x

GAFFA Sessions på Roskilde: Seje kvinder giver ikke en fuck

GAFFA Sessions på Roskilde: Seje kvinder giver ikke en fuck

”Seje chicks i musik – who don't give a fuck” er overskriften på GAFFA Sessionen torsdag eftermiddag. De tre musikere Lydmor, Di Garbi og Maggie Björklund er samlet af Henrik Tuxen til en snak om deres egen musik og om at være kvinder i en musikverden, hvor der er en markant overvægt af mandlige musikere.

Det meste af samtalen handler dog om kvindernes egne projekter. Lydmor med det borgerlige navn Jenny Rossander fortæller om, hvordan hun pludselig valgte at flytte til Shanghai i et halvt år for at leve op til sine egne stigende kvalitetskrav og få ny inspiration, og det fik hun. Shanghai er en kontrasternes by, og det kan man høre på hendes kommende album.

Margrethe Björklund er især kendt som pedal-steel-guitarist for blandt andre Jack White. Hun, der oprindeligt er ”almindelig” guitarist, besluttede sig for at dygtiggøre sig på instrumentet for en del år siden, da hendes børn var små, og mange af hendes venner syntes, det var et mærkeligt projekt at fordybe sig i, men det betalte sig. I samarbejdet med Jack White var hun tryg, selvom han aldrig arbejdede med sætlister, fordi hun stolede på hans musikalske geni. Lige nu arbejder hun med jazzbassisten Lennart Ginman og jazztrommeslageren Jeppe Gram og kan opleves i Skuespilhuset i København til Copenhagen Jazzfestival 12. juli. Björklund medvirker også på Sort Sols seneste album, ”Stor langsom stjerne”, hvilket Lydmor også gør – og begge spiller ligeledes med gruppen på Roskilde Festivals Arena-scene lørdag nat.

Di Garbi er både sanger klassisk uddannet pianist, elektronikamusiker og skaber af kortfilm og har sammen med Simon Muschinsky fra When Saints Go Machine skrevet musik til den internationalt prisvindende bulgarske film ”Godless” af Ralitza Petrova. Hun tænker meget i billeder, uanset om hun skaber musik eller film, fortæller hun, og er blandt andet blevet inspireret af nogle tragiske dødsfald i sin nære omgangskreds.

Det bliver også lidt tid til snak om kvinder i musik. Lydmor er ikke meget for kvoteordninger. ”Jeg vil ikke sættes på et handicaphold og have medlidenhedspoint”, siger hun, mens Di Garbi tilføjer, at hun synes, at filmverdenen er endnu mere mandsdomineret og konservativ end musikbranchen. Det går dog langsomt, men sikkert den rigtige vej omkring ligestilling i musikverdenen, er alle tre enige om.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA