x

MCs Fight Night-reportage: Pede B tilbage på tronen

MCs Fight Night-reportage: Pede B tilbage på tronen

Billeder: http://www.myspace.com/christianhjorth

Kl. er 18, og den udsendte fra GAFFA er klar i den såkaldte V.I.P-sektion til MC's Fight Night Finale 2007 – det årligt tilbagevendende, verbale eventyr i ringen, hvor det er forbudt at bruge fysikken – men en rigtig idé at slå løs med lyrikken. På højkant er 25.000 kroner og velfortjent beundring fra Danmarks mænd og koner.

Pennen er spidset, lad os så få ild i pisset.

Ottendedelsfinalerne
KB Hallen er næsten fyldt op, stemningen er godt oppe at køre, og så kan den durkdrevne Århus-rapper og kampleder, Jøden, ellers starte showet og slippe kamphanerne løs.

I første battle har vi publikumsdarlingen Pede B. Han er på hjemmebane og viser straks storform i sin walk-over af Orhan G fra dobbelt A. Man hører straks, at MC´erne får sig en ekstra modstander i form af den tungt rungende og mudrede akustik, der desværre æder mange punch-lines.

Men Pede B tager Orhan G (ikke at forveksle med Burhan G) sikkert ud, og undervejs buhes der ligefrem af debutanten fra postnummer 9000. Jo, stemningen er tændt og rå, og 2005-champen Pede B vinder første battle suverænt.

Hverken Hakke eller Tempo Bang kan finde beatet eller timingen i deres battle. Emnet er bl.a. ”kønsbehåring” – men alle tre runder er temmelig boring. Hakke hopper lidt sjovt rundt, og selv om Tempo Bang starter alt for mange sætninger med ”oh my god”, sætter han Hakke på plads med bl.a. en klassisk ”yo mama”-sætning – Tempo har åbenbart kneppet Hakkes mor, og det kalder han ”oldtidskundskab”...! MC´ere skåner ikke hinanden – og slet ikke hinandens mødre.

Mikl, Heste og Mr. Mix
MikL leverer med bl.a. emnet ”heste” en skarp battle mod Lollands egen Mr. Mix (ja, det hedder han), der dog rives rundt i manegen af den evigt veloplagte Mikl.

Først da Jøden kører den obligatoriske battle-afslutning: ”Mr. Mix, har du vundet den her battle?”, og Mr. Mix håndfast svarer ”NEJ!”, får Mix sit bifald fra i salen. Respekt for en MC, der erkender et nederlag med stil.

Rødhætte fra Århus, dansk raps nye hovedkvarter (?), kører en pænt up-front stil mod den knap-så-friske Fresco fra Roskilde. Fresco mangler både luft og virker hæs – hans rap er svær at forstå, og han tages ud af Rødhættes langt skarpere puches.

I battlen mod Funk Mastah, endnu en Ålborg-dreng, rapper Ham den Lange, at hans modstander ”både kalder sig funky og master, men hvor funky er han egentligt!”. Uso/Marwan-klonen lunter rundt, mens han desperat forsøger at få slag ind på Den Lange. Meeeen – det ER ikke et godt tegn, at Jøden pludselig instruerer ham i, hvordan man holder på en mikrofon!

Mund de Carlos battle mod Balthasar går ikke over i free-style-historien, men det var Mund de Carlo, der vandt denne lige og let ligegyldige battle.

Champen ud og masser af hass
Fantomet, der sidste år overraskede alle med en – ja, fantom-sejr, går – en smule sensationelt – ned i allerførste battle. Shake fra Jægerspris entrer ringen med cowboyhat til Panteras ”Cowboys From Hell” – og med en fuckfinger til publikum – flankeret af et par heavy-homies med bad-ass-motherfucker-attitude.

Shake er godt forberedt, har et godt flow, og går lige i flæsket på Fantomet, der var bedre i rollen som underdog end som favorit. Med en linje som ”du har jo ikke freestylet i et helt år” rystes Fantomet allerede fra første runde – og det ommer han sig ikke over. Hiphop er et fast game, og den ægte onde Shake påførte – med egne ord – 2006-champen grumme fantom-smerter. Lidt synd, at de to mødes allerede i ottendedelsfinalerne, da begge repræsenterer en unik og skæv approach til gamet.

Henrik Hass, klassens tykke charme-dreng fra Ry, er super-tight og tændt – han river bogstaveligt talt Toby One Kenoby rundt. Debutanten fra Viborg har en lidt mærkelig stemme, og får slet ikke ikke hul igennem til crowden, mens han tager slag på slag fra en Hass, der under emnet ”kung fu” claimer, at han vil tage Toby ud i ”sumo-brydning”. Selvironi rocker huset – og efter den performance er også Hass favorit til champ-titlen.

Kvartfinaler
Niveauet stiger støt, mens vi bevæger os mod Le Grand Finale. Pede B gør nemt Tempo bange, og kvartfinalerne betyder ditto en hurtig exit for Rødhætte, der får nogle på munden af Mikl i en slags ”Rød møder Rød”-battle. Selv om Shake prøver at ryste Ham Den Lange på samme måde, som han rystede Fantomet, kan han ikke gentage overraskelsen. Han går selv fra Shake til Shaky – og videre er Ham den Lange.

Så er Hass på banen igen, oppe imod Mund De Carlo. Det er befriende, at de begge går lige på beatet uden for meget ”yo-yo-yo-yo” til at varme op på. De leverer en tæt battle, som Hass dog har fuldstændigt styr på.

Han vinder igen på sin skarphed og selvironi – og under emnet ”liderlige damer” (hvem sagde et klassisk emne?!) vinder han både battlen og Den Gyldne Mikrofon med linierne ”er du syg mand, jeg er fra Jylland – og rigtige piger, de er nede med en tyk mand”:

Semifinaler
Hverken Pede B eller Mikl er helt oppe at ringe i deres semifinale, men Pede B har et ekstra overtag denne aften og går sikkert videre til finalen. Næste semifinale er en heftig – og meget lige – battle mellem Henrik Hass og Ham den Lange.

Den hujende og dedikerede crowd pisker stemningen yderligere op, mens den ene fede punch efter den andes smides rundt i ringen. Efter en underholdende battle må Ry-rapperen Hass vige pladsen for Ham den Lange. Hass får overrakt en magnum flaske champagne for The Punchline Award – og tager nederlaget med godt humør til stor applaus.

Le Grand Finale
Stemningen er steget støt takt med rap-niveauet, nu venter vi på aftenens klimaks – le grand finale med de to vetaraner Ham den Lange og Pede B. Men først optræder pladeaktuelle Clemens med et enkelt nummer. Det er fedt nok, men så er det heller ikke federe.

For at pumpe stemningen op skydes der konfetti op under KB-Hallens tag, men vildere er konfetti trods alt ikke ... Lad os bare komme i gang med finalen.

Det har tæret på kræfterne for Ham den Lange at tage både Shake og Hass ud af spillet. Pede B har haft en nemmere vej til finalen, og virker svær at stoppe. Og pludselig sætter Ham den Lange sig gud-hjælpe-mig ned på en stol – midt i finalen! Det kan man ikke, men det gør han, og det impro'er Pede B en rigtig nice sviner over.

Det bliver pinligt, da Ham den Lange i næste runde undskylder sig med, at han satte sig ned, fordi havde ”ondt i benet”. Og det bliver ikke bedre, dan han pludselig glemmer sit emne. En lille smule usmart i en finale, som Pede B da også vinder. Champen fra 2005 er tilbage på tronen i 2007. En velfortjent sejr, giv ham så det bælte og et stort tillykke!

Female MC's, ya mama og homo-dis
Igen i år glimtede MC-søstrene desværre ved deres fravær, desværre. Der MÅ simpelthen være en female-MC´er på vej derude, der kan udfordre drengenes evigt macho-pumpede drengerøvs-lyrik!

At lave dis med hinandens mødre – det er klassisk og munter hiphop-stil. Det er derimod ret så kedeligt, at så mange af aftenens MC´ere konstant disser homoer, mens de selv får tæsk i ringen. Hvad med at droppe den forudsigelige disning af bøsser – har hiphop ikke plads til alle - både brormand og søsser?! Hvis man indførte et dogme, der hed ”ingen homo-dis”, ville ca. halvdelen af rappernes materiale forsvinde! Og det kunne måske tvinge dem til at tænke i nye baner, så dansk free-style rap igen blev virkelig nyskabende og ægte sprængfarlig. Vi er i 2007, udvis lidt mere mod og vend bøtten på hovedet, knægte!

Fight Night tilbage på gadeplan
MC Fight Night er et underholdende og befriende u-dansk show, der utvivlsomt tæller nogle af rigets mest kreative ord-smede. Man får serveret masser af lyriske lækkerier undervejs, men arrangenmentet er desværre langt mere Boogie-transmitteret pop-mainstream end ægte hiphop på gadeplan. Eller også er gadeplanet i DK bare ikke gade nok? Der er simpelthen for langt mellem snapsene, for få overraskelser, for meget bling-bling, fordummende lir og for meget fokus på blonde nummerpiger. Hold dog næste finale i Den Grå Hal, drop alt det V.I.P.-gejl – lad folket slippe ind for en hund og sælg bajerne til en tyver.

385 kr. for what?!
Hvad er det egentligt, publikum betaler hele 385 kr. for? Det er trods alt en konkurrence, ikk'!? Showet er sponseret i hoved og røv – og pengene går næppe til de deltagende MC'ere. Er det 385 kr. for at høre et enkelt nummer med Clemens? Nej, vel? Så ville Suspekt i det mindste havde været et langt spørdere og mere aktuelt act.

Lad os få endnu mere gadeplan og orn'li' syg stil over arrangementet – det er trods alt begrænset, hvor street et arrangement kan blive til den pris.

Fight Nights' hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA