x

Klumben og Raske Penge er klar med masser af ny musik

Klumben og Raske Penge er klar med masser af ny musik

Klumben og Raske Penge har netop udgivet de to singler ”Hus på bakken” og ”Ghettio”, og det er kun begyndelsen på et år, hvor der vil komme masser af ny musik fra de to herrer, musik, der udmunder i en regulær fællesudgivelse senere på året.

Hvorfor skulle der gå så lang tid, før I sprang ud som egentligt ”band” og lavede en regulær fællesudgivelse?

Raske Penge: – Selvom vi har meget tilfælles og kan lide meget af det samme musik, har vi klart haft behov for at lave sange, som vi ikke ville have kunnet lave i vores fælles univers. Enten fordi det har været personlige konkrete fortællinger som for eksempel Klumbens sang "Hobby" om et brud med en kæreste. Eller fordi vi trods alt heller ikke er enige om alting. Så jeg ville ikke have kunnet lavet "Narko", hvis den skulle passe til, hvad vi begge to mener. Og Klumben ville ikke have kunnet lave "Sprød Tøs", hvis den skulle passe til mine sproglige principper.

Så vi har været glade for, at vi ikke bandt os til et gruppekoncept, da vi startede. Og vi vil også fortsætte vores solo karrierer. Men en dag foreslog Klumben, at vi skulle lave en rigtig plade sammen. Og der blev jeg rigtig glad, for jeg synes sgu, vi får lavet nogle ting sammen som ofte hæver sig over det andet. Og vi oplever, at publikum rigtig godt kan lide at høre os sammen. Og så kunne det være et hyggeligt projekt. Og det har det også været. Ikke at det er færdigt endnu.

Hvad kan vi forvente af de fire koncerter, I spiller her i foråret?

– Vi kommer til at lyde anderledes end nogensinde før i hvert fald, for vi har startet et helt nyt band. Og lukket op for at bruge teknologi mere frit i vores koncert-setup. Så vi forventer at kunne lave en mere slagkraftig lyd. Vi havde en oprindelig plan med vores live-setup, som gik ud på at bandets lyd skulle kunne matche pladernes lyd, og langt de fleste numre er producerede på computer. For vi har selv været til SÅ mange koncerter med fede dancehall eller hiphop navne, men hvor koncerten kommer til at lyde alt for rocket, når musikken bliver "oversat" til band. Vi vil gerne lyde lige så maskinelle live som på pladerne, bare mere levende og fleksibelt og videreudviklet.

Og lydmæssigt lykkedes det aldrig med vores gamle band. Selvom det var et sygt fedt band! Og det har i øvrigt intet med det at gøre, at det er et nyt band nu. Det gamle band opløste sig selv på grund af andre ting.

Men nu hvor vi skulle starte friskt, har vi benyttet den anledning til at lave et band som i højere grad tillader sig at bruge computere live, hvilket var totalt uhørt før.

Og man skal passe på med at sige hvem der er bedst, indenfor musik. Men vi synes i hvert fald at det her band rummer nogle der er i den absolutte elite indenfor live basmusik i Danmark. Så vi forventer, at det kommer til at lyde afsindigt fedt!

Bandet

Hvorfor har I valgt at lade pladen komme ”dryppende” som singler her i løbet af året?

– Det har virket bedst for os hidtil at lave singler. Og for tiden synes vi også, det er fedest som musikbrugere, som fans af andre, at forholde os til singler. Det kan være fedt med et album selvfølgelig, men for det meste er det dejligt overskueligt at modtage en eller to sange ad gangen. For nu hvor det meste er stream, har man jo ligesom råd til at følge med i meget mere ny musik end før, hvor man købte den nye plade med sin yndlingsrapper. Nu vil vi gerne følge med i mange flere bands og rappere og sangere og producere og genrer, fordi vi kan gøre det så let. Til gengæld kan det nærmest blive lidt uoverskueligt, når det så er albums en gang imellem.

Hvem er med i jeres nye band?

– Jo men altså, det er Morten McCoy på keyboards. Især kendt fra sin populære jazzduo Bremer/McCoy. Han er eneste link til vores gamle band, hvor han var kapelmester. Han er vigtig for os, både fordi han har produceret noget af musikken, spiller med på mange af udgivelserne og kender os rigtig godt. Men også fordi han er 100% inde i reggae og brænder stærkt for den meditation, som han selv ville sige. Og reggae er det altså ikke alle, der kan finde ud af at spille! Man skal kunne være enormt monoton fx., hvilket mange dygtige musikere ikke lykkes at gøre særligt fedt. Eller måske synes er for kedeligt. Men Morten er for vild til at putte feeling ind i hver en tone. Han er en dedikeret, kompromisløs og meget idealistisk musiker, der bringer sit hjerte i spil. Og helt absurd dygtig. 

På slagtøj og sampler er det Kristoffer Sjelberg også kendt som produceren StunnGunn fra EaggerStunn. Ham har vi haft tabt hagen over til så mange koncerter efterhånden. Ikke mindst med sit gamle band Booty Cologne, men også når han har spillet med for eksempel Bikstok og Malk De Koijn. Altså han har enten spillet med i eller produceret noget af det danske musik vi er allermest fans af selv. Så vi er selvfølgelig temmelig stoked over, at han vil spille med os. Han er virkelig en vild trommeslager. Han kan lyde som en trommemaskine, når han skal det. Han kan få hiphop til at swinge for overdrevet. Han er reggae til benet og har lavet ting, der lyder fuldt ud så godt som de bedste gamle jamaicanske plader.

Og så er han meget helhedsorienteret. Det er ikke bare trommerne, og hvordan de spilles. Men den konkrete måde selve lydene bliver produceret på og deres måde at interagere med resten af lydbilledet, han har blik for. Så det er også meget hans producer-øre vi håber vil være med til at give os ny killer-lyd.

Endelig er det Justo Gambula på bas. Han er en ung bassist fra Aarhus, som StunnGunn har anbefalet at vi bruger. Og nu har GAFFA jo den trykte presses ventetid fra interview til blad, og ja her i dag hvor vi laver interviewet, har vi faktisk ikke prøvet at spille sammen endnu haha. Så vi kender ikke Justo så meget endnu. Men han er pisse flink, og det er jo en super start. Og så gør han, at McCoy ikke skal være den yngste i bandet denne gang.

Bedre fremtid

I siger, at ”Hus på bakken” handler om at drømme om en bedre fremtid. Der er virkelig mange ting, der virker som noget værre lort lige nu, hvor realistisk er det med en bedre fremtid, og har I nogle bud på, hvad man kan gøre, hvis det ikke bare skal blive ved drømmen? 

– Jo hårde tiderne bliver, jo vigtigere er det at drømme. Og gøre sit til at det bliver bedre. Det er aldrig nok at drømme selvfølgelig. Og drømme kan sagtens misbruges. Nogle gange virker det som om, at undertrykte folk og mennesker, der er holdt nede af meget fattigdom og angst, de kan blive nemmere at udnytte for magthavere. For alt de har tilbage er drømme og religion. Begge dele kan være super til netop at give håb, men kan også bruges til at styre folk med. Få dem til at tro, de har fortjent et lorteliv. Eller at de skal vente til de dør med at få det bedre. Eller de skal føje magthaverne mere og dræbe regimets fjender, fordi Gud siger det – selvom det bare er lederne, der siger det.

Anyway, drømme kan udnyttes og lamme folk. Men det er sgu svært at nå et sted hen uden først at drømme om det. Og især når det hele er lort er drømmene og håbet det, som kan holde én i live og væk fra at blive sindssyg. Man skal bare se på drømme som en virkelighed, der ikke er sket endnu, og det er din opgave at lave dem til virkelighed. Håb er faktisk lidt et generelt tema på vores plade.

Fortæl endelig om tankerne bag "Ghettio"?

– Den handler også om håb, på en måde, og om at kunne se lyset for enden af tunellen. For selvom at det hele ser sort ud, så er det vigtigt at holde sammen og altid huske håbet, og ikke være bange for at fejle.

Hvad er historien om videoen dertil?

– Den står Kamilla Bruus, som har instrueret og klippet mange af vores videoer, bag. Hun var i Libanon for at lave dokumentarfilm. Og så havde hun det her materiale i overskud, som hun syntes passede godt til "Ghettio"-nummeret. For det er folk i en ghetto, men det viser ikke, hvor slum det er. Det viser, hvad de gør for at hygge sig og holde hovedet oppe og nyde hinandens selskab. Billederne er fra den palæstinensiske flygtningelejr Shatila, og nogle af de medvirkende har familie i danske bydele, som er på regeringens ghettoliste.

Klumben om Raske, Rasle om Klumben

Klumben, hvad vil du fremhæve af kvaliteter ved Raske?

– Uden Raske var der sku nok ingen Klumben, jeg kan godt være lidt sløv og for ”vi tar’ det som det kommer”-agtig. Raske er fuldstændig modsat, så hvis der er noget, der skal laves, bliver det lavet. Og det er i hvert fald en kvalitet, der hiver mig med op. Jeg synes også ligesom sikkert en masse andre, at Raske er fantastisk til at skrive tekster, han er virkelig god til at skabe billeder med ord og sætninger. Og så fik jeg for nylig lov til at røre ved hans skæg, og det er der ikke mange, der gør!

Raske, hvad vil du fremhæve af kvaliteter ved Klumben?

– Han er naturlig musiker og har en stærk umiddelbarhed i sin musik. Han laver det bare, uden at tænke det helt i stykker. Og jeg synes ikke, han har fået anderkendelse endnu for, hvor fed en sanger, han faktisk er. Og så er han sød og sjov og som regel i godt humør, hvilket er sygt vigtigt. Og han elsker at høre alt muligt musik og er for vild til at opdage fede ting på youTube. Det har vi meget glæde af og har nok brugt mere tid på end at lave vores egen musik egentlig.

Kan I røbe, hvad vi kan forvente af jer resten af 2018? 

– Man kan forvente en masse fede koncerter, en masse fed ny musik og Klumben & Raske Penge på forsiden af GAFFA, hehe!Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA