x

Povl Dissing fylder 80

Povl Dissing fylder 80

I dag er det 80 år siden, at en af Danmarks helt store sangere kom til verden. Povl Dissing er med årene blevet et ikon i den danske musikverden. En mageløs fortolker i mange forskellige konstellationer, men altid med noget at komme med. Altid med noget at byde på.

De fleste kender samarbejdet med Benny Andersen, der efterhånden har stået på i mere end 40 år. To kulturpersonligheder af rang. Andersen som forfatter og komponist til "Svantes Viser" og så Dissing som fortolkeren. Samarbejdet med Benny Andersen har gjort, at Dissing er blevet folkekær. Det var han ikke før. Der var det faktisk lige modsat, og mange anså ham som en provokerende protestsanger i 1960'erne. Når han svedende optrådte med for eksempel "Gi' mig en hest, mor", var der øretæver i luften. Dissing var noget, man ikke havde set før, men folk troede, han gjorde grin med de gamle sange, som han spillede som bluesnumre.

Povl Dissing lærte Thøger Olesen at kende i Tivolis legendariske Vise Vers Huset, og Olesen oversatte nogle digte af den amerikanske poet, Shel Silverstein. Her taler vi altså om sange som "Den grimmeste mand i byen" og "25 minutter endnu…". Sange, der her mere end 40 år efter stadig har en enorm berettigelse. I 1969 begik Dissing så en decideret genistreg (det vidste han naturligvis ikke på daværende tidspunkt), da han medvirkede på "Nøgne øjne", et af de absolutte hovedværker i dansk musik.

LÆS OGSÅ: Danskrockens hellige gral – no less

Det var her, Dissing indledte samarbejde med Beefeaters, som både medvirkede på "Nøgne øjne" og fortolkningerne af Thøger Olesens oversættelser. Teksterne til sangene på albummet var skrevet af den nu afdøde tekst-troldmand Laus Bengtsson, som mindede en smule om Mogens Mogensen, der nogle år senere viste sit værd på mange Gasolin'-sange.

LÆS OGSÅ: Nekrolog over Laus Bengtsson – en skygge mere på Natskyggevej

I 2010 indspillede Dissing nogle af de smertefulde sange, der havde fulgt ham siden 1960'erne, hvor han fik hul igennem som folkesanger, og han tog på turné med et stort band. Et band, der blandt tæller begge hans sønner, og turnéen med de gamle smertefulde sange gik så godt, at de i 2012 år lavede en ny turné. Denne gang med udgangspunkt i blandt andet sangene fra Beefeaters-tiden og selvfølgelig Shel Silverstein. Koncerterne var ren tour de force. En livsbekræftende oplevelse af de helt store, og heldigvis blev disse koncerter optaget og udkom i 2013 på et fremragende livealbum.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Dissing Live – 23 minutter endnu, 2013

Povl Dissing har også søgt tilbage til rødderne sine Louis Armstrong-fortolkninger. Hans første idol var Armstrong, og Dissing tog så modet til sig for nogle få år siden og indvilligede i at spille nogle koncerter med fortolkningerne af Armstrong. Det var noget andet for den danske trubadur, for sangene var jo på engelsk, så Povl Dissing gik til det med en ærefrygt. Men det gik strygende, og indimellem har konstellationen "Dissing sings Armstrong" været på landevejene.

LÆS OGSÅ: Reportage – Dus med Dissing

Dagens fødselar turnerede hypppigt indtil februar sidste år. Her faldt han på et marmorgulv i Spanien, hvor han opholdt sig for at indspille et flamenco-album, og pådrog sig en kraftig hjernerystelse og høretab og måtte aflyse alle koncerter. Han er nu i bedring, også med hørelsen, fortalte hans søn Rasmus kort før jul. Siden faldet har han kun givet en enkelt sang offentligt, da han modtog Folkebevægelsen mod EU's Træskopris i oktober. Vi håber, han vender tilbage til scenen snart, for hans koncerter er noget af det mest ægte, der findes. Følsomhed, inderlighed og magien går hånd i hånd, når han med hatten i hånden guider publikum igennem koncerterne.

Han bryder sig ikke om at blive kaldt en legende, men det kan vi altså ikke komme uden om. En mand, der har været med til at definere dansk musik i en menneskealder med nogle af de største fortolkninger.

Paulus, du ønskes et stort tillykke med dagen. Må du fortsætte i mange år endnu.

LÆS OGSÅ: Forrygende feberramt fortolker – anmeldelse af Povl Dissing på VoxHall, februar 2017

 

Oplev Dissing og band i topform anno 2012 med klassikeren "Den grimmeste mand i byen":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA