x

Reportage: P3 Guld

Reportage: P3 Guld

Danmarks Radio havde 11. januar inviteret til syvende udgave af deres årlige prisuddeling, og som det blev sagt flere gange fra scenen, var det samtidig det sidste show, der ville blive afviklet i Danmarks Radios gamle koncertsal.

Aftenens vært var Peter Palshøj, men inden han kom på scenen, var der underholdning i salen ved DJ Static og efterfølgende ved komikeren Omar Marzouk. Han tog jobbet som publikumsopvarmer særdeles afslappet, så de sædvanlige instruktioner om at klappe højlydt, når der blev opfordret til det fra scenen, måtte Palshøj selv stå for, da han umiddelbart inden showet kom ind og hilste på.

Showet startede med en film, der kommenterede DR’s dårlige økonomi og mange besparelser med en henkastet reference til polsk arbejdskraft, der skulle vise sig at blive en rød og ikke synderlig morsom tråd gennem hele showet. Hvorvidt idéen var kommet, fordi Dúné-bassist og senere P3 Pris-vinder Piotrek Wasilewski er født i Polen, vides ikke, men hans kommentarer på både polsk og dansk, da gruppen fik overrakt deres pris, var nærmest sjovere end de indlagte sketches.

Men inden vi kom frem til hovedprisen, blev der delt fire andre priser ud samt leveret underholdning af en lang række danske bands.

Først på scenen var Isam B, der havde samlet Ataf og Miss Mukupa til et medley over ”I Danmark Er Jeg Født” og ”Giv Mig Danmark Tilbage”, der samtidig var en hilsen til rapperen Natasja, der døde i det forgangne år.

Til at uddele aftenens første pris havde P3-værten Julie Bundgaard allieret sig med Oh No Ono, der året inden selv havde fået prisen for Årets Gennembrud. De havde medbragt en Netto-pose med rester fra deres nytårsaftensfest, hvilket inkluderede en flaske Blueberry-vodka og nogle raketter, som de sammen med prisen kunne overrække til Alphabeat. Gruppen har hittet stort herhjemme med deres debutplade og ser også ud til at være på vej mod et gennembrud i England, så de virkede som et særdeles oplagt bud til at nappe denne pris.

Der var i år fire nominerede til P3 Prisen - Dúné, Suspekt, Ane Trolle og Figurines), hvor de første spillede til showet sidste år, men ikke i år, og resten dukkede op i løbet af aftenen. De første var Figurines, der gav os ”Let’s Head Out”, inden Adam Duvå Hall og Felix Smith stod klar til at uddele prisen for Årets Lytterhit – den eneste af priserne, der vælges af lytterne.

Sidstnævnte stod for aftenens brøler, da han i sin iver fik brækket den pris, han skulle overrække til Volbeat, midt over. Det skabte lidt panik på scenen, og da gruppen minus Thomas Bredahl (der samtidig spillede med Gob Squad på EuroSonic-festivalen i Holland, hvor Volbeat egentlig skulle have spillet) gik på scenen fortsatte forvirringen, fordi det ikke var blevet annonceret, at gruppen ikke måtte sige tak for prisen. I stedet blev mikrofonen overdraget til P3-lytteren Rikke, der befandt sig blandt publikum. Hun stod for takketalen, der var halvlang og virkede, som om den blev pludselig afbrudt af Palshøj, der bare tilføjede til forvirringen omkring uddelingen af denne pris.

Suspekt leverede musikalsk underholdning, inden Anja Pil Overby og Thomas Buttenschøn kom på scenen for at uddele prisen Årets Talent – en pris, Buttenschøn løb med året inden. Med navne som The Kissaway Trail og JaConfetti blandt de nominerede var det lidt overraskende, at det blev Choir Of Young Believers, der løb med prisen. Bag navnet finder man det tidligere Lake Placid-medlem Jannis Noya Makrigiannis, der virkede både overrasket og særdeles nervøs, da han ganske kort takkede for prisen.

Det mest ekstravagante show kom fra JaConfetti, der havde band, blæsere og dansere med på scenen, da de optrådte med ”Step Up”. Selvom der ikke var nogen tvivl om, at samtlige grupper optrådte live, blev det yderligere understreget, da JaConfetti gav plads for Johan Olsen og Torben Steno-projektet Pligten Kalder. De havde til lejligheden medbragt et særdeles gammelt og usædvanligt følsomt orgel, så de kunne fremføre en lejlighedssang.

Det gik ganske fint, indtil Johan halvvejs igennem fuldstændig glemte teksten, og brød sammen af grin. Her burde nogen måske have informeret ham om, at teksten rent faktisk kørte på en kæmpe skærm bag ham, men det skete ikke, og færdiggørelsen af sangen skete noget mere improviseret end planlagt.

Så kørte det noget strammere, da The Raveonettes fyrede ”Dead Sound” af, inden det blev tid til at finde årets P3 Kunstner.

Hvor P3 Prisen gives til et navn, der kan blive landets næste store stjerne, gives P3 Kunsteren ”til de største og stærkeste i danske musik”, og derfor kan det vel næppe overraske, at det blev Nephew, der løb med prisen – også selvom ”Interkom Kom Ind” teknisk set er fra 2006.

Simon Kvamm brugte lejligheden til at takke de mange, der har været publikum til Nephew-koncerter i det sidste år, og specielt til dem, der var til stede, da gruppen spillede på Roskilde Festival i juli måned.

Nephew profilerede sig i 2007 med et samarbejde med Timbaland, men de er ikke de eneste, der har kendte venner. Danske Ida Corr lå nummer to på den engelske singlehitliste i oktober med sangen ”Let Me Think About It”, der var blevet remixet af Fedde Le Grand. Den leverede hun for fuldt drøn til showet, hvor hun fik hjælp af Burhan G.

De polske referencer fortsatte med at flyve og førte til, at en Anders Fogh Rasmussen-dobbeltgænger kom på scenen og efter nogle referencer til Statsministerens polske lægeven gik i gang med en parodi på U$O-hittet ”Ingen Diskussion”.

Bedre kørte det for Turboweekend, der havde medbragt en særdeles flot opstilling af forskellige skulpturer og bød på sangen ”Into You”. Med det kunne Peter Sommer endelig overrække P3 Prisen.

Sidste års vinder Mikael Simpson befinder sig lige nu i Australien, så han havde sendt en videohilsen. Så det blev altså Peter Sommer, der efter nogle ord om Karen Blixen kunne meddele, at Dúné blev dette års vindere, hvilket de ikke overraskende var særdeles begejstrede for.

Efter nogle ord fra bandets polske bassist takkede frontmand Mattias Kolstrup pladeselskabet, manageren og alle dem, han vidste, han havde glemt, og med det var showet næsten færdigt.

P3 Guld havde nemlig en verdenspremiere klar som afslutning. Der blev nemlig lukket af med den første liveoptræden fra Pernille Rosendahl og Johan Wohlerts nye band The Storm, der spillede sangen ”Drops In The Ocean”, der åbner deres kommende debutplade.

Der var drama og schwung for alle pengene fra bandet, der lignede en flok indie-pirater med sorte flag blafrende i baggrunden. Desværre var lyden ikke for god, og lydniveauet ret overvældende, så det var måske ikke den bedste præsentation af singlen, der formodentlig bliver Ugens Uundgåelige på P3 i den nærmeste fremtid.

Med det var sidste udgave af P3 Guld i Danmarks Radios koncertsal slut, og man kunne konstatere, at der blandt prisvinderne ikke var de store overraskelser med undtagelse måske af Choir Of Young Believers, der nu forhåbentlig vil få sin musik ud til et lidt bredere publikum.

De musikalske indslag var ganske glimrende, men sjovt nok var det egentlig kun Ida Corr, der for alvor imponerede. Efterfølgende var der stor forskel på, hvordan folk reagerede på The Storms optræden med alt fra store lovord til indædt mumlen om overdreven hype og Kejserens Nye Klæder. Det skal derfor blive interessant at se, om gruppen vil fortsætte med at dele vandene, når pladen udsendes til februar, eller om der er et stort gennembrud på vej for dem.

Til næste år vil showet blive afviklet i Danmarks Radios nye lokaler, og det skal blive interessant at se, hvilken indflydelse det får på ottende udgave af P3 Guld.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA