Årets døde – disse musikere mistede vi i 2016

Årets døde – disse musikere mistede vi i 2016

Traditionen tro bringer vi her ved årets udgang en oversigt over de mest markante musikere, vi har mistet i løbet af året. I 2016 synes usædvanligt mange toneangivende musiknavne at være afgået ved døden, ældre som yngre, og vi håber bestemt ikke, tendensen fortsætter i det nye år.

 

David Bowie, 8. januar 1947-10. januar 2016

Legenden Bowie døde kun to dage efter sin 69 års fødselsdag, der samtidig var dagen, hvor han udsendte sit sidste og meget roste album, ”Blackstar”. Albummet og de tilhørende musikvideoer til sangene ”Blackstar” og ”Lazarus” rummer mange referencer til afsked og død, men kun Bowies nærmeste vidste, at han havde lidt af kræft i halvandet år. Dødsfaldet kom som et chok for musikelskere og fans verden over, og Bowie blev hyldet og begrædt i massivt omfang, ikke mindst på de sociale medier og i medier generelt.

Læs GAFFAs store nekrolog: Ashes to Ashes – David Bowie 1947-2016

 

Clarence Reid alias Blowfly, 14. februar 1939-17. januar 2016

Rapperen, sangeren og sangskriveren Clarence Reid døde af leverkræft, 76 år gammel.

Clarence Reid indledte karrieren som sangskriver for 60'er- og 70'er-soul- og funknavne som Betty Wright, KC and the Sunshine Band og Sam & Dave, inden han blev til den maskeklædte Blowfly, der udsendte en lang række plader med humoristiske og seksuelt explicitte tekster i et udtryk, der gik fra soul og r&b til rap, og han bliver betragtet som en af de tidligste rappere.

Blowfly udgav sit debutalbum i 1971 og nåede at udsende 26 album, blandt andre "2001: A Sex Odyssey" i 1996, opsamlingen "Analthology" samme år og "Fahrenheit 69" i 2005. En del af hans sange var omskrevne udgaver af kendte hits med nye, sex- og analfikserede tekster, blandt andre Otis Reddings "Sitting on the Dock of the Bay", som blev til "Shitting on the Dock of the Bay" og Brook Bentons "Rainy Night in Georgia", der i Blowflys mund blev til "Spermy Night in Georgia".

"Han lagde grunden for hiphoppen med 'Shake Your Ass' og 'Rap Dirty' og lærte alle, at deres pik kunne flyve," fortæller hans trommeslager Tom Bowker til Rolling Stone. Ifølge Bowker vil der senere i år udkomme et posthumt Blowfly-album med titlen "77 Rusty Trombones".

I et interview med Rolling Stone i 2004 fortæller Public Emenys rapper Chuck D om inspirationen fra Blowfly til det klassiske Public Enemy-nummer "Fight the Power", og på Twitter har blandt andre Red Hot Chili Peppers-bassisten Flea skrevet mindeord. Flea medvirkede på Blowflys 1991-sang "Shake that Ass". Ifølge Whosampled.com

Jonathan Furmanski lavede i 2011 dokumentarfilmen "The Weird World of Blowfly", og Blowfly var aktiv til det sidste. Han fik aldrig et stort gennembrud, men levede dog anstændigt af indtægterne fra sine koncerter, og hans fanbase samlede i 2014 14.000 dollars for at forhindre, at hans hus røg på tvangsauktion.

 

Glenn Frey, 6. november 1948-18. januar 2016

Glenn Frey, guitarist og lejlighedsvis sanger i det storsælgende Los Angeles-countryrockband Eagles døde i New York af komplikationer efter leddegigt, tyktarmsbetændelse og lungebetændelse, 67 år gammel.

Glenn Frey var med til at danne Eagles i 1971 og medvirkede til at skrive en lang række af Eagles' sange, blandt andet kæmpehittet "Hotel California" fra 1976. Det er dog ikke ham, der spiller den ikoniske guitarsolo på sangen – det gør Don Felder og Joe Walsh fra bandet. Alle gruppens medlemmer sang lead- og backingvokal på skift i bandets sange, og de er blandt andet kendt for deres flotte vokalharmonier.

Frey sang leadvokal på en række af Eagles' hits, blandt andre "Take it Easy", "Tequila Sunrise" og "Heartache Tonight". Efter Eagles' opløsning i 1980 indledte han en solokarriere, som har resulteret i fem soloalbum. I 1984 nåede han andenpladsen på den amerikanske singlehitliste med "The Heat is On" fra soundtracket til filmen "Beverly Hills Cop" ("Frækkere End Politiet Tillader") med Eddie Murphy i hovedrollen. Samme placering opnåede "You Belong to the City" fra soundtracket til tv-serien "Miami Vice" fra 1985.

Eagles blev opløst i 1980, men blev gendannet i 1994 og udgav i 2007 deres første og hidtil eneste studiealbum siden gendannelsen, "Long Road Out of Eden". Gruppen har gennem årene solgt mere end 150 millioner plader, blandt andet 42 millioner af "Their Greatest Hits (1971-1975)" fra 1976 og 32 millioner af albummet "Hotel California", ligeledes fra 1976.

Eagles gav senest dansk koncert i 2011, hvor de spillede på Markedspladsen i Hjallerup. GAFFA uddelte fire stjerner.

Læs en indgående portrætartikel om Eagles, "Hedonistiske ørne på himmelflugt"

 

Else Marie Pade 2. december 1924-18. januar 2016

Den banebrydende danske elektronika-musiker Else Marie Pade døde 91 år gammel. Else Marie Pade var født og opvokset i Aarhus. Hun spillede klaver som barn og ung og studerede ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i slutningen af 40'erne. Hun skabte en række tidlige elektroniske værker i 1950'erne og 1960'erne sideløbende med, at hun arbejdede som producer for Danmarks Radio. Musikken var dog kun anerkendt af en snæver inderkreds, og først omkring årtusindskiftet fik Pade en bredere anerkendelse.

Det skete især, da en række yngre dj's og elektronika-musikere opdagede musikken og begyndte at arbejde videre med den. I 2002 udgav fem af disse, Opiate (alias Thomas Knak, kendt fra blandt andre Future 3 og for sit samarbejde med Björk), Hans Sydow, Bjørn Svin, Ejnar Kanding og Jens Hørsving albummet "7 cirkler – 5 remix", hvor de havde remixet Pades værk "Syv cirkler" fra 1958-1959.

Else Marie Pade var som ung aktiv i modstandsbevægelsen. Hun blev taget af Gestapo i 1944 og sendt i Frøslevlejren, hvor hun var interneret til befrielsen i maj 1945, og det var her, hun begyndte at komponere.

Læs en udførlig nekrolog  – "Elektromusikkens Pippi Langstrømpe"

 

Colin Vearncombe 26. maj 1962- 26. januar 2016

Stemmen bag firserhittet ''Wonderful Life'', den engelske sanger og sangskriver Colin Vearncombe alias Black, døde efter de kvæstelser, han pådrog sig ved en bilulykke to uger tidligere nær Cork i Irland. Vearncombe blev 53 år.

Black var bedst kendt for hitsinglerne ''Sweetest Smile'' og ''Wonderful Life'', der begge udkom i 1987 og blev top 10-hits i Storbritannien. "Wonderful Life" blev også et stort hit i mange europæiske lande, også Danmark. Singlen toppede hitlisten i Østrig og blev nummer 2 i både Frankrig, Tyskland og Schweiz. Siden da fortsatte Black sit virke som musiker, både under eget navn og aliaset Black. 

Sidste år udkom Blacks seneste album ''Blind Faith'', der blev udgivet og indspillet via en crowdfunding-kampagne, som formåede at indsamle mere end det dobbelte af målbeløbet.

Herhjemme har danske Nephew ved flere lejligheder hyldet Black, blandt andet da de vandt fire priser ved Danish Music Awards 2007 og sang ''Wonderful Life'' som takkesang, men også ved brug af sangen som outromusik på deres "Danmark Denmark"-turné i 2010 og som intromusik på deres "Hjertestarter"-arenaturné i efteråret 2013. 

 

Paul Kantner 17. marts 1941-28. januar 2016

Den amerikanske guitarist Paul Kantner, medgrundlægger af det legendariske psykedeliske 60'er-rockband Jefferson Airplane døde 74 år gammel af omfattende organsvigt. Kantner var til sin død aktiv i Jefferson Airplane-udløberen Jefferson Starship, som skulle have givet koncert i Ridehuset ved Værket i Randers 9. april.

Jefferson Airplane med sangerne Grace Slick og Marty Balin i front var nogle af bannerførerne inden for den psykedeliske rock i Californien i sen-tresserne, kendetegnet ved masser af effekter, feedback og rumklang på guitaren, ligesom musikerne ikke lagde skjul på deres indtagelse af euforiserende og bevidsthedsudvidende stoffer. Jefferson Airplane kendes især for sangene "Somebody to Love" og "White Rabbit", begge fra 1967-albummet "Surrealistic Pillow". Gruppen var aktiv fra 1965-1972 og fortsatte senere efter flere udskiftninger som først Jefferson Starship, siden blot Starship og senere igen Jefferson Starship.

Jefferson Starship – med Paul Kantner – spillede sidste gang i Danmark i Nakskov i 2012. Læs GAFFAs anmeldelse af koncerten her.

 

Signe Anderson, 15. september 1941-28. januar 2016

Signe Anderson, der var den første sangerinde i den stilskabende psykedeliske San Francisco-rockgruppe Jefferson Airplane, døde 74 år gammel af lungesygdommen KOL. Signe Anderson døde 28. januar, samme dag som bandets guitarist Paul Kantner døde af omfattende organsvigt, ligeledes 74 år (se ovenfor).

Signe Anderson medvirkede på gruppens første album, "Jefferson Airplane Takes Off" fra 1966, men forlod bandet samme år efter at have født sit første barn. Anderson mente ikke, hun kunne forene tilværelsen som turnerende rockmusiker med livet som mor og var med til at vælge sin efterfølger, Grace Slick. Anderson sang sidste gang med Jefferson Airplane 15. oktober 1966 på The Fillmore i San Francisco. Koncerten udkom på et livealbum i 2010. Dagen efter Andersons afskedsoptræden med Jefferson Airplane havde Grace Slick sin livedebut med bandet.

Efter at have forladt Jefferson Airplane tog Anderson tilbage til sin hjemstat Oregon, hvor hun i en årrække sang med bandet Carl Smith and the Natural Gas Company. Hun blev dog flere gange ramt af alvorlig sygdom og som følge heraf økonomiske problemer. Anderson gæsteoptrådte flere gange med sit gamle band, som i mellemtiden havde taget navneforandring til Jefferson Starship, og med dets aflægger, KBC Band.

 

Maurice White, 19. december 1941-4. februar 2016

Sanger, sangskriver og stiftende medlem af soul/funk/disco-gruppen Earth, Wind & Fire, Maurice White, døde onsdag den 3. februar, 74 år gammel. White havde i en årrække været ramt af sygdommen Parkinsons og sov stille ind i Los Angeles.

White var anerkendt som en talentfuld sanger, gruppeleder, producer og sangskriver, talenter som han gennem årene også benyttede til at hjælpe andre kunstnere, som eksempelvis Barbra Streisand, Jennifer Holliday og Neil Diamond.

Multitalentet indledte sin musikkarriere allerede tilbage i starten af 60'erne, men verden fik først for alvor øjnene op for White, da han grundlagde succesgruppen Earth, Wind & Fire i 1969, et band som i 1975 hittede med "Shining Star". Sangen var grundstenen for gruppens utallige hits. De formåede at have hele 16 top 40-sange i USA.

Blandt gruppens største hits kan nævnes "September" (1978), "Boogie Wonderland" (1979) og "After the Love Has Gone" (1979). Bandet er stadig aktivt, men havde størst kommerciel succes i årene 1975-1983.

White fik konstateret Parkinsons allerede i slutningen af 80'erne og måtte stoppe med at turnere med Earth, Wind & Fire i 1994. Han blev dog ved med at indspille med gruppen og lejlighedsvis optræde med dem op gennem 00'erne.

Gennem sin imponerende musikkarriere formåede White – foruden at tilegne sig musikalsk respekt og anerkendelse verden over – også at vinde syv Grammyer samt at være nomineret 21 gange.

I 2000 blev Earth, Wind & Fire desuden optaget i Rock and Roll Hall of Fame i USA.

 

Viola Beach alias Jack Dakin (født 19. marts 1991), Kris Leonard (født 6. februar 1996), Tom Lowe (født 1. maj 1988), River Reeves (født 14. december 1996) og tourmanager Craig Tarry (født cirka 1982)- 13. februar 2016

Musikverdenen mistede et helt band og deres tourmanager, da den unge engelske indiepopgruppe Viola Beach på dybt tragisk vis kørte ud over en bro over Södertalje-kanalen syd for Stockholm og styrtede 30 meter ned i vandet. Gruppen havde spillet deres første koncert uden for England, i Norrköping, og var nu på vej til Arlanda-lufthavnen, da de af uvisse årsager kørte igennem to afspærringer og faldt i døden. Bandet havde på dødstidspunktet udgivet to singler, hvoraf især førstesinglen, ”Swings & Waterslides” blev et hit oven på ulykken og nåede en 11. plads på den engelske hitliste. Gruppen blev hyldet af navne som Liam Gallagher, Kasabian og Coldplay, og da deres posthume, selvbetitlede debutalbum udkom i august, gik det direkte ind på førstepladsen på den engelske hitliste.

 

Vanity 4. februar 1959-15. februar 2016

Sangerinden Vanity, mest kendt fra kvindegruppen Vanity 6 og som Princes protegé, døde af nyresvigt, 57 år gammel.

Vanity, som havde det borgerlige navn Denise Katrina Matthews, gik bort på et hospital i Fremont, Californien. Blandt andet Matthews' tidligere misbrug af kokain lå til grund for sangerindens nyresvigt. Til trods for mange års misbrug havde Matthews dog omlagt sit liv og levede de sidste år som genfødt kristen.

Matthews var bedst kendt for 1982-nummeret "Nasty Girl", som hun optrådte med sammen med de to andre medlemmer fra Vanity 6, Susan Moonsie og Brenda Bennett. Nummeret var skrevet og produceret af Prince. Inden Matthews blev opdaget af Prince, arbejde sangerinden som model.

 

Linkoban 1985- 17. februar 2016

I oktober 2014 blev den dansk-vietnamesiske rapper og sangerinde Linkoban med det borgerlige navn Ling Ly diagnosticeret med kræft. I efteråret 2015 meddelte det danske sygehusvæsen desværre, at de ikke kunne helbrede hende, kun lindre hendes smerter. Ling – som ellers var meget tilfreds med det danske sundhedsvæsen – søgte anden behandling i Frankfurt, behandlinger, som dog var yderst bekostelige. En række venner og kolleger, blandt andre Suspekt, Av Av Av, Jooks, Benal, DJ Muchacho og Simon Jul, holdt derfor støttekoncert til Linkoban i Pumpehuset i november 2015.

Kort forinden havde Linkoban selv udgivet støttesinglen "Hide the Dirt", der blev hendes sidste udgivelse. Desværre vandt kræften, og Linkoban sov stille ind 17. februar, kun 30 år gammel. Linkoban er blandt andet kendt for numrene "Like This", "Popgun Track" og "Oh Oh". Hendes første – og desværre også eneste – fuldlængdealbum "Ox", blev udgivet i 2013 af Lucy Love på dennes pladeselskab Superbillion Records og fik fem stjerner af GAFFAs anmelder.

 

George Martin, 3. januar 1926-8. marts 2016

Den britiske producer og arrangør George Martin, som er bedst kendt for sit mangeårige samarbejde med The Beatles, døde i en alder af 90 år.

Martin, som ofte blev kaldt for "det femte Beatles-medlem", gav de fire britiske gutter deres første pladekontakt. Derudover har Martin produceret de fleste af The Beatles' sange og skrevet orkesterarrangementer til en række af dem.

Foruden sit arbejde med The Beatles producerede Martin musik for prominente navne som Ella Fitzgerald, Dire Straits, Jeff Beck, Gerry and the Pacemakers, America, Billy J. Kramer, Cheap Trick, The Mahavishnu Orchestra, Celine Dion og soloarbejder fra både Ringo Starr og Paul McCartney og mange flere.

Martin har vundet en række Grammy-priser igennem sin tid som producer og var derudover nomineret til en Oscar med Beatles-nummeret "A Hard Day's Night".

 

Keith Emerson 2. november 1944-11. marts 2016

Britiske Keith Emerson, især kendt som keyboardspiller i progrock-gruppen Emerson, Lake & Palmer, begik selvmord, 71 år gammel. Emerson skød sig selv efter en periode med depression og fysisk sygdom.

Emerson spillede i Keith Emerson Trio, John Brown's Bodies, The T-Bones, The V.I.P.'s og PP Arnolds backing-band, The Nice, før han dannede supergruppen Emerson, Lake & Palmer i 1970 med sanger og guitarist Greg Lake og trommeslager Carl Palmer.

De udgav "Emerson, Lake & Palmer", "Tarkus", "Triology", "Brain Salad Surgery", "Works Volume 1 and 2" og "Love Beach" fra deres dannelse til 1978, samt live-albummet "Pictures At An Exhibition".

Bandet gik i opløsning i 1979, men blev gendannet i 1991 og udgav "Black Moon" i 1992 og "In The Hot Seat" i 1994. Emerson havde også en succesrig solokarriere og arbejdede på en lang række film-soundtrack.

Et andet af Emerson, Lake & Palmers tre medlemmer, sanger, bassist og guitarist Greg Lake, døde af kræft i december 2016 (se nedenfor).

 

Phife Dawg, 20. november-22. marts 2016

Rapperen Malik Isaac Taylor, bedre kendt som Phife Dawg fra hiphopgruppen A Tribe Called Quest, døde 45 år gammel af komplikationer i forbindelse med diabetes. At Phife Dawg led af diabetes var velkendt, da han blandt andet nævnte det i sangen "Oh My God" på gruppens tredje album "Midnight Marauders" fra 1993 med linjen "I'm a funky diabetic". I øvrigt modtog Malik Isaac Taylor en nyretransplantation i år 2008.

Phife Dawg startede rapgruppen A Tribe Called Quest tilbage i 1985 sammen med Q-Tip og Ali Shaheed Muhammed. Bandets fjerde medlem Jarobi White forlod gruppen i 1991 efter udgivelsen af gruppens første album "People's Instinctive Travels And The Paths Of Rhythm” i 1990. Otte måneder efter Phife Dawgs død udgav A Tribe Called Quest deres første studiealbum i 18 år, ”We Got It from Here … Thank You 4 Your Service” inklusive bidrag fra den afdøde rapper.

 

Merle Haggard, 6. april 1937-6. april 2016

Countrysangeren og -sangskriveren Merle Haggard døde på sin 79 års fødselsdag af lungebetændelse. Hans sidste album udkom i sommeren 2015, et samarbejde med Willie Nelson med titlen "Django & Jimmie".

Haggard gik sit første nummer et-hit i USA tilbage i 1966 med "I'm A Lonsesome Fugitive" og har senere stået bag sange som "Workin' Man Blues", "The Fightin' Side Of Me" og "Everybody's Had The Blues" for blot at nævne nogle få. Hans sange er blevet fortolket af blandt andre Bob Dylan.

Haggard vandt en række priser og udmærkelser gennem sin lange karriere og blev indlemmet i Country Music Hall of Fame & Museum tilbage i 1994.

Læs GAFFAs nekrolog "Syng mig hjem igen"

 

Orhan G, 12. april 1988-11. april 2016

Rapperen og produceren Orhan G, med det borgerlige navn Orhan Karaca blev fundet livløs på sit hotelværelse i Thailand dagen før sin 28 års fødselsdag.

Orhan G var en del af det aalborgensiske hiphop-miljø og aktiv i crewet HvadEvigt, der også tæller blandt andre Danni Toma og Lord Siva. Han var en rost freestyle-rapper, der nåede finalestævnet til MC's Fight Night i både 2007 og 2008. De seneste år havde han desuden arbejdet som producer. 

 

Prince 7. juni 1958-21. april 2016

Musikgeniet Princes død kom lige så uventet som David Bowies. Prince blev fundet død i en elevator i sit kombinerede hjem og studie Paisley Park i Chanhassen, en forstad til storbyen Minneapolis i Minnesota. Obduktionen viste, at Prince var død af en utilsigtet overdosis af det smertestillende middel Fentanyl, og kilder tæt på multimusikeren kunne fortælle, at han havde udviklet afhængighed af smertestillende medicin, muligvis som en følge af hofteproblemer. Paisley Park er nu blevet åbnet for offentligheden, og urnen med Princes aske er udstillet på stedet.

Læs GAFFAs store nekrolog: Stille falder den lilla regn

 

Thomas Fekete 1. juli 1988-31. maj 2016

Thomas Fekete, den tidligere guitarist i det amerikanske indiepopband Surfer Blood, døde af en aggressiv form for kræft, kun 27 år gammel.

Fekete var med til at danne bandet i 2009. De har udgivet tre album og spillede blandt andet på Jazzhouse i København i 2010. Desværre måtte Fekete forlade gruppen sidste år på grund af sin sygdom.

Ved at dø i en alder af 27 år skriver Thomas Fekete på tragisk vis sig ind i den lang række af musikere, der er døde som 27-årige, uformelt også kendt som "Klub 27". Blandt disse kan nævnes Brian Jones (The Rolling Stones), Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain og Amy Winehouse.

 

Freddie Wadling, 2. august 1951-2. juni 2016

Den svenske sanger Freddie Wadling, blandt andet kendt fra grupperne Blue for Two og Fläskkvartetten samt som solokunstner, døde efter kort tids sygdom, 64 år.

Freddie Wadling indledte karrieren som bassist i flere bands i 70'erne og begyndelsen af 80'erne. Han havde i 80'erne og 90'erne succes som halvdelen af elektropopduoen Blue For Two, der gik i opløsning i slutningen af 90'erne. Sideløbende og herefter udgav han en række soloplader og indspillede og optrådte desuden med strygerkvartetten Fläskkvartetten. Hans seneste album, "Efter regnet" udkom i år og opnåede en syvendeplads på den svenske hitliste.

 

Christina Grimmie, 12. marts 1994-11. juni 2016

Den amerikanske sangerinde Christina Grimmie, der i 2014 var finalist i den amerikanske udgave af talentshowet The Voice, blev skudt og dræbt, 22 år gammel, efter at hun havde holdt en koncert på spillestedet Plaza Live i Orlando, Florida. En mand gik hen til sangerinden, da hun skrev autografer til fans efter koncerten, trak to pistoler og skød mod hende. Han blev herefter overmandet af Grimmies bror, hvorpå han skød og dræbte sig selv. Den unge sangerinde blev bragt til hospitalet i kritisk tilstand, men hendes liv stod ikke til at redde.

Grimmie fik sit gennembrud som deltager i amerikanske The Voice tilbage i 2014, hvor hun havde Maroon 5's Adam Levine som mentor. I konkurrencen endte hun på en tredjeplads, og i december i fjor deltog den nu afdøde artist på velgørenhedssangen "Love Song to the Earth" sammen med blandt andre Paul McCartney, Jon Bon Jovi, Fergie og Leona Lewis.

 

Prince Be 15. maj 1970-17. juni 2016

Fredag den 17. juni døde den 46-årige rapper Attrell Cordes – bedre kendt som Prince Be fra hiphop-gruppen P.M. Dawn – på et hospital i New Jersey. Han havde gennem længere tid lidt af sukkersyge og en svigtende nyre.

Gruppen blev dannet af brødrene Jarrett og Attrell Cordes i 1988 i hjembyen Jersey City, New Jersey. Det blev den tredje hiphop-gruppe nogensinde – og den første med sorte medlemmer – til at toppe Billboard-hitlisten Hot 100 med singlen ”Set Adrift on Memory Bliss” i 1991. Gruppen udgav fem album i årene 1991-2000.

Prince Be medvirkede i 1999 på titelnummeret på albummet "Exploding Star" med den nu hedengangne danske gruppe Lovebites.

I 2005 fik Prince Be et slagtilfælde, der lammede rapperen i hele den venstre side samt senere kostede en amputation af et ben. 

 

Bernie Worrell, 19. april 1944-24. juni 2016

Den amerikanske keyboardspiller Bernie Worrell, især kendt fra George Clintons grupper Parliament og Funkadelic, døde af kræft, 72 år gammel.

Worrell blev indlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 1997 som en del af Parliament-Funcadelic, men har også markeret sig med den indflydelsesrige kunstpopgruppe Talking Heads i 80'erne. Han medvirker blandt andet i gruppens klassiske koncertfilm "Stop Making Sense" fra 1984.

Worrell blev født i Long Branch, New Jersey, i 1944, og blev uddannet på det prestigefyldte Julliard Skole. Han mødte i de tidlige 1970'ere George Clinton, der på det tidspunkt var leder af en doo-wop-gruppe kaldet Parliaments. Kort tid efter flyttede Worrell – sammen med resten af Clintons Parliament-Funkadelic-hold, heriblandt Eddie Hazel, sanger "Fuzzy Haskins" og "Billy Bass" Nelson – til Detroit, hvor de færdiggjorde deres debut "Funkadelic" (1970). Fem måneder senere udgav gruppen "Free Your Mind ... and Your Ass Will Follow."

Worrell, der blev kendt som "Wizard of Woo", er krediteret for at give funk-gruppen dens futuristiske lyd. "Jeg var egentlig ikke særlig interesseret i teknologi, men da jeg gik på college, lyttede jeg til Emerson, Lake & Palmer. Jeg elskede 'Tarkus'-albummet. Keith var den første fyr, jeg hørte bruge en Moog. Jeg elskede lyden af det album, og de ting han gjorde med instrumentet," fortalte Worrell til Music Radar. "Jeg fandt ud af, at det var en Moog-synthesizer, og senere købte jeg min egen Minimoog – eller George gjorde. Jeg begyndte at rode med lydene. Det er faktisk alt jeg gør: Jeg drejer knapperne, indtil den gør, hvad jeg vil."

I januar kom det frem, at Worrell kæmpede mod en mild form for prostatakræft og fase fire kræft i leveren. Hans kone bad dengang fans om hjælp i form af 10.000 dollars i donationer, så keyboardspilleren kunne færdiggøre sit sidste album, "Retrospectives". Der blev også oprettet en indsamling til hjælp med betaling af lægeregninger.

 

Scotty Moore, 27. december 1931-28. juni 2016

Den legendariske Elvis Presley-guitarist Scotty Moore blev 84 år. Oprindelig var Moore jazzguitarist og optrådte da også de første mange år med en Gibson-halvakustisk jazzguitar. Inspireret af legenden Chet Atkins var det hans, Elvis' og rock'n'rolls held, at pladeselskabsejer Sam Philips, i det legendariske Sun-studie i Memphis i staten Tennessee, satte den purunge countrysanger og lastbilchauffør sammen med den allerede erfarne guitarist. Her var det en speciel session i studiet tilbage i 1954, der viste, at kombinationen af Elvis Presley, Moore og bassisten Bill Black var den perfekte cocktail.

Moore blev hyldet livet igennem og blandt andet medlem af Rock'n'Roll Hall of Fame i 2000 og Memphis Music Hall Of Fame i 2015.

Læs GAFFAs nekrolog: Elvis’ udødelige guitarist er her ikke mere

 

Alan Vega 23. juni 1938-16. juli 2016

Alan Vega, mest kendt som forsanger i den ikoniske New York-elektropunk-duo Suicide, døde 78 år.

Det var den tidligere Black Flag-forsanger, skuespiller, radiovært med mere, Henry Rollins, der på vegne af familien overbragte den sørgelige nyhed, da Alan Vega blev fundet i sin seng.

Her stod der følgende:

Med dyb bedrøvelse og en stilhed, som kun en nyhed som denne kan afstedkomme, er vi kede af at kunne informere om, at den store kunstner og kreative kraft, Alan Vega, er afgået ved døden.

Alan døde fredfyldt i sin søvn i nat den 16. juli (New York-tid. Red). Han var 78 år gammel.

"Alan var ikke bare ubarmhjertigt kreativ som komponist og maler til det sidste, han var også unik på en overraskende måde. Sammen med Martin Rev, i de tidlige 1970’ere, dannede han det to-personers avantgarde-band, der blev kendt som Suicide. Nærmest øjeblikkeligt var deres fantastiske musik ikke sådan at sætte i bås og gik mod enhver strømning. Deres konfronterende liveoptrædener, lysår før punken, er gjort af det stof, der skaber legender. Deres første album, der bar bandets navn, er en af de helt enkelt mest udfordrende og bemærkelsesværdige resultater indenfor amerikansk musik.

Alan Vega var indbegrebet af en kunstner på ethvert tænkeligt niveau. Hele hans liv var viet til at udsende, hvad hans liv befalede ham.

Et af de vigtigste aspekter ved Alan Vega var hans stædige overholdelse af de krav, han havde sat for sin kunst. Han gjorde udelukkende, hvad han ville. Kort sagt levede han for at skabe. Efter årtier med et konstant output syntes verden at indhente Alan, og han blev anerkendt som den banebrydende og kreative person, han havde været fra begyndelsen.

Alans liv er en lektie, der handler om, hvad det er virkelig at leve for kunsten. Arbejdet – den utrolige mængde af tid, der kræves – modet til at forfølge det og styrken til at bringe det frem i lyset: dette var, hvad Alan Vega handlede om.

Alan efterlader sin fantastiske familie: sin kone, Liz, og sønnen Dante. Hans utrolige produktion der spændte over fem årtier vil være hos os for evigt"

Bruce Springsteen hyldede i øvrigt Alan Vega, da han gav sin første koncert efter dødsfaldet, på Casa Arena i Horsens, hvor han åbnede med en fortolkning af Suicides "Dream Baby Dream", som han tidligere har haft på sit liverepertoire og også har indspillet på 2014-albummet "High Hopes".

Læs GAFFAs nekrolog: Dream Baby Dream

 

Matt Roberts 10. januar 1978-20. august 2016

Matt Roberts, tidligere guitarist i 3 Doors Down, døde i en alder af 38 år.

Musikeren, som var et medlem af det amerikanske post-grunge-band fra 1996 til 2012, blev fundet død på sit hotelværelse i West Bend, Wisconsin, hvor han var programsat til at optræde til en velgørenhedsevent for krigsveteraner. Dødsårsagen var en formodentlig utilsigtet overdosis af receptpligtig medicin.

Roberts rejste med sin far, Darrell, som boede i det tilstødende hotelværelse, da hans søn afgik ved døden. Darrell Roberts fortalte til CNN, at hans søn havde kæmpet med angst og afhængighed af receptpligtig medicin i de senere år.

"Jeg ved, at han var afhængig af receptpligtig medicin. Han led meget af angst," siger han. "Det er sindssygt for en, der optræder; han kunne ikke lide menneskemængder eller steder, som han ikke havde kendt til som baby eller som barn, og det her var hans måde at håndtere det på, og han og jeg talte tit om det."

3 Doors Down blev dannet i Escatawpa, Mississippi, i 1996, og bragede igennem med deres debutalbum "The Better Life", der udkom i 2000 og blev et af årets bedst sælgende album – tre millioner solgte eksemplarer i alt. Albummet blev båret af singlen "Kryptonite", og bandet var med i start-00'ernes bølge af amerikansk post-grunge, der også talte bands som Puddle of Mudd, Nickelback og Shinedown.

 

Rod Temperton 9. oktober 1949-cirka 5. oktober 2016

Den legendariske sangskriver, pladeproducer og musiker Rodney Lynn ”Rod” Temperton afgik ved døden i en alder af 66 år som følge af et kortvarigt kræftsygdomsforløb.

Som sangskriver er Temperton mest kendt for at have skrevet titelmelodien til Michael Jackson-albummet ”Thriller” i 1982, hvilket til dato er det bedst sælgende musikalbum nogensinde med omkring 65 millioner solgte eksemplarer. Den engelske sangskriver har ligeledes skrevet en række af Michael Jacksons øvrige hits såsom ”Off The Wall” og ”Rock With You” (1979) og "Baby Be Mine", ligeledes fra "Thriller"-albummet fra 1982.

Rod Temperton startede sin karriere som et af medlemmerne i funk/disko-gruppen Heatwave, inden han senere begyndte at arbejde med nogle af musikkens store helt navne, heriblandt Michael McDonald, Aretha Franklin og George Benson. Derudover blev Temperton i 1986 nomineret til en Oscar for "Miss Celie's Blues", som han var medforfatter til, fra lydsporet til Steven Spielbergs film "Farven lilla".

 

Trille 6. marts 1945-18. oktober 2016

Trille med det borgerlige navn Bodil Nielsen døde 71 år gammel efter kort tids kræftsygdom.

Trille var kendt som sangerinde, sangskriver og ikke mindst som kvindesagsforkæmper og ikon for en generation af kvinder, der tog sagen i egen hånd. 

Trille vakte første gang bred opmærksomhed, da hun i 1970 sang nummeret "Øjet" på landsdækkende tv. Et nummer om skam og om, hvordan Gud i det høje konstant overvåger os. Sangen forargede mange. Pastor Jan Stolt fra Sværdborg blev så provokeret, at han meldte sangerinden, DR og tekstforfatteren Jesper Jensen til politiet for blasfemi. De blev senere frikendt.

Trille havde på det tidspunkt spillet musik siden 1960'erne. Særligt blev hun kendt for at skrive og fremføre viser om hverdagen som kvinde i 60’ernes og 70'ernes Danmark, og albummet "Hej søster" fra 1975 var hendes egentlige folkelige gennembrud. 

I 1989 holdt Trille som 44-årig op med at spille musik efter en depression og arbejdede herefter som blandt andet programmedarbejder i DR og opgav livet i spotlyset frem til 2008, hvor hun begyndte at holde foredrag. I 2010 udsendte hun cd-bokssættet "Hele balladen".

Trilles selvbiografi med titlen "Altid har jeg længsel" udkom i 2015 i forbindelse med sangerens 70-års fødselsdag.

 

Pete Burns 5. august-23. oktober 2016

Pete Burns fra popgruppen Dead Or Alive døde i en alder af 57 år grundet hjertestop.

Dead Or Alive blev kendt i 1985 med deres store hit ”You Spin Me Round (Like a Record)”. De havde flere hits i 80'erne, men populariteten dalede i 90'erne. Gruppen udsendte syv album, senest "Fragile" i 2000, hvorefter Pete Burns gik solo uden den succes.

Burns var også kendt for sit androgyne look og klædte sig ofte i kjoler og med langt hår og makeup og deltog i 2006 i kendis-udgaven af det populære realityshow ”Big Brother”, hvor han opnåede en femteplads. Han har gennem årene fået foretaget talrige plastiske operationer, ifølge The Guardian mere end 300.

Trods talrige forsøg lykkedes det aldrig for Burns at nå den samme succes i sin solokarriere som den, Dead Or Alive havde. Hans sidste single ”Never Marry an Icon” blev udgivet i 2010.

 

Leonard Cohen, 21. september 1934-7. november 2016

Statistisk set kom det ikke som den store overraskelse, at mestersangskriveren Leonard Cohen takkede af i en moden alder af 82 år, kun tre uger efter udgivelsen af det lovpriste album ”You Want it Darker”, der ligesom David Bowies ”Blackstar” kredser om afsked. Den officielle dødsårsag var ifølge Cohens manager Robert B. Cory, at Cohen var sovet stille ind efter et fald i sit hjem, mens journalisten David Remnick, der havde interviewet ham til The New Yorker i sommeren 2016, kunne fortælle, at han havde kræft og havde stærke smerter – det ene behøver selvsagt ikke udelukke det andet. Da nyheden om dødsfaldet blev offentliggjort den 11. november dansk tid, var Cohen allerede begravet.

Læs GAFFAs store nekrolog ”So Long, LC”

 

Leon Russell 2. april 1942-13. november 2016

Den amerikanske sanger, sangskriver og multiinstrumentalist Leon Russell døde 74 år gammel. Ifølge hans kone døde han i sin søvn i sit hjem i Nashville, Tennessee.

Russell blev født i Tusla, Oklahoma i 1942 og flyttede som 17-årig til Los Angeles, hvor han begyndte at spille med blandt andre The Byrds og Phil Spector på sidstnævntes produktioner med blandt andre The Ronettes og Ike and Tina Turner. Senere medvirkede han på Joe Cockers andet album, "Joe Cocker" fra 1969 og den efterfølgende turné, "Mad Dogs & Englishmen", hvorfra musikken udkom på et livealbum i 1970.

I 1970 udgav Russell sit selvbetitlede soloalbum, der blandt andet indeholdt et af hans mest kendte numre, "A Song for You", der også er indspillet af blandt andre Joe Cocker, Ray Charles og Aretha Franklin. Året efter spillede han ved George Harrisons and Friends' stort anlagte Concert for Bangladesh i New York, og i 1970'erne indspillede han med navne som Eric Clapton, Bob Dylan, B.B. King, The Rolling Stones, fik store hits som "Tight Rope" og "Lady Blue" og fortsatte med at udgive plader inden for genrer som blues, country, boogie og gospel.

I 80'erne og frem forsvandt Russell fra rampelyset, men blev dog ved med at udgive plader. Han fik et solidt kunstnerisk og kommercielt comeback i 2010 med duoalbummet "The Union", indspillet i tæt samarbejde med Elton John. Albummet nåede en tredjeplads på den amerikanske hitliste, Russells bedste placering her siden 1972. I 2014 udgav Russell sit sidste album, "Life Journey".

I 2011 blev Russell optaget i både Rock and Roll Hall of Fame og Songwriters Hall of Fame.

Læs et stort GAFFA-interview med Leon Russell lavet i forbindelse med hans sidste danske koncert i Amager Bio i 2012.

 

Mose Allison 11. november 1927-15. november 2016

Den indflydelsesrige musiker og sangskriver Mose Allison døde 89 år gammel af naturlige årsager. Mose Allison blev født i byen Tippo, Mississippi, USA, i 1927. I en alder af fem år begyndte han at spille klaver, og kort efter kunne han genspille sange, han hørte fra den lokale jukebox, efter gehør.

Allison er bedst kendt for at spille klaver, men han blev også anerkendt for sin stemme og for at skabe et repertoire, der involverede både blues, bebop, tidlig amerikansk pop og endda europæisk klassisk musik. Mange havde derfor problemer med at placere Allison i en bestemt genre, da hans diversitet gjorde hans musik svær at placere og forudse.

Mose Allison opnåede stor respekt i branchen, hvilket da også ses på de bands og artister, der sidenhen har lavet coverversioner af hans sange. Blandt andre har The Clash, The Who, Elvis Costello, Van Morrison, The Yardbirds og mange flere fortolket Allisons sange. 

I 1940’erne var Allison i det amerikanske militær, hvor han spillede i militærorkesteret. Han bestod sin eksamen ved Louisiana State University i 1952 og flyttede til New York i 1956 for at forfølge drømmen om at blive professionel musiker. Han udgav, sammen med saxofonisten Al Cohn, sit første album i 1957. 

I 2015 udsendte han albummet “Mose Allison American Legend, Live in California”, der endte med at blive hans sidste.

 

Sharon Jones 4. maj 1956-18. november 2016

Den amerikanske soulsangerinde Sharon Jones døde 60 år gammel af kræft i bugspytkirtlen.

Jones blev født i North Carolina og voksede op i Brooklyn. Hun begyndte at synge som teenager, men fik borgerlige jobs som fængselsbetjent og sikkerhedsvagt i en bank og blev først professionel sangerinde i en moden alder efter at være blevet opdaget som korsangerinde for soulsangeren Lee Fields. Som 40-årig udgav hun sin debutsingle, "Damn It's Hot", og seks år senere udsendte hun sit debutalbum "Dap Dippin’ With Sharon Jones & The Dap-Kings". The Dap-Kings var hendes band igennem hele karrieren.

Sharon Jones & The Dap-Kings udgav seks studiealbum, senest julealbummet "It's a Holiday Soul Party" fra 2015. Gruppens fjerde album, "Give the People What They Want" fra 2014, blev nomineret til en Grammy.

Sharon Jones & The Dap-Kings gav flere gange koncert i Danmark, blandt andet i Store Vega i maj 2014, hvor GAFFAs anmelder uddelte fem stjerner.

 

Colonel Abrams 25. maj 1949-24. november 2016

Den amerikanske soul/house-sanger hittede stort i 1985 med sangen ”Trapped”, der blandt andet nåede en tredjeplads på den engelske hitliste. Året efter toppede hans nummer ”I’m Not Gonna Let You” Billboards Dance-chart, men efter årtusindskiftet gik det ned ad bakke for sangeren, der blev ramt af sukkersyge og endte sit liv som hjemløs i New York. En crowdfunding-kampagne forsøgte året før hans død at hjælpe ham, men forgæves. Abrams blev 67 år.

 

Greg Lake 10. november 1947-7. december 2016

Greg Lake døde af kræft, 69 år gammel. Lake var en af de toneangivende sangere inden for den progressive rock, der brød igennem i slutningen af 60'erne med bands som Genesis, Jethro Tull og King Crimson som nogle af spydspidserne. Prog-rocken var kendetegnet ved lange, symfoniske passager, stor kompleksitet og teknisk meget dygtige musikere.

Lake var sanger og bassist på de to første album med King Crimson, "In the Court of the Crimson King" (1969) og "In the Wake of Poseidon" (1971). Herpå blev han sanger og bassist i prog-rock-supergruppen Emerson, Lake and Palmer, der var aktive og nød stor popularitet fra 1970-79. Gruppen var atter aktiv fra 1991-98, ligesom de tog på turné i 2010. Deres seneste studiealbum er dog tilbage fra 1994.

I marts i år begik Keith Emerson, Emerson, Lake & Palmers keyboardspiller, selvmord, 71 år gammel. Trommeslager Carl Palmer er nu det eneste overlevende medlem af gruppen.

Greg Lake udgav desuden to album med den nu afdøde sanger og guitarist Gary Moore i henholdsvis 1981 og 1983 samt et album med keyboardspilleren Geoff Downes, kendt fra blandt andre Yes, i 2015.

Greg udsendte også en række solosingler, blandt andet det store hit "I Believe in Father Christmas" fra 1975.

 

Rick Parfitt 12. oktober 1948-24. december 2016

Rick Parfitt, rytmeguitarist i det engelske boogierockband Status Quo, døde juleaftensdag, 68 år gammel.

På gruppens Facebook-side kunne man blandt andet læse følgende:

"Vi er knuste over at måtte meddelte, at Status Quo-guitarist Rick Parfitt er gået bort ved frokosttid i dag. Han døde på et hospital i Marbella, Spanien, som følge af en alvorlig infektion. Parfitt blev indlagt på hospitalet torsdag aften (22. december, red.) efter at have fået komplikationer med en skulderskade forårsaget af et tidligere fald."

"Denne tragiske nyhed kommer på et tidspunkt, hvor Rick så enormt frem til at indlede en solokarriere med et album og en selvbiografi planlagt til 2017 efter at have stoppet med at turnere med Status Quo efter lægernes råd."

Rick Parfitt var med til at danne Status Quo i 1967 sammen med blandt andre gruppens sanger og lead-guitarist gennem alle årene, Francis Rossi. Han spillede med gruppen i 49 år, indtil han trådte ud af gruppen i oktober 2016 af helbredsmæssige årsager. Han fik i 1997 en tredobbelt bypass-operation og kom sig igen, men fik et hjerteanfald i sommeren 2016.

Status Quo har solgt over 100 millioner album gennem årene og er især kendt for hits som John Fogerty-coveret "Rockin' All Over the World" (1977), "Whatever You Want" (1979) og Bolland & Bolland-coveret "In the Army Now" (1986). Selvom nogle af Status Quos største hits er covernumre, skrev Parfitt også en lang række af gruppens sange, blandt andre "Whatever You Want".

 

George Michael, 25. juni 1963-25. december 2016

Præcis 53 år og seks måneder var alt, hvad den store pop/soulsanger og -sangskriver fik på denne jord. Manden bag et af alle tiders største julehits, Wham!s ”Last Christmas”, døde juledag i sin søvn af et hjertestop. Oven på dødsfaldet viderebragte The Telegraph rygter om et heroinmisbrug, men disse rygter er ikke bekræftet fra officielt hold. George Michaels kæreste Fadi Fawaz, der fandt superstjernen død i sengen, fortalte dog til avisen, at ”alt har været meget kompliceret på det seneste.”

Læs GAFFAs store nekrolog: En storslået karriere – med en del skandaler


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA