x

Guide: 11 essentielle koncerter, du skal se til Tinderbox

Guide: 11 essentielle koncerter, du skal se til Tinderbox

Tinderbox i Odense er lige på trapperne, og traditionen tro har vi udvalgt 11 koncerter, som vi ser særligt frem til – og som for langt de flestes vedkommende også bliver anmeldt i de kommende dage. Rigtig god festival, hvis du skal af sted.

 

Haim

Den californiske søstertrio er lige på trapperne på deres andet album, og singleforløberen ”Want You Back” er lovende. Debuten ”Days are Gone” fra 2013 var glimrende, og deres koncert på Roskilde i 2014 var fremragende. På plade er det melodisk pop med r&b-elementer og flotte vokalharmonier, men live får musikken lidt mere rock og kant, og det swinger i den grad.

 

Jonah Blacksmith

Den danske folk-pop-gruppe har fået masser af roser for deres to album og talrige koncerter. Da de spillede på Train i februar, gav GAFFAs anmelder Anne-Mai Vig Mott fem stjerner og skrev blandt andet: ”Det er et særdeles velspillende orkester, der sparker forårsturnéen i gang denne aften, hvor pedal steel guitar, banjo, sav, to trommesæt, smukke harmonier og ikke mindst Simon Alstrups velsmurte vokal går op i en højere enhed.”

 

Lukas Graham

Det kan synes lidt overflødigt at anbefale en af Danmarks største internationale musikalske succeser i de senere år, men det er faktisk den eneste koncert, Lukas Graham giver herhjemme i år, så hvis du vil høre dem i 2017, er det nu, du skal slå til.

 

Kings of Leon

Rockmusikken fylder ikke så meget på Tinderbox-programmet, men der er dog lidt med blandt andre The Killers og Kings of Leon. På deres senere album har sidstnævnte tabt lidt terræn i de senere år, men live kan de stadig levere, hvilket de blandt andet viste på Smukfest 2013. Solid, melodisk rock med elementer af amerikansk sydstatsrock – glæd dig til at synge med på ”Sex on Fire” og ”Use Somebody”.

 

The Killers

Det er helt otte år siden, Las Vegas-rockerne med forkærlighed for både Bruce Springsteen og engelsk 80’er-post-punk gav koncert i Danmark. Det var på Skive Festival, hvor GAFFAs anmelder Simon Høgh Meldgaard gav de maksimale seks stjerner og blandt andet følgende ord: ”Glødende kul kunne sikkert ikke få mere gang i folks fødder” og ”Stadionrock kan altså stadig bruges om bands i dag. Og det kan ikke gøres mange marginaler bedre, end hvad The Killers gjorde ved deres publikum i Skive.” Gruppen har netop udgivet en ny, stærk single, ”The Man”, fra deres kommende femte album.

 

Kim Larsen & Kjukken

I modsætning til Lukas Graham giver Danmarks nationalskjald mange koncerter i landet i år, men i Odense har han ligesom MØ hjemmebanefordel, idet han har boet i byen i mere end 20 år. Han sagde for nylig nej tak til at indtale navnene på stoppestederne på den kommende letbane i Odense – og foreslog i stedet Jørn Mader – men har heldigvis sagt ja tak til at lede fællessangen for et formodentlig begejstret Tinderbox-publikum.

 

Tove Lo

I tilfældet svenske Tove Lo kan man både vente melodisk og dansabel popmusik, tekster om at være en frigjort kvinde og en vis mulighed for bare bryster og onanibevægelser på scenen. Det var der i hvert fald, da den erklærede feminist Tove Lo gav koncert i Vega i foråret, og der er nok nogle, der ser frem til en gentagelse.

 

MØ (billedet)

Med absolut hjemmebanefordel er en af Odenses største eksportsucceser siden H.C. Andersen et must, og hun er kendt for særdeles veloplagte koncerter. Senest på dette års NorthSide, hvor GAFFA gav hende fem stjerner og blandt andet følgende ord: ”Det var derfor en varieret tur gennem sangerindens lydunivers, der bød på sange fra den spæde begyndelse til dugfriskt materiale og vidnesbyrd om, hvor hun befinder sig nu. Der blev skruet op og ned for blusset, og selvom man godt kunne have ønsket sig en mere dynamisk opbygning, er MØ benådet med en karisma, som det er vanskeligt ikke at blive forblændet af. Selvom hun efterhånden har mange koncerter under bæltet, så er der stadig intet, der virker indstuderet eller ugideligt.” Bortset fra NorthSide er koncerten MØs eneste i Danmark i 2017.

 

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Den amerikanske sanger og sangskriver Nathaniel Rateliff & The Night Sweats spiller swingende soulmusik, der sender tankerne tilbage til både 60’er-soulnavne som Otis Redding og Wilson Pickett, komplet med blæsersektion og Hammond-orgel, samt til Van Morrisons bedste plader i 70’erne. Det rykker!

 

Pet Shop Boys

Det er rene veteraner inden for elektropoppen, og selvom det er nogle år siden, de sidst har haft et hit, er de stadig leveringsdygtige i veloplagte koncerter, hvor der altid er gjort meget ud af det visuelle, i form af fantasifulde kostumer, scenografi og video. Og så er der hit på hit fra 80’erne og 90’erne, som alle kan synge med på, uanset om de var med dengang eller ej.

 

Run-D.M.C.

Run-D.M.C. stammer fra Queens og var en af de første hiphop-grupper, der hittede bredt i midt-80’erne – blandt andet var de det første rapnavn til at blive spillet på MTV. De fortsatte i 90’erne, men da gruppens dj Jam Master Jay i 2002 blev skudt og dræbt, valgte de tilbageværende to medlemmer at opløse gruppen. De har siden da kun givet ganske få koncerter og kun i USA – men nu er de tilbage, og koncerten i Danmark bliver deres kun anden i Europa i denne omgang efter et velanmeldt comeback på Isle of Wight Festival, hvor Jam Master Jays to sønner løftede arven fra deres far som dj’s.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA