x

IAMJJ: Klar til rampelyset med farrock i bagagen

IAMJJ: Klar til rampelyset med farrock i bagagen

Han er aktuel med sit debutalbum. Vi har taget en snak med den unge herre, der bruger musikken til at fortælle om verden med en 24-årigs perspektiv.

JAKOB STENFATT JENSEN BEGYNDTE allerede som 16-årig at skrive og komponere sin egen musik, underlagt en kyndig musikalsk indflydelse fra sine forældre. GAFFA fik en snak med IAMJJ, netop som sidste hånd var blevet lagt på debutalbummet Bloody Future.

– Jeg blev i sin tid meget påvirket af Angus Young fra AC/DC, og jeg stod ofte foran spejlet som lille og spillede luftguitar. Så købte min far en guitar til mig, og det gav mig bare noget, som er utroligt svært at beskrive. Mine forældre spiller og synger ikke selv, men har lyttet virkelig meget til musik, og de sætter utrolig stor pris på det, så jeg er vokset op i et hjem, hvor der har været enormt meget musik på stereoanlægget. Så det har helt sikkert været med til at fremme den stil, jeg har i dag. Jeg hørte jo meget voksenmusik, da jeg var barn, i kraft af mine forældre.

  Den unge Jakob blev udsat for The Doors, Jimi Hendrix, Leonard Cohen, Mark Knopler og Dire Straits. Alt det, han beskriver som farrock, men samtidig musik, der også var noget stof til eftertanke. Den musik, hans forældre hørte, var altså noget, der skabte en bestemt stemning, det var musik med noget på hjerte.

– Selvom jeg har skrevet musik, siden jeg var teenager, så føles det underligt nok stadig, som om jeg først lige er startet. Og det er jo et eller andet sted en meget god ting. Det er jo fordi, man slet ikke er færdig med at udtrykke sig. Jeg håber aldrig, den dag kommer, hvor jeg må kaste håndklædet i ringen og sige: nu har jeg bare ikke mere at give. På en eller anden måde virker det som om, at vi lever i et samfund, hvor specielt unge ikke forholder sig kritisk til noget – de suger bare, de bruger ikke tænderne.

Musikken og den simple melodi

– En diamant bliver jo kun skabt under pres, så når man er presset, og man føler, at hele verden brænder uden for ens vinduer, så skal man skrive sig ud af den flamme der. Hvis der er nogle ting i mit eget liv, jeg ikke har kunnet forstå, så har jeg ved hjælp af sange og musik prøvet at sætte nogle ord på, hvordan mennesker er, og hvorfor de gør, som de gør.

– Den vigtigste del i kunstnerverden er rammen. Hvornår man vælger at sige stop, nu vil jeg ikke lave mere. Det er nogle gange det allersværeste, for hvornår er less more og hvornår er more less, og det er noget, man arbejder meget med i musikkens verden. Jeg sætter en ære i, at melodierne skal være simple, og de skal kunne spilles, selvom der ikke er noget strøm i huset. Hvis alle numrene var baseret på en eller anden super trendy synth-lyd, og strømmen gik, så ville det være skide svært at få den samme melodi og følelse frem.

Debutalbummet og rampelyset

Debutalbummet har været nogle år undervejs, og efter en lang og smertefuld arbejdsproces for IAMJJ er det endeligt klar til lancering den 23. marts 2018.

– Det er pissesvært, sådan en proces, for man vil jo gerne give det bedste, man har af sig selv lige nu. Men det har også været utroligt befriende. Folk, der laver musik kan nok relatere til følelsen af, at du nogle gange har så meget optur over dig selv, fordi du er den eneste, der sidder og lytter til den her musik. Og når dem, man arbejder med og pladeselskabet også begynder at få optur over det – så er det jo ligesom, at ens barn har fået topkarakterer i skolen. Jeg har selvfølgelig sparret meget med mine producere i forhold til at producere selve musikken, men at skrive og komponere, det har jeg gerne villet selv. Og når man vælger det, så er der også nogle ting, der bliver svært. For du bruger meget tid alene i et studie, og du bliver sindssyg i hovedet nogle gange af at sidde og lytte til dig selv i ni timer i streg. Jeg er sådan en DIY-musiker, kan man vel sige, og så hyrer jeg kun musikere ind til at indspille sangene, så vi får den her fantastiske livelyd – hvorfor bruge en vibrator, når du har en pik?!

Den unge musiker lægger bestemt ikke fingrene imellem og er også helt klar til at møde verden med sit debutalbum under armen. Han er med egne ord færdig med at gemme sig væk i sit studie med hovedet oppe i sit eget røvhul, så folk kan sætte et ansigt på IAMJJ.

– Jeg glæder mig til at vise det frem, for jeg er utrolig stolt af det, vi har fået lavet. Og jeg føler mig meget klar til det. Jeg higer efter at komme ud og vise det her og finde ud af, hvordan folk forholder sig til det.

Artiklen fortsætter under videoen

Hvem: Den 24-årige sanger og musiker Jacob Stenfatt Jensen, som indtil for nylig var meget hemmelighedsfuld omkring sit borgerlige navn og foretrak kun at være kendt som IAMJJ.

Hvad: En ung kunstner med en særdeles bemærkelsesværdig dyb stemme og med noget på hjerte. – Det, jeg vil gerne fortælle er, hvordan en 24-årig ung mand ser verden, og hvordan jeg vælger at forstå den. Nogle gange fokuserer vi på noget, som måske ikke er det vigtigste, og det kan nogle gange gøre, at vi går glip af de små detaljer, de små ting, der også er med til at gøre livet interessant.

Hvor: Udgiver sit første studiealbum Bloody Future den 23. marts 2018 og kan opleves på Hotel Cecil 4. april og på Spot, Tinderbox og Wonderfestiwall.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA