x

Redaktionen kårer årets internationale sange – nummer 20-11

Redaktionen kårer årets internationale sange – nummer 20-11

GAFFAs skribentstab har endnu en gang skuet tilbage på året, der gik, og i fællesskab – efter et pointsystem – kåret de bedste sange i ind- og udland. Musikåret 2017 har været præget af mange spændende udgivelser i alverdens genrer, og der var – ligesom på listerne over årets bedste albums – tæt opløb om de øverste pladser. 

Vi fortsætter i morgen med de internationale album nummer 10-1.

Hør alle sangene på en playliste nedenfor.

20 Lorde: Green Light

Den newzealandske sangerinde og sangskriver brød massivt igennem som kun 16-årig i 2013 med singlen "Royals" og debutalbummet Pure Heroine. Der var med andre ord noget at leve op til på den såkaldt svære toer, Melodrama, men det klarede Lorde i overlegen stil. Ikke mindst med singleforløberen "Green Light", en iørefaldende popsang med masser af elegante detaljer – lige præcis Lordes spidskompetence.

19 St. Vincent: New York

Førstesinglen fra St. Vincents femte og meget overbevisende album Masseduction er den melankolske "New York", der viser hende fra den mere følsomme og eftertænksomme side, komplet med smukke strygere – tilsat et diskret, men insisterende beat i bunden. St. Vincent kommer rundt i hele følelsesregistret på kun tre minutter.

18 Father John Misty: Pure Comedy

Titelnummeret fra Josh Tillmans tredje album under Misty-aliaset er tekstmæssigt skarp samfundssatire, mens det musikalsk trækker på halvfjerdsernes flamboyante sangskrivernavne som Elton John og Harry Nilsson, hvor de stikkende toner fra pianoet er det bærende instrument. Forrygende.

17 The War on Drugs: Thinking of a Place

Førstesinglen fra The War on Drugs' fjerde album, A Deeper Understanding, udkom som 12-tommer-single på Record Store Day 22. april og varer intet mindre end 11 minutter. Sangen skaber et altomsluttende rum, hvor lytteren bliver suget ind et vakuum af melodiøse drømmeflader og ambiente guitarsekvenser.

16 Drake: Passionfruit

Den canadiske megastjerne udgav i 2017 mixtapet More Life, hvorfra en af de store sange var "Passionfruit". En sang, der viser rapperen og r&b-sangeren, når han er meget blød og melodisk.

15 LCD Soundsystem: Call the Police

Det amerikanske dance-punkband under ledelse af sanger og sangskriver James Murphy gjorde stærkt comeback med deres første album i syv år, American Dream. Førstesinglen er klassisk LCD Soundsystem – det er svært at stå stille til!

14 Warhaus: Love's a Stranger

Den belgiske enmandsband alias sanger og sangskriver Maarten Devoldere, også kendt som den ene forgrundsfigur i indiepopperne Balthazar, markerede sig pænt i Danmark i år med koncerter i Odense, Aarhus og København og det andet, selvbetitlede album. Stilen er inspireret af mørkemænd som Leonard Cohen og Lou Reed, men samtidig melodisk og dansevenligt, og "Love's a Stranger" er et af Devolderes skarpeste skud.

13 Arcade Fire: Everything Now

De canadiske indierockere fik noget lunkne anmeldelser for deres femte album, men der var bred enighed om, at titelnummeret var et højdepunkt. Sangen, der vækker associationer til ABBA-klassikeren "Dancing Queen", er produceret i samarbejde med Daft Punk-medlemmet Thomas Bangalter.

12 Aldous Harding: Horizon

Indimellem sker det, at der vælter et album ud fra den mindst ventede side og tiltvinger sig al opmærksomhed, langsomt, men sikkert. Mest fordi andet simpelthen er umuligt, kvaliteten taget i betragtning. Newzealandske Aldous Hardings’ andet album Party er et af disse. Hvor fanden hun pludselig kom fra, ved ingen, men nu er hun her, og du er nødt til at tage stilling til det. For så godt er det! Party indeholder ni formfuldendte sange i stilen, Harding selv kalder ”goth folk”. Det er vanvittigt intimt, og Hardings stemme er dybt original, når den spænder fra skinger over dyb og rolig på Imagining My Man til dramatisk og storladen på Horizon, sparsomt akkompagneret af tangenter og produceret af PJ Harveys og Kira Skovs hofproducer John Parish. Man fornemmer hele tiden noget ubehageligt, der ligger og lurer bag de smukke lydflader.

11 Queens of the Stone Age: Feet Don't Fail Me

Samarbejdet med producer Mark Ronson, især kendt for pop, hiphop og soul, er overraskende vellykket på ørkenrockerne Queens of the Stone Ages syvende album, Villains. Ikke mindst på åbningsnummeret "Feet Don’t Fail Me" med den lange, instrumentale, stemningsopbyggende intro. Det er melankolsk og dystert, men bliver senere enormt dansabelt.

Sangene er udvalgt af:
Kathrine Alby, Nicoline Andersen, Josephine Andersen, Anders Bøgh, Jens Dræby, Rasmus Espersen, Simon Heggum, Anders Hjortskov, Michael José Gonzalez, Kristina Kjærgaard Hansen, Therese Løbner, Ole Løkkevik, Finn P. Madsen, Sara Elisabeth Nedergaard, Kristian Bach Petersen, Keld Rud, Ole Rosenstand Svidt, Jeppe Søndergaard, Sidsel Thomassen, Elisabeth Thostrup, Brett Tootle, Nanna Westergaard, Trine Østergaard


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA