x

Hvad gør vi af sorgen, når idolet dør?

Hvad gør vi af sorgen, når idolet dør?

I kølvandet på familiens bekræftelse af, at Aviciis død skyldtes selvmord, bringer vi her en artikel fra sommeren 2017, der sætter fokus på den sorg man kan føle, når et idol dør. Vi bragte artiklen i forbindelse med Chris Cornells selvmord. 

Der er noget ved hans stemme. Er det ikke rigtigt? Den karakteristiske rå og hæse stemme på Rusty Cage, den blødere og pænere på Like A Stone. Der er noget ved hans attitude, hans selvsikre gang til mikrofonen. Der er noget ved det lange mørke hår. Han er den perfekte rock’n’roller. Eller var. Musiker, ikon Chris Cornell er død, 52 år gammel efter en koncert i Detroit med sit gendannede band Soundgarden. Og han døde ”pludseligt”, som det stod i beskrevet i overskrifterne på de tikkende nyhedshistorier. I kølvandet på nyheden kommer refleksionerne, spørgsmålene.

Når de store kunstnere selv vælger at forlade denne verden, efterlades fans og musikelskere i en udefinerbar følelsestilstand. Et underligt vakuum, der er svært at beskrive – for man kendte jo ikke vedkommende personligt. Alligevel kan det påvirke.

Men kan man sørge over tabet af et idol? Må man være ked af det? Vi kender ham jo ikke, kunstneren på væggen, i højtalerne, ham vi har delt så mange øjeblikke med i tankerne, i drømmene. Vi kender ham ikke rigtigt, så er det ikke lidt skørt?

Sorgen er naturlig

Michael Danielsen er chefpsykolog hos Psykiatrifonden. Her arbejder han for at fremme psykisk sundhed hos danskerne, og for ham er der ikke nogen tvivl:

- Det er helt berettiget at føle vrede, selvom det kan lyde lidt underligt, når man ikke kendte personen. Men det kan være ligesom at miste en nær relation.

Så det er naturligt at føle sorg over at miste sit musikidol – også selvom man ikke kendte personen?

- Selvfølgelig er det det. Sorg er en naturlig del af at sige farvel til noget, der har haft betydning.

Chris Cornell var ikke bare Chris Cornell, Cobain ikke bare Cobain. De var mere end det. De var med til at skabe personlighed og karakter hos tusinder af fans, der identificerede sig med deres sange, deres udstråling, deres persona. Chefpsykolog hos Psykiatrifonden Michael Danielsen fortsætter:

- Vi identificerer os med ham (idolet, red.) og udlever måske vores håb og drømme gennem ham. Teksterne taler til os og giver os en bestemt opfattelse af verden. Derfor er det ikke tilfældigt, hvem vi spejler os i.

Hos Psykiatrifonden arbejder man blandt andet med at nedbryde fordomme og tabuer. Hvis der overhovedet er noget som helst positivt at tage med, når ens idol takker af, så er det, at det kan være med til at sætte fokus på et svært emne. Nemlig at få talt om sorgen ved at miste noget, der har haft betydning. Også selvom det kan lyde dumt:

- Vi lægger en stor del af os selv over i noget, og det er med til at skabe os. Især i de unge år. Sorgen kan måske være lettere at forstå, hvis det er en ægte relation, men det kan vi ikke skelne i mellem. Og på den måde kan relationen til et idol sammenlignes med en god bekendt, en god ven, siger han og fortsætter:

- Man kan sige, at jo mindre reel relationen er, jo mindre nuanceret er den. Derfor kan jeg som fan lægge flere drømme og følelser over i relationen. I modsætning til en god kammerat, hvor man hører hinanden sige noget dumt, og relationen på den måde bliver nuanceret. Det bliver den ikke på samme måde med et idol. Men derfor kan sorgen godt være den samme.

Fanget i mørket

Mens mange fans reagerede på nyheden om Chris Cornells død med mindende ord, så reagerede flere også med vrede og forargelse over, at en stor stjerne kunne finde på at efterlade familie, venner og fans.

”Sådan går det, når man ikke får arbejdet med sig selv,” lød det blandt andet i en kommentar til artiklen om Cornells død.

Cornell er langt fra den eneste musiker, der har haft så ondt i livet, at det er endt med selvmord eller overdosis, og det efterlader spørgsmålet om, hvordan og hvorfor man kommer så langt ud.

Grænsen mellem gal og genial er hårfin, ikke mindst i musikkens verden, hvor en lang række af de allerstørste kunstnere har kæmpet med psykiske lidelser. En af dem er Metallica-forsanger James Hetfield, og han blev i et radiointerview med WAAF – Bostons rockradiostation – bedt om at kommentere Cornells død. Her sagde Hetfield:

”Den får dig til at indse, at der findes et mørke, som alle kan møde og føle, at de er fanget i.”

Alle mennesker kan føle sig fanget i mørket, og alle mennesker kan opleve flygtige tanker om ikke at gide mere. Men det farlige er at nære disse impulser ved at holde dem for sig selv og ikke dele dem med andre. ”At give sig selv en slags tunnelsyn,” som chefpsykolog hos Psykiatrifonden Michael Danielsen forklarer det.

James Hetfield oplevede mørket, da han i en periode i 2002 var i behandling for et alkoholmisbrug. Han kender til tunnelsynet og de mange tanker, der følger med. Han kender til ensomheden i mørket, hvor alt føles som ingenting. Og når man først er der, forklarer han i radiointerviewet, så er det svært at se lyset:

”Og når du er der – og i det mindste ved jeg, hvor dybt mit mørke kan være – er det svært overhovedet at begribe, at der er nogle, der kan hjælpe dig eller har været igennem det samme før. Nogle gange føler du dig som sådan en taber.”

Måske var det sådan, Chris Cornell følte den aften på sit hotelværelse i Detroit. Faget af mørket, magtesløs og ude af stand til at bede om hjælp. Mens det kan være svært for stjernerne selv, så kan følelsen også gives videre til deres fans. Vi spejler os i hinanden, som Michael Danielsen forklarer, vi identificerer os med vores helte, og derfor er det helt naturligt, at man begynder at reflektere over sin egen tilværelse. Over egne relationer. Derfor er det vigtigt at huske, at der altid er hjælp at hente. Som James Hetfield afslutningsvis pointerer i sit radiointerview:

“Tal med hinanden. Lad hinanden føle, hvordan I har det.”

Der er altid hjælp at hente

I mange år blev det antaget, at mennesker skulle følge bestemte faser for at komme godt igennem sorgen. Sorgen skulle udtrykkes, og eksperter har ofte været optaget af, at man skulle vise og tale åbent om sin sorg. Sådan er det ikke længere. Bearbejdelsen af sorg er individuel, og derfor er svaret det samme på spørgsmålene:

- Kan man tale sig gennem sorgen?

- Skal man græde for at komme videre?

Det er individuelt. Og sorgen over at miste et idol er ikke anderledes end enhver anden, fortæller Michael Danielsen.

- Man kan ikke sætte sorgen på formel, men det er vigtigt at tillade sig selv at sørge og at slutte fred med sorgen. At acceptere, at det havde stor betydning for mig, men nu er det der ikke længere.

Det burde være så let at komme videre. At krølle den gamle fanplakat sammen og give slip på idolet. Men de simple ord kan være svære at efterleve uden hjælp. Det vidste daværende justitsminister Frank Jensen, og derfor etablerede han Offerrådgivningen i 1997 med det formål, at alle ofre, vidner og pårørende kunne snakke med nogen i forbindelse med voldsomme oplevelser. Et tilbud om gratis rådgivning, der stadig gælder 20 år senere. Og netop det at få snakket med nogle mennesker om det, kan være en vigtig del af sorgbearbejdelsen. Om det så er et anonymt opkald til Offerrådgivningen, med vennerne eller bedsteforældrene, så er det bedste råd til alle, der ønsker et til at kommer videre, når idolet pludselig forsvinder, at få talt om det. Som Michael Danielsen siger:

– Stå ved dine følelser og del dem med andre. Gå ikke med dem selv. Det er vigtigt at få kanaliseret følelserne ud i virkeligheden og få snakket med nogle mennesker om det.  

11 stjerner, der selv takkede af:

  • Chris Cornell (1964-2017). Soundgarden / Audioslave
  • Kurt Cobain (1967-1994). Nirvana.
  • Nick Drake (1948-1974).
  • Mark Linkous (1962-2010). Sparklehorse.
  • Wendy O. Williams (1949-1998). Plasmatics.
  • Ian Curtis (1956-1980). Joy Division.
  • Elliot Smith (1969-2003).
  • Michael Hutchence (1960-1997). INXS.
  • Tim Berling, Avicii (1989-2018).

Du kan altid tage kontakt til Psykiatrifondens telefonrådgivning, hvis du selv oplever tegn på depression eller har overvejet selvmord. Her kan du ringe anonymt og få en personlig samtale med en rådgiver. Telefonrådgivningen er åben mandag til torsdag klokken 10-22 og fredag til søndag samt helligdage klokken 10-18. Du kan ringe på telefon: 3925 2525


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA