x

Interview: Bright Blue Gorilla – rejsende i musik og film

Interview: Bright Blue Gorilla – rejsende i musik og film

Den amerikanske folk/pop/rock-duo Bright Blue Gorilla alias sangerne og multiinstrumentalisterne Robyn Rosenkrantz og Michael Glover er for tiden på en længere Danmarksturné. Hvis du kan lide akustisk funderet sangskrivning med både poetiske og humoristiske tekster med en smule ”flower power”- og ”summer of love”-undertoner, er Bright Blue Gorilla absolut et lyt værd. Også deres koncerter, hvor det musikalske og på alle måder farvestrålende ægtepar formår at spille på en lang række instrumenter, ofte på samme tid, er underholdende.

Bright Blue Gorilla har over de sidste 17 år givet over 2000 koncerter i både USA, Europa, Indien og mellemøsten. Duoen har turneret med navne som Suzanne Vega, Richard Thompson, Mary Black og Fish. De seneste par år har de også kastet sig over filmmediet, og de har skrevet, instrueret og spillet med i flere humoristisk-satiriske film, blandt andet ”The Mind of Henry Lime”, som de også viser ved udvalgte af deres danske koncerter.

GAFFA.dk satte det musikalske par stævne til en vegetarmiddag for at høre lidt om deres lange og alsidige karriere, der også har budt på tv-reklamer og en vaskeægte Hollywood-film.

Robyn Rosenkrantz indleder: – Vi mødte hinanden i Los Angeles i 1989, hvor vi begge havde kontorjobs og spillede musik i vores fritid, begge som singer-songwritere. Vi mødtes faktisk til et arrangement, hvor vi begge optrådte.

Michael Glover fortsætter: – Tilbage i startfirserne var jeg trommeslager i punkbandet The Philisteens, som der var en vis hype omkring, og som fik en plade produceret af Ramones-produceren Craig Leon. Vores pladeselskab gik dog konkurs, og det blev så enden på vores karriere. Da jeg mødte Robyn, var jeg gift, men mit ægteskab fungerede ikke, og Robyn og jeg besluttede, at vi skulle starte på en frisk og droppe vores dagjobs. Så vi besluttede at sælge alle vores ejendele undtagen vores instrumenter og købe hver en enkeltbillet til Holland. Det blev Holland, fordi vi gerne ville flytte til Europa for at prøve noget nyt, og jeg havde en bekendt i Amsterdam. Det var en beslutning, vi bare tog over morgenmaden, og vi var helt afklarede om det, men i flyet, lige før afgang, blev jeg dog ramt af et Woody Allen-agtigt angstanfald ved udsigten til alt det ukendte. Men da vi kom til Europa, var det som en drøm, der var gået i opfyldelse.

Robyn fortsætter:
– Siden har vi levet af at rejse rundt og spille musik og udgive cd’er, men vi har tjent særlig mange penge. Men det har altid lige kunnet løbe rundt. I starten rejste vi især rundt i Holland, Italien og Østrig, og siden har vi blandt andet været i Indien, Mellemøsten og Tyskland, ligesom vi har været tilbage i L.A. i nogle omgange. Vi har aldrig boet fast noget sted længere end nogle få måneder. Det er altid spændende at flytte et nyt sted hen og prøve noget nyt, og folk har været utroligt gæstfri over for os. Dog er de mere gæstfri i Europa end hjemme i USA, men det skyldes jo nok, at folk altid er mere åbenhjertige over for folk, der er lidt eksotiske. I europæere oplever jo nok det omvendte.

Okay at blive kaldt hippier – men...
Med deres nomade-agtige livsstil, farverige gevandter og folk-orienterede musik ligger betegnelsen hippier lige til i forbindelse med Bright Blue Gorilla. Men hvad siger de selv til prædikatet?

Michael Glover: – Vi har ikke noget imod at blive kaldt hippier, men vi føler os kun delvist som hippier. Der var mange gode idéer i tankerne om frigørelse fra konventionerne, men der var jo også mange hippier, som bare var helt væk i sprut- og hashtåger, og det kommer man ikke ret langt med. Vi hverken drikker eller tager stoffer.

Trods deres anti-materialistiske livsstil har Bright Blue Gorilla ikke noget imod at medvirke i tv-reklamer i en snæver vending. De har eksempelvis været skuespillere i reklamer for eksempelvis Nokia-telefoner og redskabsproducenten Stanley. Robyn Rosenkrantz fortæller:

– Vi ser ikke noget galt i at medvirke i reklamer for produkter, vi selv kan stå inde for, men vi er meget nøjeregnende med, hvad vi vil reklamere for. Starbucks eller McDonald’s, der bare ensretter hele verdens kaffe- og madkultur, kunne vi eksempelvis aldrig sige ja til.

Flirter med Hollywood – og indie-film
Også Hollwyood har Bright Blue Gorilla haft fat i. De har således små roller i filmen ”The Last Shot” med Matthew Broderick og Alec Baldwin i hovedrollerne. Michael Glover fortæller:

– Vi har en del bekendte i Hollywood, og for sjovs skyld meldte vi os som statister til filmen, hvor vi skulle spille nogle musikere, man skulle se spille i ganske få sekunder. Men instruktøren Jeff Nathanson blev så begejstret for os ved prøveoptagelserne, at han skrev os ind i filmen, så vi også fik nogle replikker.

Filmrollerne gav Bright Blue Gorilla et usædvanligt stort honorar, som de brugte på selv at købe noget billigt filmudstyr og begynde at optage film med sig selv og deres venner i hovedrollerne. Det er foreløbig blev til to satiriske og ganske morsomme low-budget-spillefilm, hvor den seneste, ”The Mind Of Harry Lime”, som nævnt ovenfor kan opleves på danske lærreder i november. Men hvorfor lige filmmediet?

– Film er en kunstart, som inkorporerer alle andre kunstarter, der indebærer performance, fortæller Michael Glover. – Musik, teater, fortællekunst, eventuelt dans. Og vi elsker at optræde, så det er jo en måde at slå flere fluer med ét smæk.

Bright Blue Gorilla er allerede i gang med at forberede hele to nye film. Den ene skal optages i december i Los Angeles og den anden til sommer i både Berlin og København. Og det er her, du kommer ind i billedet, kære læser. For hvis du ser Bright Blue Gorilla på en af deres danske koncerter i november og skriver dig på deres mailingliste, så kan du – hvis du er heldig – vinde en rolle i sidstnævnte film.. Hvor stor rollen bliver, afhænger af dine skuespillerevner. Det er da et tilbud, man ikke kan sige nej til.

Bright Blue Gorillas turné fortsætter til:

Lørdag den 10. november:
Fredensborg Gamle Biograf kl. 20
”The Mind of Henry Lime”-filmvisning og koncert

Søndag den 11. november:
Fredensborg Gamle Biograf kl. 19
”The Mind of Henry Lime”-filmvisning og koncert

Mandag den 12. november:
Drop Inn, København kl. 20

Onsdag den 14. november:
Tisvilde Bio, Tisvildeleje kl. 19.30
”The Mind of Henry Lime”-filmvisning og koncert

Tordag den 15. november:
Café Retro, København kl. 20

Fredag den 16. november:
Tårnstudiet, København, Vesterbrogade 40 kl. 20

Lørdag den 17. november kl 21:00:
Huset, Magstræde 14, 2. sal, København
”The Mind of Henry Lime”-filmvisning og koncert
http://www.husetsbio.dk

Bright Blue Gorillas hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA