x

Nephew- og True Nord-guitarist: Jeg sad ved siden af Chris Cornell i flyet – og samlede mod til at sige tak

Nephew- og True Nord-guitarist: Jeg sad ved siden af Chris Cornell i flyet – og samlede mod til at sige tak

Nyheden om Soundgarden-sanger Chris Cornells pludselige død har chokeret verden over. Også Kristian Riis, guitarist i Nephew og nyligt singledebuterende True Nord. Han er stor fan og har mødt Cornell flere gange. Til GAFFA fortæller han:

– Jeg har en god ven i Los Angeles, Sean Smith, som i mange år har været Chris Cornells personlige fotograf. Jeg boede i LA i efteråret 2014, og på et tidspunkt skulle Chris Cornell interviewe Jimmy Page fra Led Zeppelin på Ace Hotel i anledning af Pages fotobog. Sean spurgte mig, om jeg ville være hans fotoassistent i den forbindelse, og det ville jeg naturligvis gerne. Jeg faldt snak med Cornell, og vi havde en god aften sammen, han og Sean og jeg. 

Hvad er dit forhold til Chris Cornell?

– Jeg har været fan af Cornell siden 1992, hvor jeg var rejst fra Frederikshavn og så Soundgarden varme op til Guns N’ Roses i Hannover, hvor også Faith No More varmede op. Jeg kendte kun Soundgarden lidt i forvejen, men det var mindblowing, Cornell sang for vildt. Han havde simpelthen en af rockens største stemmer. Han var helt klart med til at få mig til at satse på musikken, og det blev ikke mindre, da jeg så Soundgarden i KB Hallen 1995. Dengang var Cornell blevet klippet, mens jeg selv var langhåret, og han stod knivskarpt. Året efter var jeg med til at danne Nephew, blandt andet inspireret af Soundgarden.

– For snart 10 år siden spillede vi så til en festival i nord-Norge, hvor Cornell også spillede som solist. Jeg fik øje på ham backstage, og de andre i Nephew sagde, at jeg skulle gå over og sige hej. Det havde jeg dog ikke lyst til, da jeg ikke ville trænge mig på. Dagen efter ville tilfældet, at jeg kom til at sidde lige ved siden af ham i flyet til Oslo. Igen sagde de andre i Nephew, at jeg skulle sige hej til ham. Det ville jeg igen ikke, men lige før flyet landede, fik jeg sagt tak for en god koncert. Han takkede meget og var ydmyg, og så faldt vi i snak. Vi havde lige lavet et remix-samarbejde med Timbaland, som han spurgte meget nysgerrigt ind til, og året efter udgav han så et album produceret af Timbaland. Det er et album, som har fået meget kritik, og jeg synes heller ikke, det er blandt hans bedste, men det er fedt, at han turde bryde grænser og prøve noget nyt, ligesom han også gjorde med Audioslave.

Hvor mange gange har du set ham live?

– Egentlig ikke så mange, en fem-seks gange, senest med Soundgarden i Forum i 2013. Første gang i 1992 var helt klart den bedste, efterfulgt af KB Hallen i 1995. Jeg undrede mig i øvrigt over, at publikum i Tyskland ikke var mere oppe at køre. Jeg tænkte: Kan 40.000 tage fejl?

Hvilket album med ham er dit favoritalbum?

– Det er enten Soundgardens ”Badmotorfinger” fra 1991 eller ”Superunknown” fra 1994, deres tredje og fjerde album. ”Badmotorfinger” er rå og relativt utilgængelig, men har stadig nogle gode sange, og den er mere udfordrende end ”Superunknown”, hvor sangene dog lige er lidt bedre. Og han er absolut bedre i band end solo.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA