x

Koncertaktuelle Lamb: – Nu er vi voksne

Koncertaktuelle Lamb: – Nu er vi voksne

Den engelske elektropopduo Lamb giver koncert 4. oktober i Store Vega på deres turné "21". Her vil de fejre 21 års jubilæet for udgivelsen af deres selvbetitlede debutalbum, der blandt andet indeholdt hittet "Górecki".

Lamb blev dannet i Manchester af keyboardspiller Andy Barlow og sangerinde Lou Rhodes, og deres musik har altid budt på en blanding af folk-orienteret sangskrivning, elektronik og kantede beats med rødder i drum and bass og triphop. Gruppen udgav fire album i årene 1996-2003, inden de to medlemmer kastede sig ud i hver sin solokarriere, ligesom Andy Barlow har arbejdet som producer for David Gray og Bristol-gruppen The Ramona Flowers. I 2011 udsendte Lamb comebackalbummet "5", der i 2014 blev fulgt op af "Backspace Unwind", og de er nu aktuelle med singlen "Illumina".

Vi har talt med Lou Rhodes for at høre lidt om, hvad vi kan forvente af koncerten i Vega. 

– Vi spiller to sæt. Det første sæt bliver hele vores første album i sin helhed med sangenes oprindelige rækkefølge. Det betyder, at vi kommer til at spille sange, som aldrig er blevet spillet live før. Andet sæt bliver et udvalg af numre fra hele vores karriere, og der er jo nogle at tage af, så det bliver svært at sammensætte sætlisten, siger Lou Rhodes, der videre kan fortælle, at gruppen vil bestå af hele seks musikere på scenen: Den sædvanlige trio bestående af Andy på elektronik, Jon Thorne på bas og Lou Rhodes på sang, samt den danske trommeslager Nikolaj Bjerre, som de tidligere har turneret med, og endelig en trompetist og en stryger.

I fejrer 21 års jubilæet for jeres første album, hvorfor sådan et skævt tal i stedet for et 20 eller 25 års jubilæum?

– Vi kan godt lide at gøre tingene lidt anderledes, men i England er 21 faktisk et meget udbredt tal. Der er mange, der siger, at man er helt voksen, når man er 21 år. Så nu er Lamb voksne.

Hvad synes du om jeres første album her 21 år efter udgivelsen?

– Vi har hørt det en del her på det seneste, og fordi det er så gammelt, synes jeg godt, vi kan høre det og være forholdsvis objektive. Det føles stadig friskt. Der var mange steder, hvor vi ikke helt vidste, hvordan man gjorde, og på mange måder var det et album, der var lidt uden for sin samtid. Vi blandede et singer-songwriter-univers med elektronisk musik, og det var der ikke mange, der gjorde dengang, men det er der nu, så albummet føles faktisk stadig meget aktuelt.

 

Betaler alt selv

Lou Rhodes vil ikke konkret nævne navne, hun mener er inspireret af Lamb, men kunstnere som eksempel The Knife, Goldfrapp og Chvrches blander elektronisk musik med en markant kvindelig vokalist, og man kunne godt forestille sig, at de har lyttet til Lamb. Musikbranchen har ændret sig meget, siden Lamb debuterede, og derfor er det oplagt at spørge dem om, hvad der er den største forskel på at spille i Lamb i 2017 i forhold til 1996? 

– Hmm … Det må være, at vi selv skal betale for det hele. Vi udgiver jo plader på eget selskab nu, og har finansieret vores to seneste album via henholdsvis crowdfunding og forudbestillinger. I 90'erne havde vi et multinationalt selskab, Universal, i ryggen og et meget større budget, for eksempel til at lave videoer. Jeg kan nu bedre lide måden, vi gør tingene på nu, fordi det giver os et meget bredere perspektiv, og vi har ikke et pladeselskab, der prøver at presse os i en bestemt retning.

Udviklingen med streams har gjort, at singler for mange synes at være vigtigere end albums, hvad mener I om den udvikling?

– Jeg har altid tænkt på os som et albumband, og vi har altid brugt lang tid på at finde den helt rigtige rækkefølge at lægge sangene på et album i. Jeg kan dog også godt lide det frie aspekt, der ligger i, at du aldrig helt kan kontrollere, hvordan publikum lytter til din musik på, og der er også en høj grad af tilfældigheder i den måde, vi arbejder på. Og det er godt, at man let kan opdage ny musik via streamingtjenesterne.

Hvilken musik inspirerer jer lige nu?

– Jeg hører meget akustisk musik. Jeg bor på landet og kan gode lide at høre akustisk musik i rolige omgivelser. Mine børn, der er teenagere, introducerer mig for meget musik, og omvendt. Hvis jeg skal nævne et navn, som jeg bliver ved med at lytte til, må det være Sufjan Stevens, han bliver ved med at genopfinde sig selv. Og for nylig var jeg på Green Man Festival i Wales, hvor jeg hørte den newzealandske singer-singwriter Aldous Harding, hun havde virkelig en bemærkelsesværdig stemme og var meget udtryksfuld. Jeg ved ikke, hvad Andy hører lige nu, men han hører meget mere med musik med vokal nu end da, vi startede, hvor han især lyttede til instrumental elektronisk musik. Han producerer jo også meget for tiden.

I har lige udgivet en ny single, "Illumina", er den forløber for et album?

– Ja, vi arbejder på nye sange lige nu, men det er lidt svært at få tid at indspille dem, da vi jo skal på turné nu, og turnéen bliver muligvis forlænget. Jeg håber, vi kan gå i studiet til vinter, og så kommer der forhåbentlig et nyt album inden alt for længe.

Hvilken retning kommer det nye album til at gå i?

– Det ved vi ikke helt endnu, men jeg kunne forestille mig, at det bliver inspireret af den ungdommelige og uskyldige lyd, der var på vores første album, siger Lou Rhodes og tilføjer, at det kommende album nok også bliver finansieret via forudbestillinger ligesom forgængeren.

– Det kunne jeg godt forestille mig, ja. Det gør ikke noget at minde folk om, at musik rent faktisk koster penge, griner Lou Rhodes.

 

Varmer op med yoga

Lamb er som sagt på vej til Danmark, og derfor skal Lou Rhodes lige have et par hurtige spørgsmål om at spille live.

Hvad har du altid med på turné ud over dit musikudstyr?

– Ingefærte og grøn te af hensyn til min stemme. Og sunde snacks og tøj, der er behageligt at have på i turbussen.

Hvad gør du, lige inden du går på scenen?

– Jeg foretrækker at have et par timer i ro, så jeg kan komme i den rette stemning til koncerten, og her dyrker jeg yoga. Andy dyrker også yoga, inden vi skal på scenen. Og så giver vi hinanden et gruppekram, lige før vi går på scenen.

Hvad står der på jeres forplejningsliste?

– Vi vil gerne have økologisk mad, og så er der en del allergikere i bandet, så vi har nogle forskellige ønsker dér. Og så vil vi gerne have et omklædningsrum, hvor vi kan åbne vinduet, helst ingen aircondition. Der er mange, der synes, at musikere har nogle krukkede ønsker på deres forplejningslister, men det skyldes jo, at man som turnerende musiker har meget lidt indflydelse på sine omgivelser, så man vil gerne præge dem så meget som muligt.

Hvad lytter I til i turbussen?

Det er meget forskelligt, nu vi er hele seks personer i bandet plus crew.

Vores bassist Jon Thorne kan godt lide at være dj under navnet DJ Random, og så sætter han alt muligt forskelligt på, deraf navnet (griner, red.), især fra 70'erne og 80'erne.

I skal spille i Vega, og der har I spillet før. Hvad synes I om spillestedet?

Det er et skønt sted, ikke mindst maden. De serverer altid god mad for musikerne, og deres køkken er et godt sted at hænge ud.

Når I at få set noget af de byer, I spiller i?

– Ikke så meget, som vi gerne vil, men jeg prøver altid at se så meget, jeg kan nå, det føles næsten som en forbrydelse at lade være. Min søn var i øvrigt til en skateboardfestival i København her i sommer, det gjorde et stort indtryk på ham.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA