x

Kristian Leth starter pladeselskab

Kristian Leth starter pladeselskab

I en pressemeddelelse fra det nystartede danske pladeselskab Speed Of Sound fremgår det i dag, at folkene bag – det vil sige Kristian Leth (fra Liga på DR1) og producerne Frederik Nordsø (Outlandish, Brandy) og Fridolin Nordsø (moi Caprice, The Fashion) – vil udsende plader med grupperne The William Blakes og This Is Forgetting i den nærmeste fremtid.

GAFFA fangede Kristian Leth på en telefon, hvor han indvilligede i at fortælle lidt om planerne for det nye pladeselskab.

Hvad er motivationen for at starte et pladeselskab på et tidspunkt, hvor branchen aldrig har haft det sværere?
– Pladebranchen har det ganske rigtigt svært, men musikbranchen har det bedre end nogensinde før. Det har aldrig været så nemt at få musikken ud, hvilket er succeskriteriet for os. Vi er ikke gået ind i det her for at tjene en masse penge – det ville være fjollet. Hvis man skal overleve, skal man fokusere på musik, og det, der betyder noget for os, er indhold.

Stilmæssigt bliver det også ren genreforvirring – vi går efter det, der rører os. Det der har noget ekstra. Det er musikken, der er det vigtige, og derfor tror vi for eksempel heller ikke på musikvideoer. De kan ikke bruges som salgsværktøj og er kun noget værd, hvis man har en kunstnerisk ambition.

Du har ofte udtalt dig negativt om pladebranchen. Hvad får dig til at tro, at du kan gøre det bedre?
– Jeg har en ambition – at udgive god musik, og det kan jeg godt. Målet er at få god musik gjort tilgængelig og ikke at blive det nye Universal. Det er de gode til at være – eller jeg ved ikke, om man kan sige gode – men det er i hvert fald ikke det, vi går efter.

Hvad er visionen bag Speed of Sound?
– Det lyder jo hippieagtig og gammeldags, men det handler om at få god musik ud. Før i tiden kunne My Bloody Valentine få lov til at stå 18 måneder i studiet og lave mærkelig musik, og så udsende det. Det var umuligt at lave en marketingsstrategi for sådan et band, men alligevel solgte det.
Vi har tænkt os at se hver udgivelse som et individuelt projekt, og hvis noget er vildt obskurt, udgiver vi det måske kun 500 eksemplarer, men ud skal det. Den eneste måde man finder ud af, hvad der kan sælge er ved ikke at spekulere i det.

Er der ikke en interessekonklift i at være vært på DR's eneste musikprogram, og så udgive dansk musik?
- Jeg kommer aldrig til at spille vores egen musik i programmet. For det første laver vi jo ikke musikvideoer, og for det andet lukker Liga til jul. Jeg skal fortsat arbejde for Danmarks Radio, men min kærlighed til musik vil nu i stedet blive brugt hos pladeselskabet. Jeg har brugt to et halvt år på at promovere dansk undergrundsmusik i Liga, og det vil jeg fortsætte med at gøre - bare et andet sted.

Vil I som Radiohead tilbyde folk selv at kunne bestemme prisen, når de downloader den musik, I udgiver?
– Vi ser som nævnt hver plade som et nyt projekt, så vi vil gøre det, hvis noget taler for det. Vi kommer helt sikkert til at give en masse musik væk, men vi ved ikke hvordan endnu, fordi det hele er så nyt. Det bliver en legeplads for os, og vi har ikke et økonomisk mål, vi skal nå.
– Vi vil helt sikkert give musik væk til weblogs og forsøge at få opbygget noget tillid – den slags skal man arbejde for, det kan man ikke spekulere i. Radiohead har brugt ti år på at markedsføre sig selv, og det er fantastisk, det de har gjort med den nye plade. Men det giver ikke nogen mening at give albums væk, når ingen kender bandet.

Det forventes, at debutpladerne fra både The William Blakes og This Is Forgetting vil blive udsendt i begyndelsen af 2008, efter at tv-programmet Liga er blevet lukket ned.

Besøg Speed of Sound på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA