Jeg har lært at få feedback. Jeg har også lært at høre mig selv spille, hvilket jeg havde svært ved før – og så er mit netværk blevet større,” fortæller Mike.

Forholdet mellem elever og lærere var også særligt. I hverdagen blev Mike mødt med empati og fik hjælp fra mange sider. For eksempel kunne han altid snakke med en kostpædagog, der kunne støtte ham i hans udvikling.

“Underviserne var rigtig dygtige og imødekommende, og de forstod altid, hvilke behov man havde, fordi man boede der. Jeg tror ikke, at undervisere på et almindeligt gymnasium er lige så large. Der kan jeg forestille mig, at de er lidt hårdere, og at forholdet til eleverne er mere distanceret,” siger Mike.

 

Musikerlivets mange facetter

I løbet af undervisningen møder eleverne mange professionelle musikere: team-lærere, instrument- og sanglærere, gæstelærere og oplægsholdere. En af dem er Mikkel Konyher fra bandet LSD on CIA.

“Da jeg selv spiller i band, selv skriver sange, har været på turné og indspillet mange plader, har jeg en masse erfaring. Jeg har oplevet, hvordan de forskellige processer foregår: Hvor lang tid man skal sætte af til de forskellige ting, og hvor meget man skal planlægge et projekt, hvis man vil have det ført ud i livet,” fortæller Mikkel Konyher, som selv gik på Oure Kostgymnasium.

Da han skulle vælge ungdomsuddannelse, fandt han en artikel i GAFFA om Oure, hvor der blev lovet plads til kunstnerisk udfoldelse. Det endte med at være her, at grundpillen i hans musikalske karriere blev støbt.

“Jeg havde lidt ærefrygt ved at skulle tilbage som lærer, men der gik ikke ret lang tid, før det føltes helt naturligt. Efter fem år på Det Rytmiske Musikkonservatorium har jeg også en del erfaring, jeg kan dele ud af,” siger Mikkel Konyher om at komme tilbage til Oure-skolerne.

 

Oure Højskole – et moderne MGK

I kraft af sine erfaringer hjælper Mikkel Konyher eleverne med deres hver især kunstneriske udtryk foruden diverse optagelsesprøver til videregående musikuddannelser. Da han selv har gået på konservatoriet og selv er professionel musiker, passer hans profil med Oures overordnede mål, som er at hjælpe eleverne på vej mod en karriere som professionel musiker.

Skolerne i Oure arbejder i øvrigt tæt sammen med Det Rytmiske Musikkonservatorium, hvilket giver eleverne gode forudsætninger for at blive optaget, forklarer leder af musik, Thomas Bundgaard.

“Vi har fingeren på pulsen i forhold til, hvad det er for nogle krav, der stilles i dag. Vores uddannelse er sådan set er moderne MGK (Musikalsk Grundkursus, red.),” tilføjer han, og fortæller, at Oure også afholder simulerede optagelsesprøver, så eleverne vænner sig til at stå foran en jury.

 

Kast dig ud i det

På Oure Kostgymnasium og Oure Højskole kommer udfordringerne både på det personlige og faglige plan. For eksempel blev tidligere Oure-elev Mike Wind kastet ud i at skrive musik i allerførste lektion. Sammen med de andre elever fik han fire timer til at skrive et nummer med maks tre akkorder, og sangen skulle handle om en katastrofe. Numrene blev ikke ligefrem mesterværker, men ikke desto mindre var det givende at blive tvunget til at skrive musik fra dag ét.

Både Mike og Christian har en del gode råd til kommende elever på Oure-skolerne.

“Man skal kaste sig ud i det, men man skal også have et mål. Du skal tage musikerlivet i egen hånd og kæmpe for det. Og så skal du bare nyde, at du har musikhuset og de faciliteter, der er til rådighed – og udnytte dem!” lyder det fra Mike.

”Jeg tror, at man får mest ud af højskoleopholdet, hvis man er motiveret og interesseret i at skabe musik. Man kan ikke få noget forærende i forhold til at skrive sange. Det er vigtigt, at motivationen kommer indefra,” siger Christian, der mener, at drivkraften er noget af det vigtigste.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA