x

Interview: As In RebekkaMaria

Interview: As In RebekkaMaria

Rebekkamaria Andersson, der normalt slår sine folder i det indadvendte, indie-shoegazer-band Lampshade, slår sig løs som popprinsesse mellem charmerende, søde popmelodier og hårde beats i sit soloprojekt med det besværlige navn, As In RebekkaMaria.

Hun er bosat i Malmø, hendes navn klinger svensk, hun er gift med en svensk mand (Johannes Andersson, Lampshade), men hun er pæredansk. Hendes nye debutplade (”Queen Of France”) kommer den 17. marts, men hun har allerede turneret, snurret og holdt fest på en række spillesteder i Danmark, Europa, i klubberne og i radioen. GAFFA mødte den unge sangerinde på Indre Nørrebro til en snak om Lampshade kontra As In RebekkaMarie, om indie kontra elektropop, om koncepter, sukkernosser og festlige koncerter.

Hvornår startede idéen med As In RebekkaMaria?
– Det startede som et soloprojekt i et sommerhus for halvandet år siden. Johannes (hendes mand og fungerende manager) havde booket en koncert den 8. december 2006, inden jeg overhovedet havde skrevet én eneste sang.

Dit soloprojekt er meget anderledes end i jeres Lampshade, der er mere indadvendt. Hvordan har det været at lave dit eget, og er det en modvægt til Lampshade?
– Det er stadig mig begge dele. I Lampshade har vi et meget emotionelt udtryk. Men det er to sider af mig, og du kan godt sige, at det er opstået som en modvægt. Lampshade har fyldt utroligt meget i mange år nu, men jeg er blevet ældre, og jeg kan godt rumme både at være en diskotøs samtidig med, jeg er den indadvendte sangerinde.

As In RebekkaMaria er ikke bare et eksperiment eller et lille singer-songwriter-sidekick. Jeg har arbejdet med det i lang tid – både med performance, det musikalske, konceptet og det visuelle. Det er mine egne koncepter, og min vildeste pop- og show-side får fri legeplads – uden at det er på bekostning på musikken.

Den 26-årige sangerinde laver dog langt fra bare en popplade. Der er nærmest en leg med det sukkersøde, lette univers, som bliver stillet direkte over for en hård dj-kultur, beatboxing og nogle ret tunge beats.

Albummet er lavet i samarbejde med SuperTroels og den franske human beatboxer Tez, og udover de store bandkoncerter, så har Rebekkamaria givet en masse små klubkoncerter. Hun er blandt andet blevet remixet af Pato, Kasper Bjørke, SuperTroels, Morten Varano, Kernefamilien, og sådan kunne man fortsætte.

Når man kigger på dit pressemateriale, så står der, du både er sweet, cocky, classy, dirty, flirty, honest, married og arty. Hvad dækker det over?
– Det betyder bare, at selvom nogle af tingene på pladen er poppede, så skal det have kant, også rent tekstmæssigt. Jeg plejer at forklare det på den måde, at musikken skal have sukkernosser.

Jeg leger meget med det her prinsesseunivers, det sukkersøde, og samtidig mocker jeg det for hårdt. Jeg er en totalt egocenteret diva, og samtidig disser jeg det helt vildt. Piger skal bare nogle gange fatte, at man er mere, end hvad man lige kan se.

På forskellige billeder bruger vi skaden som ikonfigur. Det er en æstetiske, ren og smuk fugl, men samtidig dækker den over så meget råddenskab, den samler, stjæler og skratter. Pladen hedder ”Queen Of France”, og det skyldes ikke, at jeg er dybt frankofil, men udover at være en titel på en af sangene, så er det også en del af diva-tingen, som skal forstås med et ironisk twist.

Ved din koncert på by:Larm havde du nogle løver til at danse rundt mellem publikum, hvad skal det betyde?
– Mine blå løver danser bare rundt mellem publikum. Folk bliver glade og danser med dem. Det er sådan lidt barnligt, men det er utroligt virkningsfuldt, og det skaber en masse interaktion. I løbet af koncerten danser de rundt mellem publikum, og til sidst ender de oppe på scenen.

Jeg elsker, når folk bliver berørt, når man laver noget dybfølt musik, men her gælder det om at have det rigtigt sjovt. Jeg danser rundt på scenen og kan se, folk er glade, og det er dejligt at kunne lave en fest med andre mennesker.”

As In RebekkaMaria har gang i en større symbolsk udveksling fra dyreriget. De dansende, festlige løver henviser således også til én af sangene fra hendes nye album, ”She Lion”, hvor teksten lyder: ”I am the She Lion / you are my prey”.

Du har allerede spillet masser af koncerter, og dine singler roterer på P3. Nu er dit album snart på gaden. Hvad har du at glæde dig til nu?
Lige nu skal jeg rundt og spille Europa tyndt, og så skal jeg have det færdige projekt ud til folk. Der er turné og release, og det kommer foråret og sommeren nok til at gå med. Jeg er meget glad for og stolt af min baby lige nu, også med det kunstneriske. Den er tilpas bred, poppet, ballade og hårde beats. Og nu skal den bare ud til folk.

Det er skønt at lave musik hele tiden og leve af det, og jeg har efterhånden affundet mig med, at det nok er noget, som jeg kommer til at lave resten af mit liv.

”Queen Of France” udkommer den 17. marts, men As In RebekkaMaria har allerede optrådt på Spot, Roskilde, by:Larm, Eurosonic, og rundt på spillesteder i hele Europa.

Foruden Rebekkamaria selv er følgende musikere med på de store koncerter og på pladen: Johannes Andersson (Lampshade), Johannes Nidam (Campsite), Rebecka Maria Wållgren (Lampshade) og Christoffer Schultz (Campsite).

Lampshade eksisterer fortsat, og gruppen inklusive RebekkaMaria Andersson arbejder på deres tredje album, der muligvis udkommer i slutningen af 2008.

Smuglyt på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA