x

Guide: 11 essentielle koncerter, du skal se på Roskilde – fredag

Guide: 11 essentielle koncerter, du skal se på Roskilde – fredag

Roskilde Festival er i fuld gang. Vi giver dig et overblik og vælger derfor hver dag 11 essentielle koncerter ud, som vi ikke synes, du bør gå glip af.

First Hate, Apollo fredag 12.00 (billedet)

Den danske elektropopduo har fået masser af roser for deres netop udsendte første fuldlængdealbum, ”A Prayer for the Unemployed”. GAFFAs anmelder har tildelt det fem stjerner blandt andet følgende ord: ”Joakim Nørgaard og Anton Falck Gansted er bevæbnet til at overtage hele verden med en stadigvæk mere overdådig synth-pop. De har heldigvis i stedet fundet et besynderligt og personligt udtryk, som væver inspirationskilder fra 80'erne og nutiden sammen i et ukueligt charmerende univers med højt til loftet og plads til opløftede arme, der svajer i takt til flamboyante beats.”

 

Karen Elson, Pavilion, 14.15

Den engelske sangerinde og sangskriver indledte musikkarrieren i samarbejde med sin daværende ægtemand Jack White. Nu har hun udviklet sin musik fra det sydstatsrockinspirerede til det mere folk-pop-orienterede, og live medbringer hun blandt andet en harpenist.

 

Seun Kuti & Egypt 80 feat. Yasiin Bey, Orange 16.00

Nigerianske Seun Kuti er søn af den afdøde afrobeat-legende Fela Kuti og fører smukt hans arv videre. Seun Kuti har flere gange tidligere givet koncert på Roskilde, senest i 2011, hvor han optrådte med sin storebror Femi Kuti. Dengang uddelte GAFFA fem stjerner og skrev blandt andet: ”Seun Anikulapo Kuti kom til festivalen med et fantastisk album i ryggen. Og det var tydeligt fra første færd, at han har taget syvmileskridt over de sidste år. Knivskarp stod han der med saxofonen i stramme bukser, der intet overlod til fantasien. Som en ung James Brown på narrestreger. Hvis han da ikke dansede den der specielle dans, hvor han hele tiden synes at jage en imaginær moskito.” Som noget nyt medbringer Kuti rapperen Yasiin Bay, tidligere kendt som Mos Def og stor fan af afrobeat. En spændende kombination!

 

Angel Olsen, Avalon fredag 17.00

Den amerikanske countryrocksangerinde og sangskriver med den følelsesfulde stemme har udgivet tre anmelderroste album, og da hun gav koncert i DR Koncerthuset sidste år, uddelte vi fem stjerner og skrev blandt andet: ”Olsen og band viste, at de har kaliberen til både at få ørerne slået ud og få fødderne skubbet over gulvet på mere end en genremæssig facon. Der var både plads til svingom'er og kinddans, hvilket beviste, at Angel Olsen og band så absolut ville være drømmevalget som bandet til verdens bedste High School Prom.”

 

Father John Misty Orange fredag 19.00

Den flamboyante amerikanske sanger og sangskriver med de skiftevis samfundssatiriske og dybfølte sange stod for en af de allerstørste oplevelser på Roskilde Festival 2015, hvor han gav sig fuldt ud i Avalon-teltet – og GAFFA kvitterede med de maksimale seks stjerner. Vi håber, han kan gentage succesen også i det helt store format på Orange Scene.

 

Trentemøller, Arena, fredag 21.00

Danmarks internationale elektroniske stjerne har flere gange skabt magi på Orange Scene. Nu rykker han efter eget ønske lidt ned i størrelse for at skabe en intens klubstemning i festivalens største telt – som sædvanligt med fuldt liveband og den intense sangerinde Marie Fisker. Trentemøller og band fik de maksimale seks stjerner af GAFFA, da de spillede i Vega i februar, og vi blandt andet skrev: ”Anders Trentemøllers kunstgreb er, at han altså både vil et udtryk med hård og forvrænget rock, og samtidig stadig leverer disse fnuglette og sprudlende passager. Stadig med elementer af techno, men også med nærmest drilske spring og de typiske overrumplende temaer, der kickstarter en ny sonisk rejse. Sådan vekslede denne mageløse aften, der bare blev bedre og bedre.”

 

Foo Fighters Orange fredag 22.00

Det er seks år siden, altid sympatiske og karismatiske Dave Grohl og hans forrygende rockband sidst gav koncert i Danmark, og 12 år siden, de for første og indtil nu eneste gang har spillet på Roskilde. I 2011 indtog de Refshaleøen, hvor GAFFAs anmelder uddelte seks stjerner og blandt andet skrev: ”I en tid hvor elektronisk dance dominerer hitlisterne demonstrerer Foo Fighters, at der stadig er saft og kraft og vitalitet i rockmusik anno 2011. Grohl synger "It's times like these we learn to live again", og det er præcis det, vi gør i selskab med Foo Fighters. What a man, what a band! Tak for et brag af en koncert og en sand saltvandsindsprøjtning af livsglæde og kreativ kompetence.”

 

Kano, Apollo, fredag 22.00

Den engelske rapper bliver sammen med Wiley og Dizzee Rascal betragtet som en af foregangsmændene for den britiske grime-scene. Han albumdebuterede i 2005 og udgav sidste år sit første album i seks år, ”Made in the Manor”, der blev noget af et comeback både kunstnerisk og kommercielt.

 

Lorde Arena Fredag 23.30

Den newzealandske popsangerinde, der brød massivt igennem i 2013 med hittet ”Royals”, har fået fremragende anmeldelser for sit længe ventede andet album, ”Melodrama”. Koncerten på Roskilde bliver hendes første i Danmark nogensinde, og vi glæder os meget til at se, om hun kan overføre sit detaljerige univers til livescenen – men mon ikke?

 

The Avalanches Apollo fredag 00.00

Den australske sampler-gruppe udgav i 2000 det banebrydende album ”Since I Left You” – med mere end 3500 samples – som imidlertid først fik en opfølger sidste år, det ligeledes meget roste ”Wildflower”. Oven på den udgivelse er gruppen nu taget på en turné, der bringer dem til Roskilde. Det bliver spændende at se, om Father John Misty kigger forbi – han medvirker på albummet og spiller om nævnt på Orange Scene tidligere på aftenen.

 

Den Sorte Skole, Orange fredag 01.15

Dj-duoen, der skaber al deres musik via samplinger, har fem gange tidligere skabt intens triumf på Roskilde, blandt andet i Arena-teltet til Roskilde Festivals 40 års jubilæumskoncert i 2010. Nu laver de en omvendt Trentemøller og rykker op på Orange Scene med et skræddersyet sæt, som de har arbejdet på på fuld tid i et halvt år. Vi kan næsten ikke vente med at høre resultatet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA