The National: Det slumrende bæst

The National: Det slumrende bæst

The National har udfordret det klassiske rockformat markant. Den gængse indspilning-udgivelse-turné-cyklus er erstattet af en form, hvor linjerne mellem album, koncert, arrangør, genre, mad, kunst, iværksætteri, publikum, holdninger og politik flyder gradvist mere sammen. De er også album-aktuelle for første gang i fire år. GAFFA mødte dem i København.

Festivalens hovednavn på den danske Haven Festival går på scenen, og mod slutningen af koncerten kommer en sømandsklædt vokalist (den islandske kunstner Ragnar Kjartansson), i bedste refrænsanger-stil, på scenen for at få publikum til at synge med på Kim Larsens De smukke unge mennesker. Under samme koncert dedikerer guitaristen en sang til sin nyligt afdøde svigermor, danske Anna. Mere folkeligt og pæredansk kan det dårligt blive, men sætlisten rummer hverken Sejler op a' åen eller Ølhunden glammer. Og Haven refererer hverken til Mormors Kolonihavehus eller dansk forstadsidyl, men til Københavns Havn, udtalt på engelsk, hvor den alt-dominerende line-up er så langt fra John Mogensen og Dansktop refrænsang-idyl, som man kan komme.

Bandet på scenen er amerikanske The National, et af de største internationale navne de seneste 15 år, der ofte rubriceres under skraldespandsbetegnelsen "indie-rock", i mangel af bedre. En genre og et udtryk, der har alt andet end folkelighed som fællesnævner, men nærmere intellekt, eksperimenteren og selvopfattet kulturelite. 

Men ganske typisk og rammende for The National kan den form for overraskelser fint integreres i bandets virke og selvforståelse. Den ene guitarist Aaron Dessner er dansk gift, har det sidste års tid boet i Danmark og har børn i både dansk skole og børnehave. Aaron, godt bakket op af sin enæggede tvillingebror Bryce, er en af hovedkræfterne bag Haven Festival, sammen med kokken Claus Meyer og ølbryggeren Mikkel Borg Bjersøe

I forbindelse med Haven Festivalen og udgivelsen af The Nationals aktuelle album Sleep well Beast mødte GAFFA bandmedlemmerne til en snak om samme, og en hel del andet. Først de to identiske dråber vand, Aaron og Bryce Dessner, og efterfølgende den karismatiske sanger Matt Berninger og rytmesektionen, brødrene Bryan og Scott Devendorf. 

Fem herrer med en mere end almindelig travl kalender, der kreativt spænder i mange retninger, fra festival-arrangører, eventmagere, balletmusikkomponister, til diverse samarbejder inden for klassisk og rytmisk musik – og det meste ind i mellem. Som trommeslager Bryan udtrykte det under mødet på Hotel Skt. Petri i København: "Nu er det næsten som, at the National er blevet et feriested, når vi endelig mødes". 

Hvad er næste skridt?

The National blev dannet i Cincinatti i 1999, og en af bandets absolutte signatur-sange, Bloodbuzz Ohio, er nærmest blevet et alternativt musikalsk symbol på den amerikanske stat, og Mid-West USA i det hele taget, under finanskrisen. Siden blev Brooklyn, New York bandets base, men i dag bor bandmedlemmerne så forskellige steder som Frederiksberg, Paris og Los Angeles. The National har i årevis været populære inden for landets grænser, med talrige koncerter på steder som Loppen, Roskilde Festival, NorthSide, og senest i stand til at udsælge Forum. I midten af august afsluttede de så Haven Festival, hvor det at gå på scenen var den mindste del af opgaven, som Aaron Dessner udtrykker det. Han fortæller om sine bevæggrunde for at gå så helhjertet ind i en ny eksperimenterende festival på dansk grund. 

Aaron: Idéen kom efter vi havde spillet i Forum, og tanken opstod, "hvad kan så være næste skridt i Danmark?" Vi har haft så mange fantastiske koncerter her i landet fra de små steder som Loppen til de store festivaljobs. Forum var ikke optimal i forhold til lyd og indretning, men det fungerer heller ikke at spille de mindre scener, når der er så stor interesse for vores band. Idéen omkring Haven opstod både ud fra den tanke, og var yderligere baseret på personlige venskaber, som jeg og vi har fået her i Danmark. Mikkel (Borg Bjersøe, red.) og hans kone er blandt min kones tætteste venner, Claus Meyer er en god ven, og vi blev enige om, at vi havde en masse idéer og tanker til fælles. Jeg er meget fascineret af den kreative, nordiske iværksætterånd og generelt høje kvalitet. Det kan være inden for mad, øl og mange andre felter. Så synes jeg, at Danmark har en meget levende, varieret og kreativ kunst- og musikscene, hvor mange har international klasse inden for flere genrer og områder. The Danish String Quartet er eksempelvis meget efterspurgte i New York. På den baggrund gav det rigtig god mening at lancere en festival baseret på kvalitet inden for musik, kunst, øl og mad. Og da det blev muligt at placere det ved den københavnske havnefront, med udsigt til vandet fra festivalpladsen, gav projektet rigtig god mening. 

Bryce: Så ligger det i god forlængelse af, hvor vi har været på vej hen længe, både som band, som musikere og som mennesker. Vi har efterhånden været involveret i en hel del større projekter, der går langt ud over det at være i bandet The National. Og langt de fleste artister på Haven har også en direkte relation til os i en eller anden form. Vi søger samarbejdet, projekterne, afsøger nye territorier. Vi vil gerne nedbryde grænser, i forhold til hvad det vil sige at være et rockband, hvilket vi i bund og grund er. For mange fungerer det at indspille, turnere og få inspiration fra sig selv og sin primære fanbase, men det er ikke en model, der ligger til os. Vi har udviklet os anderledes. Og det er en tendens, der er blevet gradvist mere udtalt med årene. Vi er et rockband, vi kommer ud af punk-kulturen, men vi har trang til at vende os ud og ikke ind. Rockbands er skrøbelige, de kan være væk i morgen, men selv om vi skriver musik på en guitar og har en klassisk rockbesætning, får vi input alle mulige steder fra, hvilket ikke mindst er tilfældet på Sleep Well Beast.

Læs en meget længere udgave af interviewet i GAFFA september, der er på gaden nu. Her fortæller Aaron blandt andet om forskellen på at bo i USA og i Danmark, og Matt Berninger taler om bagrunden for de dystre tekster på albummet Sleep Well Beast.

Find GAFFA på en café, et bibliotek, en pladebutik, et spillested eller en anden kulturinstitution nær dig eller læs bladet online. Du kan også få GAFFA sendt direkte til døren hver måned for kun kr. 29,-: tilmeld dig GAFFA Guld her. Rigtig god fornøjelse med septemberudgaven af GAFFA!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA