x

Koncertaktuelle Jessie Ware: Mor, hustru, veninde og kunstner

Koncertaktuelle Jessie Ware: Mor, hustru, veninde og kunstner

Det er en forholdsvis afslappet Jessie Ware, GAFFAs skribent får i røret en onsdag aften i januar. Hun er lige blevet nomineret til en Brit Award for bedste kvindelige kunstner, og så har hun været på ferie i Indien og Goa med familien. Efter hjemkomsten til England er hendes 16 måneder gamle datter så jetlagged, at hun for en gangs skyld sover. Der har ellers været travlt i Jessie Wares liv de sidste par år: Hun er blevet gift med barndomskæresten Sam, har født en datter, og i oktober udgav hun så sit tredje album, Glasshouse. Efter uge efter uge med promovering er hun nu ved at være i hus og glæder sig til at komme ud at turnere igen, blandt andet til Vega lørdag den 10. marts:

– Jeg kan ikke vente med at komme ud og spille live for et publikum igen! Jeg glæder mig faktisk også helt vildt til at komme tilbage og spille i Vega. Jeg husker det som et virkeligt flot spillested, og så var maden, vi fik fra noget catering, helt fantastisk!

Vi taler om, at hun skal tage sin datter med i Tivoli, når hun spiller koncert i marts, hvortil Jessie Ware udbryder:

– Jeg er i gang med at læse Helen Russells bog om danskere (The Year of Living Danishly: Uncovering the Secrets of the World’s Happiest Country, red.), og er blevet helt forelsket i Danmark! Hun skriver om jeres traditioner, jeres børnepasning og om, hvordan folk tit går tidligt hjem fra arbejde om fredagen. Seriøst, jeg vil bo i København, griner Ware i telefonen.

Jessie Ware virker som et bundsympatisk menneske – noget, jeg faktisk skrev, da jeg gav hendes sidste koncert i Vega i 2015 fem ud af seks stjerner, og i anmeldelsen spurgte, om vi ikke skulle være venner. Men hvor vigtigt er det for en stjerne som Ware at skabe en relation til sit publikum?

– Det er blevet mere og mere vigtigt for mig med alderen, fortæller hun og fortsætter:

– Da jeg var ny på scenen, var jeg så akavet og følte, at jeg skulle stå og være en undskyldning for mig selv, når publikum for eksempel ikke kendte mine sange. Og jeg anede ikke, hvordan jeg skulle udfylde hullerne mellem sangene. Nu er jeg mere afslappet på scenen og elsker at snakke og interagere med publikum. Det er faktisk blevet lidt for meget, så jeg skal skrue lidt ned for det – der skal jo også være tid til at spille mine sange!

Og de gode sange har hun mange af. Helt tilbage fra singlen ”Wildest Moments” fra 2012-pladen Devotion og til nu, hvor Glasshouse-singlerne ”Midnight”, ”Selfish Love” og ”Alone” viser en mere voksen og genre-legende Jessie Ware. Hun fortæller:

– Jeg prøver at komme tilbage til den stemning, jeg havde på mit første album, for på det andet tabte jeg mig selv lidt. Derfor har jeg nu haft brug for at eksperimentere og have det sjovt med at lave musik. Det er det mest personlige album, jeg har lavet til dato. Jeg skal jonglere mellem at være mor, hustru, veninde og kunstner. Og det er superforvirrende, men også enormt inspirerende – deraf de mange forskellige indtryk på pladen.

Sangen ”Sam”, der deler titel med navnet på Jessie Wares mand, og som er skrevet sammen med Ed Sheeran, er hurtigt blevet en publikumsfavorit fra den nye plade. Men hvordan er det pludselig at skrive så personlige sange?

– Den handler jo om, at jeg venter på at blive mor. Der var så meget ventetid, hvor jeg bare kunne sidde og blive bange for, om jeg kunne blive en lige så god mor som min egen, der opfostrede mig og mine to søskende alene. Så sangen handler om den her lille familie, vi var i gang med at bygge. Den er meget personlig og mere direkte end nogen af mine andre sange, og jeg troede faktisk, at folk enten ville elske eller hade den. Så jeg er meget taknemmelig for folks reaktioner. At jeg kan røre folk på den måde.

HVEM:

Jessie Ware er blevet sammenlignet med store sangerinder som Whitney Houston, Sade, Beyoncé og Adele. Hun startede sin musikalske karriere med at være korsanger for singer-songwriteren Jack Peñate, der faktisk også har haft netop Adele som korsanger.

HVAD:

Debutalbummet Devotion kom på gaden i 2012 og kastede en nominering til den prestigefyldte Mercury-pris af sig. Opfølgeren Tough Love udkom oktober 2014, og Jessie Wares tredje album, der har fået titlen Glasshouse, udkom den 20. oktober sidste år. Hun var nomineret til en Brit Award som bedste britiske sangerinde. Prisen gik dog til Dua Lipa.

HVOR:

Jessica Lois Ware er født og opvokset i London, hvor hun stadig bor, sammen med sin mand Sam og deres 16 måneder gamle datter. Da Jessie Ware besøgte Store Vega tilbage i 2015, kastede det fem stjerner af sig, da denne skribent anmeldte koncerten. Nu gentager hun forhåbentlig succesen, når hun gæster Store Vega den 10. marts 2018.

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA