x

Cinemateket hylder Elliott Smith

Cinemateket hylder Elliott Smith

I år er det 15 år siden, sangskriveren og multiinstrumentalisten Elliott Smith døde, bare 34 år gammel. Den 20. april viser Cinemateket dokumentarfilmen ”Heaven Adores You” om en af amerikansk musikhistories mest savnede helte. Arrangementet er en del af en række musikalske "Friday Late Night"-events i samarbejde med GAFFA. 

Historien om Elliott Smith er historien om en sky anti-indie-helt, der i sin korte levetid nåede at opnå status som en af de mest talentfulde, amerikanske musikere i nyere tid. Som niårig begyndte Elliott Smith at spille klaver, og året efter samlede han guitaren op. Allerede fra barnsben havde Smith, der har det borgerlige navn Steven Paul Smith, det sværere end mange andre, med en voldelig stedfar, et mentalt ustabilt sind og et liberalt forhold til alkohol og stoffer fra en tidlig alder. Smith præsterede dog alligevel at tage en universitetsuddannelse i filosofi og samfundsvidenskab. Sideløbende dannede han bandet Heatmiser, der udgav tre album i midten af 1990’erne.

I 1994 udkom Elliott Smiths debutalbum som soloartist. Albummet fik titlen Roman Candle og gik imod den grungebølge, der skyllede over USA i 1990’erne, med sin akustiske indielyd. Et selvbetitlet album fulgte trop året efter, og i 1998 udkom hovedværket Either/Or, der er opkaldt efter Kierkegaards ”Enten/Eller”, og som GAFFAs anmelder Finn P. Madsen kaldte for "en drøm, der blev til virkelighed"

Efterfølgende valgte filminstruktøren Gus Van Sant at bruge fem af Elliott Smiths sange i sin hitfilm ”Good Will Hunting”, hvor Smith med sangen ”Miss Misery” blev nomineret til en Oscar i 1998. Smith måtte dog gå hjem uden den forgyldte pris, der gik til Celine Dions Titanic-basker ”My Heart Will Go On”. I nedenstående klip kan du se en åbenlyst utilpas Elliott Smith optræde til Oscar-uddelingen, hvor han efter sigende skulle have fået et beroligende kram af Celine Dion inden da, da han var så ubekvem ved situationen:

Den evigt plagede sjæl

Mens pladerne XO og Figure 8 udkom i henholdsvis 1998 og 2000, fik Elliott Smith det værre og værre. Han var allerede som ung teenager begyndt at drikke og tage stoffer, og som følge af et stofmisbrug i Portland valgte Smith at flytte til New York, væk fra sine heroinvaner. Her blev alkoholmisbruget til gengæld forværret. Smith flyttede til Los Angeles for at blive clean, men uden held. Her skulle det siges, at han blandt andet blev fundet på en toilet på en klub i LA med en sprøjte i armen. Udover at være ekstremt depressiv begyndte Smith også at lide af svær paranoia, hvor han var sikker på, en hvid varevogn konstant fulgte efter ham. Smith talte åbenlyst om tanker om selvmord, og havde på et tidspunkt valgt at hoppe ud fra en klippe. Et fald, hvor et træ spiddede ham, men hvor han overlevede og senere i et interview sagde: ”Jo, jeg hoppede ud fra en klippe. Lad os snakke om noget andet”.

gallery_large

Den evigt plagede Elliott Smiths lidelse endte brat en oktoberdag i 2003, hvor han blev fundet med en kniv stukket i brystet i sit hjem i Los Angeles. Og, som med Kurt Cobains død, står det stadig hen i det uvisse, om Smiths død var selvmord, eller om kæresten Jennifer Chiba dræbte sin kæreste. Chiba var nemlig efter eget udsagn i bad i lejligheden, da Smith døde, og parret havde netop haft et skænderi.

Postmortem udgav Elliott Smith From a Basement on The Hill, som han nåede at indspille, mens han var i live. GAFFAs anmelder Lars Löbner Jeppesen kvitterede med fem stjerner og skrev, at: ”det er tydeligt, at Smiths eminente melodi-øre var intakt helt op til, at det desværre var forbi”.

Heaven Adores You

Dokumentaristen Nickolas Rossi blev bekendt med Elliott Smiths musik i midten af 1990’erne, da han boede i Portland. I 2014 skabte han dokumentaren ”Heaven Adores You”, som fokuserer på Smiths liv i de tre byer, han boede i som musiker – Portland, New York og Los Angeles. Dokumentaren indeholder koncertoptagelser, personlige fotografier og interviews med både Smith selv, hans venner og musikalske samarbejdspartnere som Larry Crane, Tony Lash og Jon Brion.

”Heaven Adores You” bliver vist som en del af Cinematekets ”Friday Late Night” den 20. april i samarbejde med GAFFA. Der er bar fra kl. 20.00 med stemningsmættet singer-songwriter-tråd på anlægget, inden filmen begynder kl. 21.45. Læs mere på Cinematekets hjemmeside her eller tjek eventet ud på Facebook her.

Medlemmer af GAFFA+ tilbydes eksklusivt en fast rabat på næsten 40% på Friday Late Night-visninger i Cinemateket. Læs mere om tilbuddet her. 

Varm op til arrangementet med 10 stærke numre af Elliott Smith via GAFFAs playliste her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA