x

Giv dig hen til nuller-nostalgi med Eminem på det store lærred

Giv dig hen til nuller-nostalgi med Eminem på det store lærred

Oscarvindende soundtrack, episk rap-battle og cementering af Eminem som en af de største rappere i nyere tid. ”8 Mile” udkom i 2002 og kan således fejre 16 års jubilæum i år, når filmen vises på Cinemateket sidst på måneden

Eminem. Frem til 2002 var han kendt som den hvide Detroit-rapper, der nasalt hoppede op og ned i fjollede videoer med Dr. Dre ved sin side. Og så ændrede alt sig. I 2002 blev verden nemlig pludseligt nødt til at forholde sig til Eminem som en seriøs kunstner – både musikalsk og på det store lærred

Den hvide Detroit-dreng

Marshall Bruce Mathers III blev født i 1972 og voksede op i både Missouri og Michigan som skilsmissebarn af moren Debbie og faren Bruce, der efter skilsmissen flyttede til Californien og nægtede at have et forhold til sin søn. I sine unge år boede Marshall i et af de hårdere kvarterer i Detroit med sin mor med næsten ingen andre kaukasiske naboer, hvorfor Marshall ofte blev tævet af de unge afroamerikanere i området.

Marshall arbejdede forskellige steder for at hjælpe med at betale regninger derhjemme, og droppede ud af high school som 17-årig. Han hørte nummeret ”Reckless” af rapperen Ice-T og forelskede sig i rapmusik, og allerede som 14-årig begyndte han at tage til freestyle rap battles på Hip-Hop Shop, der lå på adressen West 7 Mile. Dengang kaldte han sig ”M&M”, hvilket senere blev til ”Eminem”.

Eminem var en del af flere rapgrupper, blandt andet The Dirty Dozen (D12). Han fik pladekontrakt som soloartist og udgav i debutalbummet Infinite i 1996. Samtidig arbejdede han 60 timer om ugen som opvasker for at holde sammen på sin familie med barndomskæresten Kim og deres barn Hailie. Allerede i slutningen af 1990’erne havde Eminem problemer med kriminalitet og stofmisbrug, der resulterede i et selvmordsforsøg. Da han blev fyret fra sit opvaskerjob flyttede han, Kim og Hailie ind i moren Debbies trailer-hjem. Her udviklede Eminem sit alter ego Slim Shady. På ep’en Slim Shady EP kunne Eminem give sine inderste, dystre tanker frie tøjler med lyrik om sex, mord, stoffer og generel sadisme og vold. Her opdagede Dr. Dre den utilpassede, talentfulde, unge rapper. The Slim Shady LP udkom i 1999, og året efter udkom The Marshall Mathers LP der for alvor satte Eminem på det internationale landkort med singler som ”The Real Slim Shady”, ”The Way I Am” og ”Stan” feat. Dido. Eminem kørte videre på bølgen af succes med The Eminem Show i 2002, der blandt andet kastede singlen ”Without Me” af sig.

Oscarvinder med enorm fanbase

”8 Mile” kan betegnes som en semibiografisk film, der læner sig op ad Eminems egen livshistorie: En ung, hvid rapper ved navn B-Rabbit, der bor i Detroit, og som kæmper med en trailerpark-mor (Kim Basinger) og hendes ondskabsfulde kæreste (Michael Shannon), kærlighed til en pige fra området (Brittany Murphy) og med at slå sig fast som respekteret rapper, hvilket kulminerer i en episk rap battle mod Papa Doc (Anthony Mackie).

Med et stjernespækket hold skuespillere var der lagt i kortene til et vaskeægte Box Office-hit. Med 16 timer lange indspilningsdage i Detroit begyndte Eminem at tage piller, hvilket resulterede i starten på et årelangt pillemisbrug. Samtidig opnåede rapstjernen kultstatus og var på sit højeste i karrieren, da ”Lose Yourself” vandt en Oscar for Bedste Originale Sang i 2003.

Og så gik det ned ad bakke. Encore udkom i 2004 og lod Eminem ligge solidt på toppen af hitlisterne. Et opsamlingsalbum udkom i 2005, der også blev året hvor Eminem lod sig indlægge til afvænning for pillemisbrug, og der var snak i krogene, om Eminem ville lade sig pensionere fra hip hop-scenen.

I 2009 og 2010 udkom henholdsvis Relapse og Recovery, der ikke nåede samme status som Eminems tidligere værker, og som viste Eminem mere som rapperen på et Rihanna-nummer (”Love The Way You Lie” fra Recovery) end som den superstjerne, han havde været, ikke mange år tilbage. Det samme gjorde sig gældende da The Marshall Mathers LP 2 udkom i 2013, og fik mest opmærksomhed for Rihanna-duetten ”The Monster”. I 2017 udkom Eminems 8. studiealbum Revival, der fik mindre end gode anmeldelser.

Voksen og Roskilde-aktuel

Efter et liv fyldt med pillemisbrug, erklærede Eminem i år at han havde været stoffri i 10 år. Han er skilt fra Kim, og Hailie er nu 22 år gammel. De har haft fælles forældremyndighed, og derudover har Eminem haft forældremyndighed over Kims niece, Kims datter fra et andet forhold og hans egen halvlillebror.

Med ”8 Mile” toppede Eminems karriere, og han har aldrig kunnet vende tilbage til den kultstatus, han havde i starten af 00’erne. Han kan dog stadig kalde sig for en af sværvægterne inden for hip hop, med 172 millioner solgte album og en fanbase, der stadig gik amok da det blev annonceret at Detroit-rapperen kommer til Roskilde Festival 2018.

Der er sket meget siden Marshall Mathers freestyle-rappede i Detroit som 14-årig. Det hylder Cinemateket ved at vise ”8 Mile” og lade fans, nye som gamle, falde ned i biografsædet til en vaskeægte omgang nuller-nostalgi.

Late Night på Cinemateket er et tilbagevendende arrangement, der afholdes hver den sidste fredag i måneden. ”8 Mile” vises fredag den 25. maj 2018 kl. 21.30. Som optakt fortæller musikkritiker Klaus Lynggaard om fænomenet Eminem.

Billetter kan købes her

Lyt til hele soundtracket til "8 Mile" på Spotify her


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA