x

Guide: 13 navne, du skal høre på NorthSide

Guide: 13 navne, du skal høre på NorthSide

NorthSide Festival nærmer sig med stormskridt, og der er få ledige billetter tilbage. Traditionen tro har vi udvalgt en stribe navne, som du bare SKAL høre. Der er mange andre gode kunstnere på programmet, men både Future Islands, The War On Drugs, The National, Queens of the Stone Age, Father John Misty og Beck spiller hyppigt i Danmark, og det gør de danske kunstnere selvsagt også. Vi fokuserer derfor her på dels de knap så kendte navne, dels de mere sjældne gæster.

GAFFA anmelder hovedparten af koncerterne på NorthSide, interviewer en række af de optrædende kunstnere og tager masser af billeder, så følg med i de kommende dage!

 

Findlay, Red Stage, torsdag 14.15

Kom tidligt og oplev en af morgendagens stjerner i form af den engelske sangerinde, guitarist og sangskriver Findlay med det borgerlige navn Natalie Rose Findlay. Hun er inspireret af både post-punk, grunge, elektropop og hiphop, og sidste års debutalbum Forgotten Pleasures fik GAFFAs anmelder til at sammenligne hende med Karen O fra Yeah Yeahs Yeahs – en kunstner med en karakterfuld vokal og attitude.

 

Mike D, Blue Stage, torsdag 19.00

Er der et liv efter Beastie Boys? Det virker det til. For selvom Beastie Boys døde med MCAs tragiske bortgang i 2012, er Mike D at finde på årets NorthSide Festival som en del af hans europæiske sommerturné. I de senere år har Mike D primært siddet i producerstolen for bands som Portugal. The Man og Slaves, så det bliver spændende at se, hvad den tidligere Beastie Boy disker op med i Ådalen. Vi satser på medrivende rim, gamle klassikere og måske endda et kig ind i, hvad fremtiden byder på for Mike D.

 

Björk, Blue Stage, torsdag 21.45

Der er altid noget at se frem til, når Björk giver koncert, og ligegyldigt hvilken type performance, den islandske urkraft leverer, kan man være sikker på én ting: det bliver en oplevelse ud over det sædvanlige. Björk er en kompromisløs kunstner, der album efter album har genopfundet sig selv, senest med fløjter i en fremtrædende rolle på albummet Utopia fra november 2017. Samtlige hendes ti internationale studiealbum og de efterfølgende turnéer har været kendetegnet ved stærk sangskrivning, spektakulær scenografi og en evig trang til at udforske nye hjørner af musikken. Nå ja, og så er det jo Björks første koncert i Aarhus siden 1993 – og hendes første i Danmark siden Roskilde 2012.

 

Body Count feat. Ice-T, Green Stage, fredag 13.20

En af sidste års mest positive overraskelser var, hvor godt Body Counts sjette album rent faktisk er. Med en tydelig antændt Ice-T i front for et tight band leverede Body Count et af 2017's vredeste og mest velanrettede musikalske øksehug. Imponerende, at et band, der har udgivet plader siden den kontroversielle debut fra 1992, peaker nu. Ice-T er en kapacitet uden lige, og det er altid en fornøjelse at opleve den 60-årige gangstarap-godfather live. Erfaringen fra tv og film fornægter sig ikke, og når manden så for alvor er indigneret, er det hårdtslående på en måde, der giver mere end halvt så gamle bands kamp til stregen.

 

Cigarettes After Sex, Blue Stage, fredag 16.30

Den ambiente popgruppe fra Texas imponerede med deres selvbetitlede debutalbum, der blev udgivet sidste år og modtog fem stjerner af GAFFAs anmelder. Cigarettes After Sex suger lytteren ind i et drømmende, vemodigt og samtidig opløftende univers med den androgynt lydende sanger og sangskriver Greg Gonzalez i front, og deres første koncert i Danmark i Lille Vega i november blev hurtigt udsolgt. Nu kan de også opleves uden for hovedstaden.

 

N*E*R*D, Green Stage, fredag 17.45

Et genopstået stort navn fra 00’erne, der både rocker og hiphopper. Måske bedst kendt som Pharrell Williams' gruppeprojekt med rapper Shay Haley og producer Chad Hugo, et makkerskab, der blandt andet resulterede i fest-bangeren “She Wants To Move” fra 2004-pladen Fly or Die. Det første album In Search Of… udkom tilbage i 2001, og det solide genkomst-album hedder No One Ever Really Dies – det udkom i december sidste år, syv år efter man sidst havde hørt fra gruppen. Koncerten bliver bandets første i Danmark siden en optræden på Plænen i Tivoli i 2009, om end Pharrell Williams har været her flere gange siden som solist, og han er altid garant for en fest.

 

Liam Gallagher, Blue Stage, fredag 19.00

Liam Gallagher udgav sit første soloalbum As You Were sidste efterår og gjorde dermed comeback som en af de mest markante sangere og frontfigurer gennem de sidste 25 år. Albummet indeholdt hits som "Wall of Glass" og "For What It's Worth".   

Mellem Oasis, hvor han var frontmand i 18 år, og soloprojektet har Liam Gallagher også dannet bandet Beady Eye, der udsendte to plader. Men det er altså først med soloalbummet, han rigtigt er vendt tilbage som superstjerne som i tiden med Oasis. Han har fået fremragende liveanmeldelser i England og ja, han spiller også udvalgte Oasis-klassikere. Koncerten bliver hans første i Danmark i eget navn.

 

A Perfect Circle, Green Stage, fredag 20.15

Den amerikanske guitarist Billy Howerdel spillede midt i 90’erne en stribe af sine sange for Tool-sangeren Maynard James Keenan. Keenan blev så begejstret, at han dannede det eksperimenterende rockband A Perfect Circle med Howerdel. I 2002 udgav de albummet Mer de Noms som sikrede dem hits med singlerne "Judith", "3 Libras" og "The Hollow”. De følgende år holdt Keenan pause fra Tool og indspillede yderligere to plader med A Perfect Circle, der blev udvidet med blandt andre guitaristen James Iha (Smashing Pumpkins), inden de tog en pause på seks år. Det var dog først i april i år, at de udgav et nyt album, Eat the Elephant, deres første i 14 år, som GAFFA tildelte fem stjerner. Koncerten i Danmark bliver deres første siden Midtfyns Festival 2000, så det bare med at møde op!

 

MC50, Red Stage, natten til lørdag 01.00

Når guitaristen Wayne Kramer fra de legendariske proto-punkrockere MC5 fejrer 50-års jubilæet for det stilskabende MC5-debutalbum Kick Out the Jams – under gruppenavnet MC50 – bliver det også første gang, guitarist Kim Thayil og trommeslager Matt Cameron fra Soundgarden spiller sammen siden Chris Cornells tragiske selvmord for et år siden.

Når MC50 spiller på NorthSide, slutter Cameron, der også har sin daglige gang i Soundgarden, sig nemlig til bandet som ”special guest”, så der er på alle måder lagt op til en koncert med legendepotentiale.

Amerikanske MC5 udgav i perioden 1968 til 1971 tre plader, der lige siden har været inspiration for utallige rockbands fra The Ramones og Sex Pistols til Rage Against The Machine og The Strokes. I MC50 er Wayne Kramer det eneste oprindelige medlem fra MC5, og tre af de fire øvrige medlemmer er i dag desværre afgået ved døden.

MC50 spiller Kick Out the Jams-albummet i sin helhed sammen med andre sange fra gruppens beskedne, men betydningsfulde bagkatalog. De øvrige medlemmer af MC50 er guitarist Kim Thayil (Soundgarden), sanger Marcus Durant (Zen Guerrilla), bassist og sanger Dug Pinnick (King's X), trommeslager Brendan Canty (Fugazi) og på NorthSide altså også trommeslager Matt Cameron.

 

Mashrou' Leila, Green Stage, Green Stage, lørdag 13.20

NorthSide er ikke ligefrem kendt for verdensmusik, men det bliver der nu lavet om på med dette libanesiske band, som blandt andet er blevet rost i høje toner på Twitter af DR’s Mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard. Gruppen blev dannet i 2008 på det amerikanske universitet i Libanon, og fra begyndelsen skabte de kontroverser i hjemlandet på grund af bandets arabiske tekster, der diskuterer seksualitet, kærlighed, politik og det libanesiske samfund.

Mashrou’ Leila har udsendt tre album siden 2009 og var det første band fra regionen til at komme på forsiden af Rolling Stone Middle East. I 2017 spillede de for første gang en større amerikansk turné, og i 2018 er de blevet inviteret til at spille en lang række steder rundt om i Europa, herunder NorthSide, som bliver deres første koncert i Danmark.

Bandets blanding af elektroniske beats, storladne synth-lyde og tunge baslinjer blandet med violin og tekster på arabisk har gjort dem til et af de største mellemøstlige navne lige nu, og nu er deres popularitet ved at sprede sig til både USA og Europa.

 

Yungblud, Blue Stage, lørdag 14.15 (billedet)

Der er fuld fart på ham - både når det gælder hans karriere og hans sceneshow. Yungblud aka Dominic Harrison kombinerer alt fra postpunk til hiphop og er flere steder blevet udråbt til ham som fremtiden for britisk rock. På redaktionen har vi længe været oppe at køre over Yungblud, der både prydede forsiden af magasinet og tog GAFFA-Prisen med storm tilbage i februar. Du kan se hans optræden til GAFFA-Prisen 2018 her:

 

Tyler, the Creator, Green Stage, lørdag 17.45

Han er rapper, tøjdesigner og leder af det kreative hiphopkollektiv Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Tyler Gregory Okonma var kun 16, da han sammen med fem venner dannede Odd Future. Den innovative gruppe blev senere også musikalsk hjem for Frank Ocean og Earl Sweatshirt, som begge medvirker på gruppens eneste officielle udgivelse fra 2012. Allerede da havde Tyler, The Creator dog gang i en vild solokarriere, der blev sparket i gang med singlen ”Sandwitches” og den anarkistiske debutplade Goblins. Tyler-potentialet blev i endnu højere grad forløst på det seneste album Flower Boy, som GAFFA kvitterede for med fem ud af seks stjerner: “Forfriskende ærlighed og et lydbillede, som ikke er højenergifokuseret, får albummet til at trone øverst i Tylers diskografi. Et modent album fra en af de mest interessante stemmer i hiphop. Indhold og produktion er en side af Tyler, jeg gerne vil se mere af.”

Måske husker du også Odd Futures svedige, intense og aggressive koncert på Roskilde Festival i 2011, hvor den ultraenergiske Tyler til trods for et brækket ben gav den fuld smadder i sin kørestol? Eller måske hans seneste danske visit i Store Vega i 2015, som GAFFA anerkendte med fire ud af seks stjerner og ordene: “Som udgangspunkt er tekstuniverset jo temmelig introvert og negativt, men Tyler rapper med et kæmpe smil i fjæset og akavede bevægelser, der indbyder til både at grine med og ad ham. Selvfølgelig er det en kollektivt større oplevelse at se lederen stå forrest i sin ulveflok. Det er også sjovest at se RZA, når han er leder af Wu-Tang Clan. Men det er egentlig uden Odd Future, at hans album-numre kommer til deres ret.”

 

Diplo, Green Stage, lørdag 23.15

De sidste tre år har det været umuligt at komme uden om Diplo, der både som bagmand for Major Lazer, som halvdel af duoen Jack Ü og som solist har haft globale megahits sammen med blandt andre MØ (”Lean on Me”, ”Get It Right”), Justin Bieber (”Where Are Ü Now”) og ”Cold Water”, hvor begge medvirker. Han har hittet som producer for M.I.A., Sia og Beyoncé, og han er altid højt placeret, når DJ Mag kårer verdens bedste dj’s. Den produktive producers særlige bud på pop og funk har sat sit præg på hitlister i hele verden siden gennembruddet med M.I.A.s ”Paper Planes” i 2007. Diplo har spillet adskillige gange i Danmark med Major Lazer og har også optrådt i Danmark som dj, men ikke med et stort setup som på NorthSide. Om han har sin hyppige samarbejdspartner MØ med, vides ikke – hun skal spille i Finland dagen før, men har kalenderen fri lørdag, så det er da en mulighed.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA