x

Tallinn Music Week: Reportage fra Nordeuropas største branchefestival

Tallinn Music Week: Reportage fra Nordeuropas største branchefestival

Vi er fløjet østpå til Estlands svar på Spot Festival. En festival, der kan prale af at være Nordeuropas største branchefestival, og hvor hovedsageligt upcoming acts får lov til at sprede vingerne. Førstedagen var sparsom på oplevelser, men kvaliteten var til stede.

“Lyt til hjertet, og se på verden med kærlighed,” siger den estiske præsident Kersti Kaljulaid fra talerstolen i det mørke, blåt belyste konferencerum i Kultuurikatel, Tallinns kreative og kulturelle epicenter i hovedstaden. Det er det – at have kærligheden med i sit udsyn – der gør en verden til forskel og ikke økonomien alene, for økonomisk vækst er ikke lig med menneskerettigheder. Når nogle rykker sig opad i Maslow-pyramiden, ender de som regel med at undertrykke de ringere stillede, fortæller præsident Kersti Kaljulaid.

På lignende vis har Estland i den grad oplevet andre nationers undertrykkelse i disses jagt på økonomisk, politisk og militær storhed ­– senest i perioden 1940-1991, hvor landet var besat af Sovjet. En bæredygtig udvikling for verdenens velbefindende kræver derfor en anden politik og en anden praksis, end hvad der er set før. Et eksempel er den åbenhed, Tallinn Music Week anlægger ved at give 250 forskellige artister fra både øst og vest en mulighed for at spille på Nordeuropas største branchefestival.

Heldigvis ikke for helligt

Ligesom Estlands historie er kringlet, ligeledes er de brostensbelagte gader det i den gamle del af hovedstaden Tallinn. Man kan let fare vild, på godt og på ondt, for alt imens nogle gader ender blindt, fører andre til Den Svenske Skt. Michaels Kirke, spillestedet Von Krahl og den famøse Depeche Mode-bar.

Her – på aftenen før præsidentens tale ved åbningskonferencen til Tallinn Music Week – træder danske Kira Skov (billedet – arkivfoto) frem bag middelalderkirkens petroleumsgrønne alter, der er omgivet af et grandiost orkester, bestående af en musiker på basklarinet, en jazz-trommeslager, en kontrabassist, to saxofonister, en trompetist og et seks personers kor. Sammen med den estiske jazz-saxofonist Maria Faust har hun skabt et projekt, der mikser lyden af den katolske kirke med baltisk folklore og estisk historie om undertrykkelse, ødelæggelse og store menneskelige tab.

Fra forreste til bagerste række er bænkene besatte. Til tonerne af et højstemt kor og en insisterende trompet synger Kira Skov “Blessed Are The Woman” med en yderst nærværende (øjen)kontakt til publikum, der ikke efterlader rum til at undvige den sakrale fortælling om den estiske sorg. Andet ville også have været en skam. Under koncerten hører vi ikke kun Kira Skovs modne, bløde stemme, men også Maria Fausts vilde, veludførte saxofonspil, der er en jazz-rockstjerne værdig.

Samtidig er det ikke for helligt. Der er også plads til legende, semi-intuitive jazz-trommesoloer, og da Maria Faust en enkelt gang får dirigeret forkert, er konteksten ikke for finkulturelt sat til, at hun kan trække på præsident Schwarzeneggers oneliner (“I was chosen to lead, not to read!”) fra Simpsons The Movie.

En større publikumsenergi i Estland

Mens der bliver gjort store armbevægelser i henhold til de historiske vingesus, er der tale om en anden type armbevægelser og sus på det urbane spillested Von Krahl, hvor belgiske Intergalactic Lovers spiller. Som en kvindelig udgave af Adam Sackler (spillet af Adam Driver) fra HBO-serien Girls springer forsanger Lara Chedraoui excentrisk rundt på scenen i den mørke, men alligevel farverige sal, der er pyntet med Tallinn Music Week-guirlander på væggene.

Imens kontrasterer publikumsstemningen den hjemmevante publikumskultur, der desværre ikke undsiger sig en til tider velintegreret, dansk reservation. Inden show case-koncertens start danser enkelte til musikanlægget, der spiller velkendte radiohits, og dans bliver der bestemt ikke mindre af, da Intergalactic Lovers udsender sin indie-spacepop-lyd for fuld blæs torsdag aften.

Ud fra forsmagen på stemning hos Intergalactic Lovers, Kira Skov/Maria Faust og præsident Kersti Kaljulaid bliver det interressant at se, hvad Tallinn Music Week har at byde på de kommende dage.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA