x

Copenhells musikansvarlige: – Vi prøver at komme rundt om alle hjørner

Copenhells musikansvarlige: – Vi prøver at komme rundt om alle hjørner

Billedet, fra venstre: Copenhell-medarbejderne Jakob Printzlau (grafiker), Jeppe Nissen (musikansvarlig), Morten Skovgaard (sociale medier) og Mikkel Mo (pr)

Copenhell har netop offentliggjort det samlede program til metalfestivalen, der finder sted på Refshaleøen for niende gang den 21.-23. juni. Vi har fået en snak med den musikansvarlige Jeppe Nissen for at høre, hvad han selv synes om årets program, om hvordan billetsalget går, og hvem han ærgrer sig over ikke at kunne få fat i.

Hvad er din overordnede mening om årets program?

– I det store og hele er jeg meget tilfreds med årets program. Vi prøver at komme rundt om alle hjørner og prøver både at få noget af det helt gamle samt noget af det nyere med hvert år. Vi er rigtigt stolte over at have Ozzy Osbourne til at spille sin sidste koncert på dansk grund nogensinde – ligesom med Black Sabbath i 2016 – samt Alice in Chains, der er på programmet igen, men også noget nyere som Avenged Sevenfold. Vi har også noget guf til power-folket i form af Helloween, der er samlet igen med de gamle medlemmer, over Graveyard med den fede stonerrock og til W.A.S.P., som vi lige har fået på programmet. Så vi prøver at komme ud i alle kanterne af genrene, da der er mange folk, der vil høre noget forskelligt. Vi prøver at appellere både til det gamle og det nye publikum.

I favner utroligt bredt programmæssigt i år lige fra legendariske Ozzy Osbourne, over det store 90'er-grunge-band Alice in Chains og power-metallerne Helloween til de mere obskure bands som Zeal & Ardor (blues blandet med black metal med mere) og Igorrr (svære at kategorisere). Har I haft en strategi med at nå så bredt ud som muligt på tværs af genrerne?

– Ja, det har vi helt sikkert. Vi vil meget gerne have, at der er noget til alle, med bands lige fra powermetal med Helloween til black metal-bands som Satyricon og Tsjuder. Samtidig kan vi også se netop Zeal & Ardor, der med sit særlige præg har sit eget tag på black-metallen, og Igorrr, som egentlig er svært at sige hvad er.

Er der nogle, du er særligt stolt over at have på plakaten i år?

– Det er blandt andet Helloween, der er samlet igen med de gamle guitarister og forsangere; det er fedt at have på plakaten, men også førnævnte Zeal & Ardor og Igorrr som nogle af de nyere er vi stolte af at kunne præsentere.

I har en warm-up-dag den 20. juni med en håndfuld bands. Er det meningen, at I ønsker at udvide til fire hele dage?

– Vi ønsker umiddelbart ikke at udvide til fire hele dage, men beholde det på 3½ dag. Der er cirka 4.000, der ankommer til campingpladsen allerede om onsdagen, så vi vil have fem bands spillende den dag på festivalens lille scene, Pandæmonium, og så har vi Biergarten åben. Og programmet er stærkt om onsdagen med blandt andre Neurosis, Turnstile og L7.

Jakob Stegelmann med stort orkester

I år har Copenhell noget så specielt på programmet som den mangeårige tv-vært Jakob Stegelmann, især kendt fra DR-programmet "Troldspejlet" i front for det 65 personer store Aarhus Symfoniorkester. De vil give en særlig optræden på Copenhell, hvor orkestret vil fortolke store soundtracks fra film, tv-serier og computerspil med Stegelmann i rollen som konferencier.

– Det er noget, vi forsøgte at få op at køre sidste år, men det lykkedes så heldigvis i år. Jakob Stegelmann er en, vi på COPENHELL ser som noget af en legende, og han har i årtier forsvaret drabelige computerspil, tegneserier, film og andet godt, så han er en mand af folket! Det bliver specielt og nyt at se ham som en kurator for et stort symfoniorkester med filmmusik med mere, men vi er sikre på, det bliver en anderledes og stor oplevelse.

Er Copenhell gået mere væk fra death metal? I år har I At The Gates og Suffocation og så ikke mere.

– Nej, det er vi bestemt ikke. Vi har cirka 40 pladser på programmet, og når vi gerne vil have lidt af alle genrer på programmet, så bliver der nogle gange kun et par bands i hver genre. Vi er dog meget glade for at have At The Gates og Suffocation på plakaten.

Suffocations sanger Frank Mullen stopper i bandet senere i år. Han har indspillet vokal på alle bandet albums, men optræder efterhånden sjældent live. Er han med til sommer?

– Det ved vi desværre ikke endnu, men vi håber snart på at få et svar om det aktuelle line-up.

Har det været svært med udvælgelsen af de danske bands? I år har I Kellermensch, Bersærk, Defecto, Orm, Livløs, Natjager og Tainted Lady.

– Det har været svært, da der er heldigvis er mange gode bands derude. Det er også et spørgsmål om relevans og aktualitet, om de har spillet på festivalen før og så videre. Bands som Defecto er ude med nyt album og er ved at blive større. Og det samme er Bersærk, men også et band som Kellermensch er vi glad for at kunne præsentere.

Ville gerne have haft Judas Priest

Hvilke bands måtte I vinke farvel til, som I prøvede at få i år?

– Der er altid nogle, vi desværre ikke kan få. I år vil jeg selvfølgelig gerne have haft Judas Priest, som lige har udgivet et fantastisk album, til at spille, men det er man ikke altid herre over. I år var det Hellfest og Graspop, der fik dem.

I år ligger de fire festivaler Copenhell, Tons of Rock (Norge) og de helt store Graspop Metal Meeting (Belgien) samt Hellfest (Frankrig) i samme weekend, og så er det oplagt at spørge: 

Hvorfor ikke sprede de fire festivaler ud over to weekender? Er I i dialog festivalerne imellem?

– Det er selvfølgelig ærgerligt, at det er i samme weekend, men hvis vi eksempelvis lagde det weekenden før, vil det ligge oven i andre festivaler. Men der er dialog mellem nogle af festivalerne.

Der må have været noget konkurrence og bandsene?

– Ja, det har der da naturligvis været noget af.

Hvad fik de andre, som I også ville have, men ikke fik?

– Der har selvfølgelig været nogle, blandt andre Judas Priest, som vi gerne ville have haft.

I har været kendt for jeres smadre-land, varme bade i tønder, Tutten Bodega med metal-quiz samt cigar- og whiskybar. Er alt, som det plejer at være i år – er der nye tiltag?

– Både og. Alt er, som det plejer at være, men der er også nogle nye tiltag undervejs, som vi glæder os til at vise frem. Festivalpladsen bliver blandt andet lidt anderledes, da der flyttes rundt på nogle ting. Pladsen bliver lidt mere rummelig end sidste år.

Hvordan går billetsalget i forhold til samme tidspunkt sidste år? Regner I med udsolgt?

– Ja, vi regner med og tror på endnu et udsolgt Copenhell. Det er faktisk lidt skræmmende ens fra sidste år, da der næsten er solgt præcist samme antal billetter som på samme tidspunkt sidste år. Sidste år blev der udsolgt tre uger før festivalens start.

Hvor stort er musikbudgettet, er det større, end det plejer?

– I år er det en lille bitte smule større end sidste år.

4 ud af de 48 navne på plakaten er en kvinde eller et band med kvindelig forsanger, hvilket giver beskedne cirka 8 procent kvinder på festivalprogrammet. Historier om skæv kønsbalance på festivaler vender tilbage år efter år, om end udbuddet heller ikke er lige – slet ikke inden for metal. Er det noget, I har fokus på?

– Jo, det har vi da. Udbuddet er bare desværre ikke så stort, som man kunne ønske.

Hvem er din drømmebooking, som er realistisk?

– Ja, nu har vi jo prøvet at skaffe Bolt Thrower hvert år, men de er desværre gået i opløsning, men ellers er det som før nævnt Judas Priest samt bandet Power Trip, der har udgivet et fantastisk album for nylig.

Copenhell 2018 byder på følgende bands i dagene 21.-23. juni

OZZY OSBOURNE (US) · AVENGED SEVENFOLD (US) · GHOST (SE) · ALICE IN CHAINS (US) · DEFTONES (US) · HELLOWEEN (GER) · NIGHTWISH (FI) · PARKWAY DRIVE (AUS) · W.A.S.P. (US) · KREATOR (GER) · STEEL PANTHER (US) · ARCH ENEMY (SE) · BULLET FOR MY VALENTINE (WAL) · ALESTORM (SCT) · SATYRICON (NO) · ASKING ALEXANDRIA (UK) · GRAVEYARD (SE) · SODOM (GER) · ENSLAVED (NO) · CORROSION OF CONFORMITY (US) · TREMONTI (US) · JAKOB STEGELMANN & ORKESTER (DK) · EXODUS (US) · KELLERMENSCH (DK) · SUFFOCATION (US) · AT THE GATES (SE) · BERSÆRK (DK) · THY ART IS MURDER (AUS) · NOTHING MORE (US) · CROSSFAITH (JP) · DANKO JONES (CAN) · ZEAL & ARDOR (US) · IGORRR (FRA) · DEFECTO (DK) · TSJUDER (NO) · ORM (DK) · THE LAST INTERNATIONALE (US) · SKINDRED (WAL) · AUÐN (IS) · LIVLØS (DK) · NATJAGER (DK) · SANTA CRUZ (FI) · TAINTED LADY (DK)

+ Warm-up (20. juni): 

NEUROSIS (US) · MUSTASCH (SE) · L7 (US) · TURNSTILE (US) · RED WARSZAWA (DK)

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA