x

Det første store magasininterview: Gulddreng – Danmarks nye guldfugl

Det første store magasininterview: Gulddreng – Danmarks nye guldfugl

I juni 2016 blev den danske ungdom ramt af guldfeber. Mens de skrålede med på linjerne ”Er du model? Er du model? Vil du med på hotel?” satte den ukronede konge af provokerende pop sig godt til rette på hit-tronen. Og her sidder han endnu, Gulddreng. Alkymisten, der med lige dele humor, autotune og The Weeknd-inspireret R&B-vibe må siges at have ramt de danske hitlister anno 2016.

I en tid, hvor de fleste popstjerner øser gavmildt ud af privatlivet, holder Gulddreng tilbage. Det eneste, offentligheden kender til personen bag Versace-skoene, guldringene og de dyre vaner, er de seks singler, der skiftevis har ligget nummer 1 på Spotify i løbet af det sidste halve år.

Gulddreng har indtil for nylig været anonym, og selvom offentligheden efterhånden har hørt om Malte Ebert, den 22-årige sanger fra Vejle, værner Gulddreng om mystikken, drømmen og berømmelsen. Alligevel, eller måske netop derfor, elsker publikum ham. Eller de elsker at hade ham. Så meget, at han trods sin korte tid i scenelyset for nylig vandt årets publikumspris til Danish Music Awards.

GAFFA er det første magasin, Gulddreng har indvilget i at give interview til. I stedet har han skabt sin persona på sociale medier. Her kan han tale direkte til sine fans, omgivet af smukke kvinder i hotelsenge, kørende i en sort BMW eller fra poolen under eksotiske himmelstrøg.

Vi møder Gulddreng på Bar25 i København en tidlig tirsdag morgen for at blive klogere på det gyldne fænomen, der har taget Danmark med storm.

Gulddrengs Nytorv

Hvad er idéen bag ikke at give interviews til pressen?

– Det er enkelt. Jo mindre jeg giver folk, jo mere vil de have. Det er sådan, jeg indfanger dem i mit edderkoppespind. Alle vil vide, hvem jeg er, fordi de ikke må få det at vide. Selv folk, der ikke kan lide mig, følger med i, hvad jeg laver. Det er sådan, jeg ved, at jeg har fat i det rigtige, fortæller Gulddreng.

Det er første gang, jeg ser Gulddreng uden solbriller. Han smiler, og hans smil er ægte nok, selvom der har gået mange rygter om, at han er en ”faker”, en gimmick skabt for at gøre grin med nattelivets snobberi efter D’Angleterre, Möet-champagne og dyre mærkevarer.

Men hvem er Gulddreng?

– Gulddreng er en ny stjerne på den danske musikhimmel. En ung spiller, der kan gøre nøjagtigt, hvad der passer ham. Den dag, Gulddreng ikke er her længere, skal han have udført en lang række af bedrifter, der berettiger ham til at få en kæmpe guldstatue. Det skal ikke længere være Kongens Nytorv, men Gulddrengs Nytorv.
Som tilhører kan man ikke lade være at trække på smilebåndet. Gulddreng spidder og omfavner på en og samme tid alt, hvad der giver succes i dagens Danmark. De dyre sko og de ikke ét, men hele to guldure spændt om venstre håndled. For ikke at nævne festerne på D’Angleterre, overvejelserne om, hvilken bil han skal købe og fortællingerne om alle de ting, han får gratis som tidens ukronede klubkonge.

Flere selfies og mere gratis

Hvordan har du oplevet den pludselige succes?

– Det har været nemt og fedt at blive kendt så hurtigt. Jeg tager væsentligt flere selfies og får væsentlig flere ting gratis. Pludselig er der mange skøre tilbud fra firmaer, piger, andre kendte, der gerne vil ride med min bølge. Jeg kommer gratis ind alle steder, får gratis bord, gratis flasker, gratis bil. Alting er blevet nemmere og mere gratis.

Men hvorfor er det nødvendigt at opfinde karakteren Gulddreng, hvorfor ikke bare være dig selv?

– Gulddreng er jo en legende. Det er det, der er fedt ved ham. Jeg kan gøre lige, hvad jeg har lyst til som Gulddreng. Der er ikke nogle grænser for, hvad jeg kan tillade mig. Jeg kunne stille op til valg, forklarer han.

Der er ikke noget ydmygt over Gulddreng, der tydeligvis har styr på sin egen fortælling og leverer den som en forfatter, der lugter De Gyldne Laurbær. Han har fundet opskriften på succes og så bare skruet op for selvironiens gyldne haner.

Hvordan skrev du dit første hit?

– Det var rigtig nemt at skrive nummeret Model, som er mit første hit. Jeg skrev det på en halv time, udgav det på en uge, og efter en måned røg det til tops. Jeg har bare fundet en hemmelig kombination af melodier og ord, som virker hver gang. Jeg har altid følt, at hvis jeg ville lave popmusik, så kunne jeg blive stor rigtig hurtigt.
Uden at fortrække en mine uddyber han:

– Jeg havde ikke udgivet Model, hvis ikke jeg havde troet, det ville blive et kæmpe hit. Jeg vidste jo godt, hvad folk ville have. En blanding af humor, pophit i international klasse og AutoTune. Nemt nok.

Et konkurrencemenneske

Selvom den 22-årige sanger ikke leverer historier om på noget tidspunkt at have tvivlet på egne evner er højdepunktet i karrieren stadig, da førstesinglen Model overhaler Blaks Nede Mette og ryger ind som nummer ét på Spotify.

Kan du huske, hvor du var, da du første gang opdagede, at din sang var gået nummer 1?

– Jeg var i Bredballe i Vejle, som er et af de dyreste postnumre i Danmark. Jeg var på en terrasse med udsigt over Vejle Fjord. Det var en varm sommerdag, den 21. juli mener jeg. Jeg kan huske, jeg vågner op til en telefon bombaderet med beskeder fra min manager, der bare er sygt glad over, at vi endelig gjorde det. Jeg går direkte ud og åbner champagnerne, for bare at hælde dem ud over altanen ned i Vejle Fjord. Jeg er alene hjemme, kun omgivet af mine hunde. Det var en stor dag.

Hvilken rolle har kampen om at ligge nummer 1 på hitlisterne spillet for Gulddreng?

– Gulddreng er et konkurrencemenneske, så at få konkurrencen tilbage på den danske musikscene har helt klart været en stor motivation. Rivalisering kan virkelig gavne folk rigtig meget. Blak var i starten en rigtig god rival for mig. Ikke at der menes noget ondt med den fejde, men det drev mig til at blive endnu bedre.

En stjerne på sociale medier

Gulddreng er i den grad en musiker, der har formået at udnytte sociale medier til at opnå sin succes. Selvom hans singler efterhånden har ramt radiokanalerne herhjemme, er det på streamingtjenester og sociale medier, Gulddrengs succes begyndte. Han har lavet sin egen app, og hver gang han har noget at dele med sine fans, smider han bare en video på Facebook eller et billede på Instagram. Det sådan, Gulddreng skriver sin egen historie.

Hvad har sociale medier betydet for din vej ind på hitlisterne?

– Jeg kan faktisk godt lide interaktionen med mine fans og bruger rigtig meget tid på at svare i kommentarfeltet. Det kunne uden tvivl ikke være lykkedes at indtage hitlisterne uden de sociale medier. Jeg har skabt min succes ved at give mine fans hits, humor og hurtige svar.

Du har også lavet din egen app. Hvorfor?

– Gulddreng ser i høj grad sig selv som en iværksætter. Så snart jeg har erobret et felt, og det føler jeg i høj grad, jeg har gjort med musikbranchen, så leder jeg efter et nyt. Måske skal jeg være skuespiller, fodboldspiller, golfstjerne, løvetæmmer eller astronaut. I første omgang vil jeg bare lave apps.

Under interviewet har Gulddreng fralagt sig den nydanske accent, han normalt taler med i alle de videoer, han selv lægger op på Facebook. Accenten er en del af Gulddrengs karakter, lyder forklaringen, men det er lidt for tidligt til, at han orker at tale med den under morgenens interview.

Men hvorfor tale med nydansk accent, når du er pæredansk?

– Jeg har hørt det i nogle rapsange og synes, det lyder fedt. Jeg gør, hvad jeg vil, og det giver folk noget at snakke om.

Provokerende tekster og flere hits

Med accenten, smykkerne og det dobbelte sæt guldure ved folk godt, at Gulddreng er en karakter, men det gør ham ikke til en gimmick af den grund. Succesen er der jo, ligesom pigerne, solbrillerne og selvironien. At være Gulddreng muliggør at lege med grænserne for, hvad man kan tillade sig. For Gulddreng kan tillade sig alt.

Oplever du selv dine tekster som provokerende?

– Jeg oplever ikke mine tekster som provokerende. Jeg siger bare tingene, som de er. Når jeg har været ude og sige undskyld, er det, fordi jeg er kommet til at gøre nogen kede af det. Det koster ikke noget at sige undskyld, og hvis det kan gøre folk glade igen, så gør jeg det gerne. Også selvom jeg ikke synes, jeg har gjort noget galt.

For tiden bruger Gulddreng meget tid i studiet, hvor han er i gang med at producere flere singler. Det giver ikke mening for ham at udgive et album, så længe singleræset kører så godt, som han siger. Gulddreng vil ikke udelukke, at han vil udgive et album på et tidspunkt, men lige nu hedder planen flere hits. Faktisk har han hele fem af slagsen klar til udgivelse. Det handler bare om at vælge med omhu. For indtil nu har Gulddreng statistikken med sig. Alle hans hits er gået ind som nummer 1 på streamingtjenesten Spotify. 

Hvor har du lært at spille musik?

– Det går rigtig mange rygter om, at jeg har læst på konservatoriet, men det vil jeg ikke udtale mig om. Jeg kan godt lide, at folk er i tvivl om min baggrund. Til gengæld må I gerne få at vide, at jeg skriver min musik og mine tekster selv. Oftest på guitar eller klaver.

Remee er min helt, Nik og Jay mine brødre

Du taler ofte om, hvor stort et forbillede Remee er for dig. Vil du ikke uddybe hvorfor?

– Egentlig forstår jeg ikke, at jeg skal blive ved med at forklare det, men jeg ser ham som den største inden for dansk musik. En ung spiller, der kommer ud af ingenting med en drøm, og så realiserer han den. Han er ligesom mig. En entreprenør. En legende. Så har Remee en smuk kæreste og et lækkert hus. Jeg ser mig selv som en ung udgave af ham.

Remee er dog ikke Gulddrengs eneste forbillede. Også de danske poplegender Nik og Jay har været en stor inspiration for Gulddreng, der på mange måder kan spejle sig i deres succes.

Ser du dig selv ride videre på den bølge af popmusik, Nik og Jay startede?

– Nik og Jay er vilde. Jeg føler mig på mange måder beslægtet med dem. De er nogle af de danske artister, der virkelig overraskede dengang. De ville være fede at lave et nummer med. Jeg ser dem på mange måder som mine storebrødre.

Publikum synger numrene for mig

Ud over at spytte det ene hit ud efter det andet har Gulddreng brugt utallige timer på at turnere Danmark tyndt siden gennembruddet i juni. Han har spillet på alt fra Crazy Daisy i Viborg til Tivoli i København. Forude venter spillesteder som Train i Aarhus og Vega i København. Under vores interview vender Gulddreng igen og igen tilbage til, hvor fedt han synes, det er at spille for et publikum, der returnerer hans tekster højere, end lydniveauet tillader.

Kan du beskrive en fed liveoplevelse?

– Ja, helt sikkert. Turnéstarten i Frederikshavn var virkelig fed. Nummeret Se mig nu var lige gået ind som nummer ét, og vi var ret spændte på, hvordan den ville fungere live, for det er jo et ret stille nummer i forhold til de andre. Men publikum synger den bare for mig. Jeg kan bare række mikrofonen ud, og så synger de seriøst sætningerne færdige for mig. Det var for vildt at opleve.

Er der nogle scener, du drømmer om at spille på?

– Ja, jeg vil gerne åbne Orange Scene på Roskilde Festival. Så ville jeg gøre det til Guldscenen.

Han smiler skævt, men igen er jeg ikke i tvivl om, at han mener det. Der er en selvsikkerhed over fænomenet Gulddreng, der ikke er til at hugge igennem. Men hurtig succes med et par catchy singler er jo set før i dansk musikhistorie, med fænomenet Kidd som en af forgængerne.

Hvad gør du, hvis Danmark pludselig får nok af Gulddreng?

– Den dag, Gulddreng ikke er sjov mere, rejser han til Bali og køber et hus. Han er her kun så længe, succesen varer. Når han er færdig, laver jeg bare et nyt musikalsk projekt med international succes. Måske noget til det engelske marked.

En guldbelagt fremtid

Men lige nu bliver Gulddreng ved. Rider på bølgen af sin egen succes. Glæder sig over at have ramt tidsånden. I skrivende stund har han 1. pladsen på Spotifys danske hitliste, hvor fire af hans seks singler ligger i top 50.

Hvad har været den største oplevelse som Gulddreng?

– Det må være at vinde ”Publikumsprisen” til Danish Music Awards. Det var en god aften for Gulddreng. Jeg fik 100 procent af stemmerne, og selvom jeg havde regnet med det, så var jeg virkelig glad.

Hvad kan vi vente os af Gulddreng i 2017?

– I vil helt sikkert blive overraskede. Sådan er det med Gulddreng. Men 2017 bliver et stort år. Jeg ser frem til en sommer med et spækket program. Forhåbentlig med en stor håndfuld festivaler. Planen udvikler sig hele tiden løbende.

Og indtil Roskilde Festival ringer og tilbyder Gulddreng Guldscenen, holder han sine fans ved ilden ved at holde lidt igen. Gulddreng har uden tvivl ramt en guldåre i tidsånden, og så længe hans fans ikke kan få nok, flyver han ingen steder 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA