x

Her er årets 10 bedste festivalbookinger

Her er årets 10 bedste festivalbookinger

Festivalsæsonen er i fuld gang, og traditionen tro har vi kåret årets 10 bedste danske bookinger – på tværs af festivalerne.

10 – Body Count, NorthSide

En af sidste års mest positive overraskelser var, hvor godt Body Counts sjette album rent faktisk er. Med en tydelig antændt Ice-T i front for et tight band leverede Body Count et af 2017s vredeste og mest velanrettede musikalske øksehug. Imponerende, at et band, der har udgivet plader siden den kontroversielle debut fra 1992, peaker nu. Ice-T er en kapacitet uden lige, og det er altid en fornøjelse at opleve den 60-årige gangstarap-godfather live. Erfaringen fra tv og film fornægter sig ikke, og når manden så for alvor er indigneret, er det hårdtslående på en måde, der giver mere end halvt så gamle bands kamp til stregen.

 

9 – Mike D, NorthSide

Er der et liv efter Beastie Boys? Det virker det til. For selvom Beastie Boys døde med MCAs tragiske bortgang i 2012, er Mike D at finde på årets NorthSide Festival som en del af hans europæiske sommerturné. I de senere år har Mike D primært siddet i producerstolen for bands som Portugal. The Man og Slaves, så det bliver spændende at se, hvad den tidligere Beastie Boy disker op med i Ådalen. Vi satser på medrivende rim, gamle klassikere og måske endda et kig ind i, hvad fremtiden byder på for Mike D.

 

8 – Ozzy Osbourne, Copenhell

Efter for to år siden at have stået på Copenhell med Black Sabbath til en majestætisk afskedskoncert for tungmetal-pionererne er Ozzy nu tilbage på festivalen som en del af sin ”No More Tours 2”-turné. En turne, der først havde karakter af afskedstour for Mørkets Fyrste, men som i stedet senere er klarificeret som en markering af, at det er slut med de længerevarende turneer for 69-årige Osbourne. Med Black Sabbath viste han, at han er i storform, og skulle det vitterligt være sidste gang, han lægger vejen forbi vore hjemlige breddegrader, er det med at møde op og vise mesteren den respekt, han fortjener.

 

7 – The The, Heartland

I størstedelen af det 21. århundrede har der været ret stille omkring The The, men på Heartland var der i år mulighed for at opleve Matt Johnson med band på dansk jord for første gang i 18 år. The The har eksisteret i forskellige konstellationer siden 1979, hvor det eneste faste medlem har været Matt Johnson. Bandet har udgivet adskillige anmelderroste albums og hitsingler som ”The Beat(en) Generation”, ”Dogs of Lust” og ikke mindst ”Heartland”. Det var noget af et scoop for festivalen, og sættet bød blandt andet på en enkelt næsten ny The The-sang, "We Can't Stop What's Coming", der udkom sidste år på single på Record Store Day, og der skulle være mere ny musik undervejs.

 

6 – Kendrick Lamar, Smukfest

Skal man tale om en hiphop-artist, der har haft afgørende indflydelse på genren dette årti, er det umuligt at komme uden om Kendrick Lamar. Den 30-årige Compton-fødte rapper har nyklassiker på nyklassiker i sin diskografi og har som få andre formået at tilegne sig en bred fanskare på tværs af genrer og kultur. Kendrick er heldigvis ikke nogen sjælden gæst herhjemme, men han fortsætter med at oppe sit game, og ovenpå Pulitzer Prize-modtagerens imponerende opvisning i Royal Arena tidligere på året, bliver det en udsøgt fornøjelse at opleve ham i bøgeskoven til august.

 

5 – Björk, NorthSide

Der er altid noget at se frem til, når Björk giver koncert, og ligegyldigt hvilken type performance, den islandske urkraft leverer, kan man være sikker på én ting: det bliver en oplevelse ud over det sædvanlige. Björk er en kompromisløs kunstner, der album efter album har genopfundet sig selv, senest med fløjter i en fremtrædende rolle på albummet Utopia fra november 2017. Samtlige hendes ti internationale studiealbum og de efterfølgende turnéer har været kendetegnet ved stærk sangskrivning, spektakulær scenografi og en evig trang til at udforske nye hjørner af musikken. Nå ja, og så er det jo Björks første koncert i Aarhus siden 1993 – og hendes første i Danmark siden Roskilde 2012.

 

4 – David Byrne, Roskilde Festival

Legenden David Byrne vil nogle nok bedst kende som frontfigur i banebrydende Talking Heads, mens andre vil være bedst bekendt med den evigt eksperimenterende multikunstner for hans solo-udspil eller samarbejder med kapaciteter som Brian Eno, Fatboy Slim eller St. Vincent. Evigt nysgerrig og søgende i sit udtryk har Byrne alle dage udfordret de gængse musikalske værdier og insisteret på, at blandingsprodukter giver merværdi. Det er hele fem år siden, Byrne har givet koncert herhjemme – dengang var det med St. Vincent i Falconer Salen – og vi ser frem til at opleve en af de helt store folde bagkataloget ud.

 

3 – Charlotte Gainsbourg, Roskilde Festival

Et af sidste års bedst anmeldte og mest hypede album var sangerinde og skuespillerinde Charlotte Gainsbourgs femte – hendes fjerde som voksen – album, Rest. Et stærkt, sorgbearbejdende værk, der er blevet til i kølvandet på søsteren Kate Berrys selvmord, og som har høstet lovprisninger verden over. Trods det noget tunge emne for albummet er musikken præget af dansabel og funky fransk elektro-house, og pladen er da også blevet til i samarbejde med den franske houseproducer, SebastiAn. En koncert til tårekanalerne og danseskoene.

 

2 – Anderson .Paak and the free Nationals, Roskilde Festival

Selvom man ikke skal længere tilbage end 2016, før Anderson .Paak sidst spillede på Roskilde, føles det som alt for længe siden, stortalentet har været i Danmark. Den rappende trommeslager og sanger er kendt for sine eksplosive koncerter og sit forrygende materiale, og så har han måske endda et spritnyt album med i bagagen, når han rammer Roskilde. Det samme gælder i øvrigt backingbamndet The Free Nationals, hvor .Paak også spiller trommer. Vi ser frem til en fest af dimensioner.

 

1 – Eminem, Roskilde Festival

Det er ingen hemmelighed, at Eminem har ligget højt på Roskilde og deres gæsters ønskeseddel lige siden Slim Shady for alvor slog igennem i 1999. Og selvom verdensstjernen har sine største stunder bag sig, er det uomtvisteligt et scoop af rang, at Orange Scene kan danne ramme om Eminems første danmarksbesøg nogensinde. Særligt når manden tilmed har vist sig i storform ved sine seneste optrædener i hjemlandet, hvor han i selskab med et velspillende band har delt gavmildt ud af højdepunkterne fra bagkataloget.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA