x

I Middelfart skaber argentinske, nordiske og spanske musikere ny musik, som kan opleves til Spot Festival

I Middelfart skaber argentinske, nordiske og spanske musikere ny musik, som kan opleves til Spot Festival

Solen skinner på den skyfri himmel i Middelfart, hvor en gruppe nordiske, argentinske og spanske musikere sidder på terrassen og slår mave efter middagsmaden. Det er onsdag og den tredje dag, hvor de 10 kunstnere som en del af projektet Dias Nordicos skaber helt ny musik i grupper på kryds og tværs. Få sidder i T-shirt og nyder solens varme, mens andre ikke er synderligt imponeret af vejret og sidder i langærmede trøjer eller varme jakker.

Selvom der er tydeligt visuel forskel på personerne fra Norden og andre fra syden, så nyder alle den velfortjente pause. Efter at have været mixet i mindre grupper på formiddagens workshop, dannet af projektleder Roar Amundsen, har de fleste fundet tilbage til de mest kendte ansigter. En udefrakommende journalist slutter sig til selskabet, hun præsenterer sig selv på spansk, og straks stiger lydniveauet, og samtalen går fra engelsk til spansk. Mændene omkring denne del af bordet bryder sågar ud i fællessang på spansk for at understrege, hvad der virker som en vigtig pointe.

Efter inspirerende samtaler, omhandlende forskellen i at skrive sange på fire måneder og pludselig skulle skrive dem på fire timer, samt hvor givende det er at arbejde sammen med andre, som har helt anderledes kulturelle forudsætninger, træder musikerne indenfor igen – nu skal det foreløbige arbejde præsenteres. Før alle er samlet stiger en modsigende summen af nervøsitet og selvsikkerhed. Alex Krygier fra Argentina starter et klingende beat med stemmebåndet, og nu er ventetiden ovre.

En sang om at skrive en sang er den første, der testes denne eftermiddag. Spanske Ricardo Vicente spiller guitar, den anden spanske deltager Sole Padody udtrykker sig med hjælpe fra en ukulele og danske Morten Varano tryller på et sæt keys med elektroniske hjælpemidler. Stemningen tillader latter og tætte reaktioner fra resten af workshoppens deltagere. Næste lille spille-lokale byder på en gang girl power. Danske Ida Wenøe tager sig af basen, engelske Lady Z hamrer i trommestikkerne, og argentinske Marianna Päraway fuldender trioen med guitar. Nummeret, som stadig mangler den endelige tekst, sluttes af med en jamsession, hvor de tre alle finder en form for tromme, og stemningen bliver straks en tand mere fjollet. Mixet af kunstnere er på kort tid blevet en sammentømret gruppe, der tåler både at grine ad og værtsætte hinandens arbejde.

Gruppen ledes videre til efterskolens næste lille spillerum, hvor omgivelserne giver workshoppen en særpræget charme. I det mere rektangulære lokale på første sal spiller drengegruppen et mere rocket nummer. Her spiller argentinske Juan Román Diosque bas, hans landsfælle Lucio Mantel kaster sig over guitaren og begynder straks på teksten til sangen, de kalder ”Det Danske Landskab”, alt imens danske Simon Meiner giver den gas på trommerne. Lugten af sved vinder lige så stille frem i dagens tredje lokale. En smutter på lydpedalerne tages med et smil, for de øver sig stadig, selvom generalprøven for efterskolens elever spilles i morgen aften. Oplevelsen er sandfærdig og nær, når det foregår helt inde i værkstedet.

Tiden er kommet til det sidste nummer, som Teitur fra Færøerne og Axel Krygier kalder ”Bananas Feroz”. De to herrer sætter sig ved hver deres klaver, og sangen bygges stille op, imens en duft af nyslået græs slipper ind gennem døren til terrassen i dagens fjerde rum. Stille bliver musikken mere drillende, og Alex tilføjer netop opfundet lyrik omkring jordbær og bananer. De 10 deltager træder ud i solen og komplimenterer hinandens netop spillede musik, og pausen sluttes af med endnu en selfie som dokumentation for denne spændende workshop. Fællesskabet mellem deltagerne fra vidt forskellige steder på jorden, hvor de fleste møder hinanden for første gang, er allerede knyttet med et stærkt bånd – med musik som den smukke fællesnævner.

Musikere fra forskellige steder i verden er mødtes og deler forskellig kulturer og forskellige sprog. Danske Ida Wenøe synger på spansk, og de spansktalende gæster lærer danske fraser, som de kan imponere publikum med, når de optræder med den færdige nye musik til Spot Festival både fredag og lørdag.

 

Tidspunkter, den nye musik kan opleves:

Fredag klokken 16.30 præsenteres den nye musik i en timelang koncert på Åbne Scene på Godsbanen.

Fredag klokken 18.15 spiller de fire argentinske- og to spanske musikere et fælles program på 70 minutter igen på “Åbne Scene” på Godsbanen.

Lørdag klokken 15.30 præsenteres den nye musik en gang til, denne gang på Dokk1 i en koncert på 45 minutter.

Du kan i øvrigt købe billet til Spot med 50 kroners rabat gennem GAFFA Plus, og det er gratis at være medlem. Læs mere og køb billet her.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA