x

GAFFA på by:Larm - Casiokids

GAFFA på by:Larm - Casiokids

Casiokids er denne lørdag klokken 12.30 i færd med at spille til et arrangement, der hedder Blå Rollinger i by:Larm-festivalens VG Telt. Her spiller bandet for en række begejstrede børn i alderen 2-5 år og deres forældre. Bandet har også været på børnehave- og vuggestueturnéer i både Norge og Frankrig. GAFFA mødtes med de forfriskende nordmænd til en snak om afrikansk pop, skyggespil og børn.

I spiller for børn?
– Også for børn. Vi spiller for alle, vi har spillet for børn, der var helt ned til tre måneder gamle, så det er deres første koncert. Ligesom vi også har spillet for ældre folk, der er på plejehjem, så det kunne være deres sidste koncert. Vi vil mægtig gerne dække hele spektret.

Hvordan fandt I på, at I ville spille og turnere for børn?
– Det startede som en idé til en anderledes releasekoncert, og så tænkte vi ”okay, lad os gøre det i en børnehave”, det var anderledes, og så fungerede det faktisk fantastisk godt. Da byen hørte om det, ringede de og ville have os til at tage på en hel børnehave-tour. Vi har også lavet en række workshops.

Hvor længe har i spillet sammen?
– Siden engang i 2005, og vi har udgivet én plade: ”Fück Midi”-albummet.

Hvilke lande er den egentlig udkommet i ud over Norge?
– Jeg er faktisk ikke sikker, man har vel internet over hele verden, det er så fedt med internettet. Hvis bare man har en hjemmeside, har man muligheden for international distribution. Man skal bare have en idé, der er god nok. Det, vi virkelig gerne vil, er at udgive musik digitalt og på vinyl.

Ja, fortæl lidt om det. Det er noget med, at I vil udgive en række singler i løbet af det næste års tid?
– Vi vil udgive nogle 7” singler, og simultant vil vi så udgive musikken via downloads og nogle mini-cd’er. Måden, musikindustrien fungerer på for tiden, og med de tilgængelige musik-formater virker det som en naturlig måde at gøre det på, og vi elsker vinyl, så det vil vi rigtig gerne udgive på. Men man har i dag mulighed for at være rigtig kreativ med de formater, man udgiver sine ting i. Man kan vælge, hvad der passer bedst til musikken.

– Vi vil gerne udgive en række singler, for dermed at give folk et indryk hvor vi er rent musikalsk på det pågældende tidspunkt, hvor singlen udgives. Det gør afstanden mellem bandet og publikummet kortere. Man kan mikse sangen en aften, og fem minutter senere kan den downloades.

Til jeres koncerter har i et live-skyggespil kørende. Hvor kommer det fra?
– Ligesom med alt andet skete det lidt ved et tilfælde, men da vi startede bandet, ville vi egentlig udelukkende lave elektronisk musik, og så ledte vi efter noget, der rent visuelt passede til musikken. Og så var der en, der fik denne her fremragende idé, som fungerer fedt på scenen, og så er det live. Skyggerne agerer i forhold til musikken. Jeg kan simpelthen ikke huske hvem, der fik idéen, men vi talte om at lave noget til et show, og gjorde det til én koncert, hvor det så fungerede så godt, at vi blev ved med det. Det gør virkelig live-situationen til noget særligt.

Faktisk gik det ikke op for mig i torsdags, at jeres skyggespil var live, før de piger, der styrede dukkerne pludselig lagde dem fra sig og begyndte at danse bag skærmen.
– He he, ja, det kan være lidt af et mind-fuck…

I musikken har i disse her massive lyd-landskaber, der bare bliver ved med at udvikle sig fra én type musik til en anden. Hvad er jeres egen tilgang til det?
– Vi har vores eget studie, så vi har kan tillade os at bruge masser af tid på at arbejde med musikken og lydene, indtil vi har fundet frem til noget, vi synes holder. Det starter næsten altid ud som en lille idé, der får lov til at udvikle sig til noget vi kan lide, og så snupper vi det i forbifarten, og ser hvad vi kan få ud af det. Musikken får tid til at udvikle sig, og det er rigtig rart at se, når de nye numre passer ind med de gamle.

Jeg må jo nok sige, at jeg ikke lige kan komme på andre, der lyder som jer. Hvad er jeres inspiration, hvad lytter I selv til?
– Lige for tiden har vi lyttet en del til vestafrikansk pop, fra 60’erne og 70’erne, det dyrker vi ret meget. Vi hører også elektronisk musik, som for eksempel Cornelius og reggaeting, som kunstnere fra City 1.

Så er jeg nødt til at spørge om, hvor kendte I egentlig er. Er I store her i Norge?
– Øh, jaeh i Bergen er vi ret kendte… Vi spiller en del i Bergen, men har spillet et par turnéer i hele Norge også, men vi har ikke spillet så meget i resten af Europa - bortset fra den franske børnehaveturné. Og så skal vi spille i Canada her til foråret.

Hvad er jeres planer for fremtiden?
– Vi vil bare gerne blive ved med at spille og lave musik, og så må vi se, hvordan det går med single-udgivelserne. Ja, og så har vi planer om at droppe vores pladeselskab, og udgive musikken selv. DIY bliver navnet på vores eget selskab.


Casiokids på myspace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA