10 navne, vi vil se på Smukfest

10 navne, vi vil se på Smukfest

Så er det i morgen torsdag den 1. februar klokken 12, at Smukfest offentliggør størstedelen af sit program til festivalen, der meldte udsolgt af partoutbilletter på blot halvanden time, da forsalget begyndte 13. december. Dengang var kun Saveus og Nephew annonceret som optrædende, og de har siden fået følgeskab af Britney Spears, årets første internationale hovednavn, samt MØ, D-A-D, C.V. Jørgensen, Thomas Helmig, Kesi, Scarlet Pleasure, Rasmus Seebach og Suspekt.

Vi har fundet 10 internationale kunstnere, vi gerne vil se på Smukfest, og som alle har en ledig kalender i dagene 8.-12. februar. Hvad angår de danske navne, plejer Smukfest at være leveringsdygtige i det meste af det, man kan ønske.

Lily Allen

Smukfest er kendt for at præsentere pop med kant, og et godt bud her er Lilly Allen. Den bramfri engelske sangerinde og sangskriver har netop udgivet sin første single i næsten fire år, "Trigger Bang", og til sommer udkommer hendes fjerde album, No Shame. Lily Allens iørefaldende og dansable sange og hendes direkte, samfundskommenterende og feministiske tekster vil være kærkomne på Smukfest, og det er heller ikke forbi, hun overrender Danmark, som hun ikke har spillet i siden Roskilde Festival 2009. Hendes Europaturné i 2014, der skulle have lagt vejen forbi Tap1, blev nemlig aflyst grundet generelt manglende billetsalg, men billetsalget i Danmark gik ifølge koncertarrangøren Live Nation fint, og nu må tiden være inde til at se Allen igen på en dansk scene.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Lily Allen, Roskilde Festival, 2017

Charli XCX

Mere edgy pop: Britiske Charli XCX er aktuel med mixtape-albummet Pop 2, som har fået fremragende anmeldelser. Også i GAFFA, hvor Trine Østergaard uddelte fem stjerner med blandt andet følgende ord: "At Charli XCX kalder sit nyeste mixtape for Pop 2, giver mere end god mening. For det indeholder en række eksperimenterende dance-pop-numre, der viser, hvordan fremtidens popmusik skal skæres." Charli XCX har kun givet to koncerter i Danmark hidtil, senest som opvarmning for Katy Perry i Jyske Bank Boxen i 2015, så vi trænger!

LÆS OGSÅ: Innovativ fremtidspop – anmeldelse af Charli XCX: Pop 2

Kendrick Lamar

Den prisbelønnede og lovpriste rapper, der forleden blev fire Grammyer rigere – så han nu har 12 i samlingen – spiller på Øya Festival i Oslo og Way Out West i Göteborg i Smukfest-weekenden, og derfor han kan snildt nå forbi Smukfest. Superstjernens koncert i Royal Arena 1. marts er stort set udsolgt, og vi kan sagtens holde til at se ham en gang til på dansk grund i 2018. Sidste gang, han var har, på Roskilde Festival i 2015, var han i hvert fald veloplagt. GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez skrev blandt andet: "Det var ikke en perfekt koncert, men det var en absolut levende omgang, der viser, hvor godt en stor hiphop-koncert kan skæres uden de store armbevægelser, så længe man har sangene – og selvfølgelig talentet – i orden."

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Kendrick Lamar, Roskilde Festival, 2015

Tove Lo

Efter svenske Zara Larsson sidste år skabte popfest i Skanderborg, vil landskvinden Tove Lo pynte godt på programmet i 2018. Lo gav en tændt koncert på Tinderbox 2017, og siden da har hun udgivet sit tredje album, Blue Lips. Et album, som GAFFAs anmelder Sara Elisabeth Nedergaard tildelte fire stjerner med blandt andet følgende ord: "Skæringerne på tredje albumudspil fra Tove Lo er klubvenlige i produktionen, men stikker alligevel dybere, og tekstuniverset er finurligt og selvudleverende, som kun Tove Lo kan være det. Der er enormt meget ”bitches”, ”eating pussy” og deslige gennem hele pladen. Og det er befriende at høre fra en kvinde. Tove Lo genvinder ”the pussy” på kvindelige artisters vegne, og Det. Er. Så. Fedt."

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Tove Love: Blue Lips

Migos

Atlanta-raptrioen har meldt deres ankomst til Weekend Festival i Helsinki den 17.-19. august, og det kunne da være fint, hvis de mellemlandede i Skanderborg ugen før. Quavo, Takeoff og Offset storhittede i 2016 med "Bad and Boujee" (featuring Lil Uzi Vert) fra deres andet album Culture, som netop er blevet fulgt op af det anmelderroste Culture II. Gruppen gav deres første danske koncert som hovednavn i Tap1 i august sidste år, hvor anmelder Mikkel Schøller Jakobsen uddelte fire stjerner med blandt andet følgende ord:

"Migos rapper om bad bitches og om at give fingeren til systemet. Men uanset hvad man synes om det lyriske univers, så er deres rebelske og fandenivoldske attitude ikke til at stå for."

LÆS OGSÅ: En varm aften med hiphop-trioen – anmeldelse af Migos, Tap1

Mura Masa

Den engelske producer spiller ligesom Kendrick Lamar på Way Out West og kan også nå forbi Smukfest. Han gav sidste år to veloplagte koncerter i Danmark, først på Distortion Festival i juni og siden i Store Vega i oktober. Mura Masa med det borgerlige navn Alex Crossan blev af Major Lazer-stifter og hit-producer Diplo spået stjernestatus, da han udgav mixtapet ”Soundtrack to Death” i 2014. Året efter udsendte han ep’en ”Someday Somewhere”, hvor blandt andre Nao medvirkede på vokal på singlen ”Firefly”, der blev et hit og til dato har over 54 millioner afspilninger på Spotify. I juli sidste år udgav han sit selvbetitlede debutalbum, hvor Mura Masa arbejder med navne som Damon Albarn, A$AP Rocky, A.K. Paul, NAO, Charli XCX, Desiigner, Christine and the Queens, Jamie Lidell, Bonzai og Tom Tripp.

Da Mura Masa gav koncert i Vega sidste år, skrev GAFFAs anmelder Cillian Murphy: "Fra tid til anden kunne man ligefrem komme i tvivl om, hvem der egentlig stod øverst på plakaten, men det var ingenlunde, fordi Crossan blot satte et beat på og kiggede – der blev konstant spillet på pads og midi steeldrums, mens vi lejlighedsvis fik sangevner og guitarevner at høre fra baggrunden."

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Mura Masa, Store Vega, oktober 2017

Sigrid

Den norske elektropopsangerinde er blevet spået et bredt gennembrud af blandt andre BBC, der udnævnte hende til vinder af "Sound of 2018" – en pris, der tidligere er gået til senere superstjerner som Adele, Haim og Sam Smith. For nylig vandt hun to GAFFA-Priser hos GAFFA Norge og fik fire pæne stjerner af GAFFA Danmarks anmelder Ivan Rod for sin udsolgte koncert i Lille Vega 22. februar med blandt andet følgende ord: "Den lethed, hvormed singer-songwriteren i balladerne krængede sin sjæl ud i gribende fraseringer – for i næste øjeblik at trykke hele sin krop af i mere pågående popnumre som "Go to War", "Plot Twist" og "Don't Kill My Vibe" – var ganske enkelt imponerende: så meget autenticitet og tyngde i så lille en krop."

LÆS OGSÅ: Uimponeret sangerinde imponerede – anmeldelse af Sigrid, Lille Vega, januar 2018

Justin Timberlake

Indrømmet, Smukfest har nok ikke råd til både Britney Spears OG ekskæresten Timberlake på samme plakat, men ellers ligger sidstnævnte lige til højrefoden. Timberlake udgiver meget snart, nærmere betegnet 2. februar, sit første album i næsten fem år, "Man of the Woods", som bliver fulgt op af en turné, der indtil videre kun omfatter USA indtil begyndelsen af juni – men formodentlig fortsætter til resten af verden. Selvom Timberlake har sagt, at albummet er inspireret af blandt andet country, er førstesinglen "Filthy" ganske funky, og der er ingen tvivl om, at han vil kunne få selv bøgetræerne til at danse med.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Justin Timberlake, Parken, 2014

Wolf Alice

Det engelske indieband spiller også på Øya i Oslo og kan dermed lige nå forbi Smukfest. Sidste efterår udgav de deres fremragende andet album, Visions of a Life, som GAFFAs anmelder tildelte fem stjerner med blandt andet følgende ord: "Fikspunktet for Wolf Alice er Ellie Rowsells vokal, der formår at gå fra ganske tyst til næsten primalskrigende – begge med stor effekt, bakket op af et virkelig velspillende band. Hele spektret får man på titelnummeret, der lukker albummet med grunget tyngde og næsten 70'er-rocket power." Wolf Alice har tidligere givet veloplagte koncerter på NorthSide og i Vega, og de ville pynte godt op på Smukfest, hvor indierocken ikke ligefrem er overrepræsenteret.

LÆS OGSÅ: Britisk guitarrock med masser af fine facetter – anmeldelse af Wolf Alice: Visions of a Life

Yungblud

Den blot 19-årige brite Dominic Harrison, som gemmer sig bag aliasset Yungblud, har hittet med singlerne ”King Charles” og "I Love You, Will You Marry Me?", og med sin eksplosive lyd og punkede attitude har han allerede gjort sig bemærket i mange lande. Den punkede attitude hos Yungblud kommer særligt til udtryk, når den unge musiker fungerer som talerør for sin generations frustrationer i den politiske debat. Yungblud væltede i efteråret Ideal Bar, har netop udgivet sin selvbetitlede debut-ep, og 22. februar spiller han til GAFFA-Prisen i Odeon i Odense. Vi glæder os til at se ham tilbage på en dansk scene!

LÆS OGSÅ: Lovende udspil fra Englands hotteste teenager – anmeldelse af Yungbluds debut-ep

Og to dark horses:

Arctic Monkeys og Franz Ferdinand

Arctic Monkeys er allerede er blevet annonceret til Øya i Oslo 8. august og Way Out West i Göteborg den 9. eller 10. august og Flow Festival i Helsinki 11. august. De befinder sig altså i området og har én ledig dag, så det burde kunne i princippet kigge forbi Smukfest. Alex Turner & Co. er på vej med deres sjette album og har tidligere givet særdeles solide koncerter på både Roskilde – flere gange – og NorthSide, så det kunne da være sjovt at se dem i bøgeskoven for en gangs skyld. Det skal dog siges, at Arctic Monkeys denne sommer også spiller på den tyske Hurricane Festival, der er ejet af det tyske musikagentur FKP Scorpio, der også er medejere af NorthSide og Tinderbox, hvilket tyder på en NorthSide- eller Tinderbox-booking. Begge dele er realistisk kalendermæssigt.

Noget lignende gælder for Franz Ferdinand, der udgiver albummet Always Ascending 9. februar – hvor logistikken peger mod Tinderbox, da bandet er i Rusland under noget af NorthSide, men til gengæld kan nå fra Holland til Tinderbox den 30. juni.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA