Læs stort interview med Blak, manden bag årets største danske hit – og mød også hans makker Jimilian

Læs stort interview med Blak, manden bag årets største danske hit – og mød også hans makker Jimilian

Har man været på en dansk klub anno 2016, har man ikke kunnet undgå at høre et hit af enten Blak (til venstre på billedet) eller Jimilian. Med provokerende tekster og udfordrende videoer har de begge leveret singler, der i den grad har dominerede hitlisterne – Blaks "Nede Mette" er endda netop blevet kåret som årets mest streamede sang i Danmark i 2016. Efter hver deres break-up og med et ualmindeligt godt øre for tidens lyd slog de sidste år igennem med det fælles hit ”Slem igen”. Blak og Jimilian er begge en del af musikselskabet FlexMusic.

Hvordan fandt I på hver jeres alias?

Blak: – Blak er mit efternavn. Jeg hedder Henrik Blak.

Jimilian: – Mit alias er bare mit fornavn. Jeg hedder Jimilian.

Hvordan begyndte I jeres musikalske karrierer?

Jimilian: – Det startede med, at min storebror nærmest tvang mig med til MGP for ti år siden. Jeg vandt ikke eller noget, men jeg begyndte at synes, det var sjovt at lave musik. Før det elskede jeg at spille fodbold.

Blak: – For mig startede det, da jeg så filmen ”8 Mile” med Eminem. Jeg blev vildt fascineret af rap efter den film og så den nok hundrede gange, måske mere. Til sidst kunne jeg alle replikkerne, og derefter begyndte jeg selv at rappe.

Hvordan lærte I hinanden at kende?

Blak: – Jeg havde fået Jimilians storebror Besmirs nummer, engang jeg var i byen. Jeg vidste, han var producer i FlexMusic. Så en dag ringede jeg til ham og sagde, at jeg var rapper og manglede nogle beats. Han svarede, at hvis jeg var rapper, måtte jeg rappe for ham. Så det gjorde jeg. Jeg startede ud med bare med at freestyle i et minut. Besmir var solgt og bad mig komme med i studiet. Det var sådan, jeg blev introduceret til hans bror Jimilian.

Hvad var det første nummer, I lavede sammen?

Jimilian: – Det må være nummeret ”Vibration”. Jeg var meget ung på det tidspunkt. Måske 14 år eller noget i den stil. Nummeret har virkelig en ret beskidt tekst, som Blak havde skrevet til mig. Jeg synger for eksempel ”Vi giver dig vibration som en dildo”. Jeg kan huske, min bror var virkelig overrasket over, at Blak fik mig med på at synge det.

Ser I jer selv som en del af den her bølge af provokerende, dansksproget pop, der lige nu dominerer hitlisterne?

Jimilian: – Ja. Jeg synes, at især efter Blaks nummer ”Nede Mette” er der rigtig mange danske musikere, der har ladet sig inspirere af den slags musik, vi laver. Så vi er den del af bølgen, men vi var nok også med til at starte den.

Blak: – Jeg ser det mest som en periode i tiden. Lige nu er det bare sådan noget lidt sjovt, lidt provokerende dansk musik, der hitter. Så hvis du skal klare dig i toppen af listerne, må du til dels tilpasse dig den lyd, der er relevant lige nu. Den musik, jeg føler mest for, og altid har drømt om at lave, den er det bare ikke tiden til nu. Derfor laver vi tidens lyd, men på vores måde.

Oplever I, at I er konkurrenter med de andre danske musikere i den her bølge?

Jimilian: – Ja klart, men det er sundt at være i konkurrence med de andre. Det gør det bare sjovere.

Blak: – Ja det er sjovt, at vi ikke behøver gå ind på en bane eller gå i ringen for at være i kamp. Man kan sidde hjemme på sin computer og følge med i, hvilken sang der ligger nummer et. Det er da meget sjovt.

Hvornår føler I for første gang, I bryder rigtigt igennem?

Jimilian: – Det må være, da vi i fællesskab laver nummeret ”Slem igen”.

Blak: – Vi var begge to lige gået fra vores kærester, da vi lavede det nummer. Vi følte bare, vi havde noget, der skulle ud. Vi kunne mærke, vi havde lavet et hit, for det blev lækket, og allerede inden det udkom rigtigt, blev det spillet overalt, hvor vi selv kom.

Hvordan arbejder I sammen?

Jimilian: – Blak hjælper mig rigtig meget med at skrive tekster. Jeg er til gengæld god til at finde melodier, og min bror Besmir producerer musikken.

Blak: – Som regel er der altid et beat, der kører, vi drikker lidt øl og får en god stemning op at køre. Så sender vi Jimilian ind i vokalboksen for at freestyle over beatet. Vi samler det op, der fungerer og skriver det om, så det passer til melodien.

Hvad har været højdepunkterne i jeres karriere?

Blak: – Vi har spillet live nogle steder, vi kun har turdet drømme om. Jeg spillede for eksempel til Smuk Fest for over 20.000. Det var også stort at spille til Danish Music Awards og ikke mindst at vinde prisen som “Årets Danske Clubnavn “ i år.

Jimilian: – Jeg synes, det vildeste har været at spille inde i Tivoli til The Voice. Det var lige så stort for mig som at spille på Roskilde Festival.

Oplever I selv jeres tekster som provokerende?

Blak: – Når man ser et femårigt barn, der står og synger ”Hovedspring i hendes fisse”, så kan man ikke lade være at føle et vist ansvar. Så på nogle punkter er det da provokerende, men så igen, det hele er jo bare for sjov. Der er ikke noget ondt i noget af det, vi synger.

Hvem er jeres egne musikalske forbilleder?

Jimilian: – Min far. Han har været folkesanger i Albanien sammen med sin tvillingebror. Han var en slags albansk svar på Kim Larsen, kan man sige. Det er nok også derfra, min bror og jeg har det. Han er virkelig mit forbillede.

Blak: – Eminem. Han var ligesom grunden til, at jeg startede med at spille musik. Men også sådan en som Drake. Han har været med til at ændre nogle ting i musikken. Generelt ser vi op til dem, der ikke bare kommer ind og gør det samme som alle de andre.

Har I planer om at udgive et album?

Jimilian: – Vi har så mange sange. Jeg tænker ikke nødvendigvis et album, selvom det kunne være fedt. Jeg tænker nok mere en ep, men lige nu kaster vi bare singler ud. De er lettere at markedsføre.

Blak: – Jeg ved med mig selv, at jeg gerne vil lave et album på et tidspunkt, men så skal det også være noget, jeg bruger i hvert fald et år på at perfektionere. Jeg skal ikke kunne sætte en finger på det. Lige nu kører den her lyd bare rigtig godt, så vi kører den helt ud. Det er det, der virker.

Er der nogle kunstnere, I gerne vil arbejde sammen med?

Blak: – Ja, men det vil man da ikke sige? Kan vi ikke bare svare ja? … Okay, der er nogle stykker i Danmark, som gør det rigtig fint. Sådan nogle som Xander, Sivas og Ukendt Kunstner.

Hvad er det største, der kunne ske for jer som kunstnere?

Jimilian: – På et tidspunkt kunne det være sejt at tage den videre og lave noget på engelsk.

Blak: – Ja, hvis Jimilian brød igennem internationalt, ville det være vildt. Også for mig.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA