x

Reportage: Danni Toma gav veloplagt hjemmekoncert til støtte for Amnesty International

Reportage: Danni Toma gav veloplagt hjemmekoncert til støtte for Amnesty International

I en helt almindelig opgang i Mejlgade i Aarhus bestiges trapperne til 3. sal, hvor der på øverste gesims ligger mere end 15 par sko. Døren står lidt på klem, og to andre gæster foran mig kigger tøvende ind. Vi bliver mødt af et rum fyldt med alternative siddepladser, madrasser, puder, forskellige stole og en gammel sofa. Hvis det ikke var for musikudstyret, der udgjorde scenen, ville hele set-uppet ligne det perfekte pyjamasparty.

Med måsen placeret i sofaen, som efter en kort rekognoscering ligner stedet med den bedste udsigt til scenen, mærkes straks den hjemlige stemning. Flere kommer efterhånden til, alle med hovedet først inde af døren, som for at tjekke, om man nu er det rette sted. Man er ikke vant til at træde ind i folks hjem uden en personlig invitation eller velkomst ved døren. 

gallery_large

En smilende reporter tripper forsigtigt rundt blandt de gæster, som har taget plads på gulvet, og med sin mikrofon og imødekommenhed optager hun til en podcast til Amnesty, der handler om folks forventninger til aftenen, og hvad de synes om arrangementet. En mørk pige med lange fletninger fortæller, at hun har været til et Sofar event én gang før i LA, og hun elsker hele det autentiske udtryk og den samhørighed, man føler med den optrædende kunstner samt alle dem, der er til stede.

Samhørighed er et velvalgt ord, for allerede kort efter ankomst sidder tre personer og taler sammen på kryds og tværs. For få minutter siden var de fremmede for hinanden, nu er den ene allerede i ”baren” for at hente øl til den nye trio. Baren er i lejlighedens åbne køkken og kører efter ærlighedsprincip uden bartender, smid en ti’er i krukken og snup en øl i køleskabet – vi stoler på jer, siger Sofar Sounds konferencier. Det her er ikke bare koncertgæster, som har vundet en gratis billet, det her er mennesker, som har lyst til at møde andre mennesker – hvilket lige præcis er, hvad ”Give a Home” ønsker at inspirere folk til. 

Baggrundsstøjen begynder så småt at summe af øl, der bliver knappet op, og samtaler på både dansk og engelsk med mange forskellige dialekter. Oplyst af lyskæder i forskellige former og farver og en enkelt professionel kameralampe dannes der en rolig og hyggelig stemning i lejligheden i takt med, at der bliver mørkere og mørkere udenfor.

Sofar Sound byder sammen med en repræsentant fra Amnesty velkommen og fortæller, hvordan de ønsker at udbrede budskabet, at alle mennesker i verden fortjener et hjem, og ikke blot mindet om et. 

gallery_large

R.Noor går på scenen med intet andet sin guitar og sin klare stemme og demonstrerer så kyndigt, hvor gode Sofar Sound er til deres events. Lyden lander helt perfekt ud i stuen, og den dygtige singer-songwriter fortæller sine historier, imens publikum giver deres fulde opmærksomhed. Ingen snik-snak og vigtigst af alt, ingen telefoner.   

Danni Toma træder på scenen efter R.Noor – begge fra Aalborg, men med vidt forskellige musikalske udtryk. Toma tripper stille på stedet og kigger ned i gulvet, mens han bliver præsenteret, men så snart musikken starter, drager hans distancerede selvindlevelse resten af publikum med ind i musikken. Det tre mand store band, Toma på vokal, Felix på guitar og Noodle med sin computer, trækker med deres elektroniske, på grænsen til det psykedeliske, rapmusik stemningen i lejligheden op på et helt nyt niveau. Bassen er tung og indtager rummet i pulserende bølger og kombineret med de farverige visuals, er det en oplevelse uden lige.

gallery_large

”If anybody wants to dance, even though you’re sitting down – it’s allowed”, siger Danni Toma

Aftenens helt store omdrejningspunkt er hverken de kunstnere, der optrådte eller de kompetente arrangører, men stemningen. Den lethed, der pludselig opstår blandt mennesker, når de mødes i et hjem og omkring noget så universelt som musik. 

Rapperen og sangeren fra Aalborg fik ret, hans musik passer ret godt til disse intime omgivelser. At hans sange er følelsesladede og personlige kommer også til udtryk i hans optræden. Flere gange trækker han huen ned over øjnene, mens han synger, om det er en gimmick, eller en beskyttende maske, han tager på, når sangene bliver for intime vides ikke. Men deres optræden er forførende, vild og rolig på samme tid, og alles fokus er lige her, lige nu – i en tilfældig lejlighed i Mejlgade.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA