x

Steppeulven 2008 er uddelt

Steppeulven 2008 er uddelt

Billeder: http://www.rosenauer.dk

Fredag den 1. februar blev en aften i kontrasternes tegn til FDM’s (Foreningen af Danske Musikkritikere) prisuddelingsfest i Store Vega. Et arrangement, som i sig selv rummer et koncept af modsætninger – musikerne og kritikerne, og denne deres fælles fest. Årets show var det sjette i rækken og var tilbage i god form, efter den lidt ærgerlige svipser sidste år, hvor den skarpe sparekniv havde skåret showet helt ind til benet.

En afslappet og let stemning fyldte salen, hvor formanden for FDM, Klaus Lynggaard, efter en kort indledning gav mikrofonen videre til aftenens konferencier, den smukke sangerinde Maya Albana, hvis fineste opgave var at præsentere henholdsvis nominerede og prisuddelere, og ikke mindst træde vande, når der var brug for det. De mange uddelere blev præsenteret via et citat fra en af deres respektive anmeldelser, som kunne afspejle deres anmelderstil, hvilket var en ganske sjov ide – selv om det betød mange, ret lange oplæsninger. Hvor sød og blid Maya Albana end er, så faldt denne konferencierrolle helt uden for hendes formåen, og de små tre timers værtskab var langt fra flydende. Når der skulle trædes vande, gik hun i panik og kaldte på Lynggaard – som heldigvis gerne sprang til og underholdt.

Efterklangen lyder over stepperne
Efterklang blev med tre statuetter aftenens topscorer stærkt forfulgt af Natasja, hvis efterladte fik lov at tage to statuetter med hjem til minde om Natasjas musikalske succes. Hele salen rejste sig i spontan respekt, da videoklippet med Natasjas ”Giv Mig Danmark Tilbage” blev afspillet, og det var bestemt også en berørt, men stolt mor, der tog imod prisen for årets tekstforfatter. Med det sagt var der sjældent særligt bid i takketalerne fra vinderne – bortset fra Efterklang, der havde sendt deres forældre som substitutter, da bandet selv er på turné og derfor havde forberedt en tale, som de stolte forældre havde med.

Musikalsk bød aftenen på et relativt bredt program, med en tidslomme af et åbningsband The Setting Son, som med deres syretrippede 70’er-garagerock stod i skarp kontrast til Claus Hempler, som gik på scenen med vanlig melankoli og ro. Største overraskelse var uden tvivl, da Suspekt gik på scenen – sammen med Veto. To grupper, man ikke umiddelbart forventer at se sammen, men en vellykket performance, hvor elektrorockerne og de hårde drenge fra Albertslund forenedes i helt nye og spændende toner. Suspekts syv nomineringer til trods endte dette med at være deres eneste tur på scenen, hvorimod Vetos SuperTroels stolt kunne tage prisen for årets producer med hjem.

Årets pionerpris gik til Sebastian, der blev hyldet for sit lange og betydningsfulde virke i dansk musik. Det var ironisk nok også Sebastian, der formåede at sætte mest gang i salen, på trods af at han stod ganske alene på scenen. Stående applaus og et medsyngende publikum var reaktionen, og jublen ville nærmest ingen ende tage, da Sebastian satte akkorderne an til ”Den Allersidste Vals” og ”Når Lyset Bryder Frem”, og pioneren var bestemt rørt og glad for anerkendelsen.

Steppeulven er en hyldest til musikken, men også til anmeldernes virke. Det er et show, der fejrer det nye og det etablerede, det skæve og det mere regelrettet. En aften, hvor kritikken kommer i baggrunden, og begge parter mødes i skøn forening. De intime og hyggelige rammer på Vega omgiver showet med en afslappethed og typisk dansk hygge, men samtidig med forventning og spænding – den dejlige pirrende spænding, der skal være, når der er priser, som skal uddeles.

Og Steppeulven gik til:

Årets musiker: Peder

Årets producer: SuperTroels

Årets orkester: Efterklang

Årets vokalist: Ane Trolle

Årets tekstforfatter: Natasja

Årets håb: Choir Of Young Believers

Årets sang: Natasja: ”Giv Mig Danmark Tilbage”

Årets komponist: Efterklang

Årets livenavn: Trentemøller

Årets album: Efterklang: "Parades"

Pionerprisen: Sebastian

Steppeulvens hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA