Ghost før koncerten: "Så snart vi får maskerne på, er det som at køre på cykel"

Ghost før koncerten: "Så snart vi får maskerne på, er det som at køre på cykel"

Det svenske metalband Ghost er netop draget af sted på en tour, der bringer dem vidt omkring og ikke mindst til Danmark og Valby Hallen den 26. april. Vi har talt med sanger Papa Emeritus fra de maskebærende Grammy-vindere om livet på farten og scenen.

Hvad kan vi forvente af koncerten?

– Vi er glade for at vende tilbage til København. Og vi er glade for at lave et show, der produktionsmæssigt er en del større end sidst, men også et show, der følelsesmæssigt er en del lettere. Sidst vi spillede i København, var det dagen efter Bataclan-angrebet i Paris, og det lagde en tung stemning over koncerten. Så denne gang bliver showet større og stemningen lettere.

Hvordan forbereder I jer på at tage på tour?

– Når vi starter i øvelokalet inden en tour, føles det altid lidt som om, at vi har glemt alle sangene. Men så snart vi kommer i gear og får maskerne på, er det som at køre på cykel. Det glemmer man aldrig. Men musikken er én ting, noget andet er alt det logistiske. Vi skal have styr på vores udstyr, der skal måske købes nyt, og hele vores setup skal spille sammen med musikken, inden vi går på scenen.

Hvordan vil I beskrive jeres egen musik?

– Gennem årene har mange kaldt vores musik meget melodisk, og når vi skriver sangene, lægger vi også meget vægt på melodi og rytme. Vi vil beskrive os selv som heavy metal med melodiske omkvæd. 

Hvorfor består jeres nyligt udgivne ep “Popestar” primært af covernumre fra genrer langt fra jeres egen, for eksempel af Echo & the Bunnymen, Simian Mobile Disco og Eurythmics?

– Vi har altid valgt fra en helt anden bunke end vores egen, når vi har spillet covernumre. Der er meget lidt formål med at vælge de helt åbenlyse sange. Hvis vi valgte at lave et cover af en sang af Judas Priest eller Metallica, ville det bare lyde som en dårligere kopi af originalen, fordi vi i forvejen minder om dem musikalsk. Det skal have mere originalitet over sig, når man gør sådan noget.

Hvad gør I, lige før I går på scenen?

– Vi gør ikke noget særligt. Vi gør som de fleste andre grupper og kommer i god stemning. Det at komme i gear til koncerten, ender nok med i sig selv at blive det mest rituelle. Selvfølgelig skal vi have vores kostumer og masker på, og det starter vi normalt med en time inden koncerten.

Sveder I ikke med de kostumer og masker på?

– Det gør vi! På mindre koncertsteder er det værst, især om sommeren, når stedet er tætpakket. Så føles det absolut ikke som det mest naturlige at have de kostumer og masker på. Men vi klarer det, og heldigvis er de fleste af vores koncerter nu på større steder, hvor der er mere luft.

Hvad står der på jeres forplejningsliste?

– På tour prøver vi at leve sundt, så det afspejler sig også her. Tidligere er vi gået på scenen pissefulde, men det er en dårlig idé. Generelt gælder det for os alle, at vi med tiden er blevet mere sunde. Vi siger ikke, at man skal være puritaner, men er man det modsatte, falder man fra hinanden.

Hvad lytter I til i tourbussen?

– Det er meget forskelligt, og det ændrer sig hele tiden. Mellem os alle, også folkene i crewet, lytter vi til enormt meget forskelligt musik. Vi lytter til alt fra Portishead til Massive Attack, Slayer, Pink Floyd og alt derimellem. Vi kan bogstaveligt talt lytte til alt, men vi er nok forenede under fanen "klassisk rock".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA