x

Top 5: Her er George Harrisons bedste sange

Top 5: Her er George Harrisons bedste sange

I dag, den 29. november 2016, er det 15 år siden, at eks-Beatlen George Harrison døde i en vens hjem i Los Angeles, Californien, i 2001. Harrison blev i 1997 diagnostiseret med kræft i halsen, senere i lungerne, hvilket forsaget en svulst i hjernen. De mange sygdomme og den efterfølgende behandling endte med at tage livet af Harrison, 58 år gammel.

Forinden sin død havde George Harrison dog, som få andre, sat sit præg på en ekspanderende musikindustri, da han fra 1960-1970 var lead-guitarist i det ikoniske rockband The Beatles, mens han sideløbende, fra 1968, ligeledes lavede musik i eget navn. Det blev til 12 albums med The Beatles, og ditto i eget navn. Det seneste soloalbum, "Brainwashed", udkom dog efter hans død, nemlig i 2002. 

Harrison har efterladt sig en stop musikalsk arv, og vi forsøger her at udpege de fem bedste sange fra Harrisons imponerende bagkatalog - selvom det nærmest er en umulig opgave. Listen indeholder både sange fra tiden i The Beatles og fra tiden som solist.

 

"While My Guitar Gently Weeps" fra The Beatles (1968)

Dette er indiskutabelt en af Harrisons mest kendte og mest elskede sange. Sangen fremstår som en af de bedste og mest sammentømrede sange fra det ellers meget opdelte selvbetitlede album. Den ikoniske sang, med de lige så ikoniske guitarfraser og vokalpræstationer, indikerer for alvor, at Harrison på dette tidspunkt var på vej ud af McCartneys og Lennons skygger og på en kunstnerisk måde nærmest tog afstand fra bandet. Måske som et forsøg på at distancere sig forud for en solokarriere. Sangen er indspillet med hjælp fra Harrisons ven Eric Clapton, der akkompagnerer Harrison på guitar sangen igennem – selvom han ikke officielt krediteres for dette.

 

 "Here Comes the Sun" fra Abbey Road (1969)

George Harrison skrev en række af The Beatles’ helt store hits, blandt andet "Here Comes The Sun". Harrison bidrog med to sange til albummet, der blev det sidste, "The Fab Four" indspillede sammen ("Let It Be" blev indspillet før "Abbey Road", men udsendt senere), og særligt denne viser, hvilket musikalsk geni George Harrison i sandhed var. Sangen bærer en af Harrisons mest kendte og mest elskede melodier og indeholder en klang, der af mange ikke bare kendetegner The Beatles, men som kendertegner George Harrison som musiker. På albummet står sangen i skærende kontrast til nummeret der ligger på forrige spor, nemlig den over syv minutter lange "I Want You (She’s So Heavy)", der fremstår mere mørk og dyster. Herved åbner "Here Comes The Sun" for anden del af pladen, der ellers primært domineres af McCartney. 

 "Isn’t It A Pity" - fra All Things Must Pass (1970)

Vi kommer (naturligvis) ikke igennem en liste som denne uden repræsentanter fra det ikoniske og særdeles fremragende album "All Things Must Pass". "Isn’t It A Pity" fremkommer på albummet ad to omgange, nemlig i to versioner. Den første version udspiller sig i over syv minutter og testamenterer på mange måder, hvilken soloartist Harrison endte med at blive. Et mesterværk af en sang, på hans bedste og mest personlige album. Sangen dannede desuden B-side på debutsinglen "My Sweet Lord", der udkom umiddelbart efter opløsningen af The Beatles i 1970.

 "My Sweet Lord" fra All Things Must Pass (1970)

Denne er nærmest selvskrevet på listen og udgør en af Harrisons allerstørste hits. Harrison skrev singlen, mens The Beatles stadig var aktive, men udsendte den hurtigt efter bruddet i 1970, og singlen blev den første solo-single, selvom han forinden havde udsendt to album (begge instrumentale). Singlen blev på mange måder set som et anker for solokarrieren og strøg da også direkte ind på hitlisternes førstepladser. "My Sweet Lord" blev dog anklaget i en sag om plagiat af sangskriveren bag The Chiffons 1963-sang "He’s So Fine". Ikke desto mindre er "My Sweet Lord" et over fire minutter langt mesterværk, der opsummerer hele Harrisons ideologi, kærlighed, hengivenhed og drive

 "Got My Mind Set On You" fra Cloud Nine (1987)

Nummeret er et cover af originalen fra 1962, oprindeligt sunget af James Ray. Singlen var Harrisons comeback-single efter en pause på fem år og den var desuden Harrisons tredje single til at gå ind på den officielle singlehitlistes førsteplads. Albummet, "Cloud Nine", blev det sidste, som Harrison udsendte, mens han levede. Singlen lå på den amerikanske hitlistes førsteplads i 1988, samme år som The Beatles blev optaget i rockens Hall of Fame, og Harrison blev dermed en af de få til blive optaget i Hall of Fame, mens han sideløbende havde en single liggende på førstepladsen. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA