x

Boganmeldelse: Kent – Texter om Sveriges största rockband

Boganmeldelse: Kent – Texter om Sveriges största rockband

Kent mod verden

Svenske Kent portrætteres i ny bog, der samler 16 års artikler om et af Skandinaviens største rockbands. Det er ikke den definitive biografi, men samlingen viser et band i konstant udvikling, hvor ilden fra det første kolde øvelokale i Eskilstuna fortsat brænder.

Det er efterår og tid til Kent-feber igen. ”Tilbaka Till Samtiden” er netop kommet på gaden, og i den anledning har det svenske musikforlag Reverb udgivet en samling artikler om det svenske orkester i bogform fra det første interview i den lokale avis til forskræppet for dette efterårs turné.

”Kent – Texter om Sveriges största rockband” samler alt fra interviews og anmeldelser til analyser af bandet Kent. Det giver i sagens natur en noget uensartet fremstilling uden biografiens traditionelle røde tråd. Men godt det samme. Der er masser at hente i samlingen om et band, der fortsat henter energi i følelsen af at være udenfor i en åndsforladt provinsby.

Eskilstuna
Bogen fineste artikel er således skrevet af Jonas Hållen og handler om Eskilstuna, om at være født af finske indvandrere, om forældrenes industrielle arbejdspladser, der forsvandt, og om spøgelsesbyens fortabte sønner, der for en aften vender tilbage som til en trist reunion. Det er stemningsmættet og på én gang fyldt med den nordiske melankoli og det stedvise håb, der kan ses som en ledetråd i gruppens udgivelser.

Ligesom Kent og sangskriveren Jocke Berg vender artiklerne igen og igen tilbage til motivet i Eskilstuna. Singlen ”Ingenting” fra dette efterårs album starter med en scene fra parcellerne i Hagnesta Hill, og forholdet til opvæksten og hjembyen synes at være et gennemgående motiv i forståelsen af Kent. Man flytter til den store by og opdager, at nok er det forløsende at komme væk, men følelsen af at være udenfor bliver man aldrig af med. Til gengæld er den pokkers fyldt med energi.

Indie-Bergmann og folkelige helte
Bogen indeholder primært artikler fra svenske aviser og magasiner, og det er sjovt at lægge det rent svenske perspektiv på Kent. Svenskerne har med tiden formået at udvikle sig til hele Sveriges rockorkester med en udsolgt koncert på stadion i Stockholm på nationaldagen i 2003 som det folkelige højdepunkt.

Kent er på én gang indie-Bergmann og svensk folkefest, og den balance er ikke altid nem at leve med. Bandet bliver ofte beskyldt for at være prætentiøse og ulideligt selvsmagende, men med en albumtitel som f.eks. ”Du & Jag Döden” beder man selvbevidst om den type kritik.

Jocke Bergs tekstunivers har fra starten gjort Kent til noget helt specielt. Han synger på sit modersmål, og han har modet til at udfordre det og skrive en moderne rocklyrik fra det kolde nord. Som Gasolin’ og D-A-D har Kent også forsøgt at veksle deres status som Skandinaviens største band til en indtagelse af Amerika. Men engelske tekster og lange forgæves ture i bussen i USA har ikke taget modet fra Kent. Måske snarere tværtom.

Det specielle ved Kent er, at de stadig er optændt af ilden fra Eskilstuna. Så optændte, at de på det seneste album synes revitaliserede og i gang med at genopfinde sig selv. Det er en helt sjælden evne, og det gør Kent til noget unikt på vore breddegrader.

Følelserne uden på tastaturet
En finurlig ledetråd i bogen handler om den måde, der ofte skrives om Kent på. Kent bringer tilsyneladende det bedste frem i musikjournalisterne. Mange af artiklerne om Kent fremstår med et meget personligt præg, ja ligefrem med en forfriskende inderlighed.

Måske er Kent prætentiøse. Men den reaktion, de får, er aldeles ægte, og bogen om Kent gør os både klogere på Eskilstuna-bandet og giver os lyst til genhøre musikken. Ikke noget dårligt udkomme af en tekstsamling.


Kent – Texter om Sveriges största rockband
Redaktør: Håkan Steen
Sideantal: 355
Pris: SEK 89, forlaget Reverb (2007)

Kents hjemmeside

Anmelder Thomas Ladegaards blog


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA