x

NorthSide-talsmand: – Der skal ske en radikal holdningsændring om snak under koncerter

NorthSide-talsmand: – Der skal ske en radikal holdningsændring om snak under koncerter

Den niende NorthSide er overstået efter tre dage med masser af musik i Århus Ådal med kunstnere som Björk, Liam Gallagher, Beck og mange, mange flere på programmet. Dagen efter dagen derpå har vi fanget talsmand John Fogde for at høre, hvordan han selv synes, festivalen er gået, og hvad han vil sige til de kritikpunkter, der er kommet fra forskellige sider.

Hvordan synes du selv, festivalen er gået?

– Jeg synes, den er gået rigtig godt. Vi har på grund af det dårlige vejr sidste år været historisk godt forberedt på eventuelle problemer, og da vejret jo var fantastisk i år, gik alt omkring logistik, som det skulle. Der var stort set ikke køer nogen steder ud over til de få helt eksklusive ting, for eksempel vores vin- og champagnebar, og jeg har det indtryk, at det ville folk godt stå lidt i kø for. Og så fik vi en forrygende afslutningsfest med Diplo og Nik & Jay lørdag aften og nat, siger John Fogde og fortsætter:

– Vi har også været meget glade for Sideshow, som nu kører på andet år. Det var noget, vi indførte sidste år, blandt andet fordi vi fik en del kritik for at være for pæne, og derfor har vi lavet dette telt, hvor der i år var alle mulige gakkede ting, for eksempel Las Vegas-agtige bryllupper og silent disco. Og så synes jeg, at publikum har været eksemplarisk gode til at passe på hinanden i varmen og sørget for at drikke godt med vand. Antallet af folk, der har henvendt sig til samaritervagten, har været det samme som sidste år, selvom man godt kunne forestille sig, at folk ville gå mere amok i varmen.

I fik ikke helt udsolgt modsat sidste år og flere af de tidligere år, hvad siger du til det?

– Vi har været nogle få hundrede billetter fra at kunne melde udsolgt. Det er fint, men selvfølgelig ikke hundrede procent tilfredsstillende, og vi skal evaluere, om vi har booket det helt rigtige program, og om vi måske skulle have lidt flere danske navne. Sidste år kunne vi melde udsolgt syv uger inden festivalen, og det hang især sammen med, at vi havde to eksklusive hovednavne som Radiohead og Frank Ocean, og da havde vi endda udvidet kapaciteten med 5000 personer, men også øget musikbudgettet fra 18 til 30 millioner. I år er budgettet tilbage på 18 millioner og kapaciteten tilbage på 35.000 personer inklusive frivillige, pressefolk og sponsorer. Præcis hvor mange billetter, vi sælger, ønsker vi ikke at oplyse.

Der var også en del gengangere fra tidligere år på musikprogrammet, for eksempel The National, Queens of the Stone Age og Beck.

– Det var der faktisk ikke, hvis du kigger på de konkrete navne. Langt størstedelen havde aldrig spillet på NorthSide før, blandt andet hovednavne som Björk, Liam Gallagher, The War on Drugs, N.E.R.D. og Father John Misty. Så den kritik køber jeg ikke.

LÆS OGSÅ: Dette var årets bedste NorthSide-koncerter

Hvad siger økonomien?

– Det har vi ikke noget overblik endnu, men vi forventer da at få et overskud. Ikke mindst fordi omsætningen i barerne var noget større end sidste år, formodentlig på grund af det fremragende vejr.

Mike D fra Beastie Boys har fået en del kritik, fordi han stillede op med et dj-sæt. Burde I ikke have skrevet, at han kom som dj?

– Han rappede jo også, og vi skriver artisterne sådan, som de selv ønsker det. Body Count ville for eksempel have, at de blev præsenteret som Body Count featuring Ice-T, selvom de tidligere bare har kaldt sig Body Count, og sidste år ville 2manydjs have tilføjet et "live" efter deres navn, og det fik de så.

I år afholdt I for første gang festivalen torsdag-lørdag i stedet for fredag-søndag, men næste år har I bare meldt ud, at festivalen ligger anden weekend i juni, ikke om det bliver torsdag-lørdag eller fredag-søndag, hvorfor ikke? 

– Det er jo første gang, at vi gør det på denne måde, og det skal vi lige evaluere. Desuden falder anden weekend næste år sammen med pinsen, så folk har fri mandag, og derfor er der en fridag efter festivalen, uanset om vi begynder torsdag eller fredag.

– Der har været skrevet en del i pressen om, at folk taler for meget under koncerterne, for eksempel under Björks afdæmpede og eksperimenterende optræden, og på jeres Facebook-side er der én, der foreslår en "knevrezone", hvor folk kan pludre løs, ligesom man har rygerområder uden for restauranter. Hvad siger du til den idé?

– Det er vist skrevet i spøg, men vi har da mange områder, hvor man kan tale frit, for eksempel ved vores barer. Men det er desværre en stigende tendens, at folk taler ved koncerter og på festivaler, og jeg oplever det også i udlandet, for eksempel på festivalen All Points East i England, som jeg besøgte for to uger siden. Vi er begyndt at bruge storskærmene til at opfordre folk til at vise respekt og undlade at tale sammen foran scenerne, men der skal ske en radikal holdningsændring, og det vil tage noget tid. Det er lykkedes biograferne at gøre det, for der er jo ingen, der vil kunne lave støj i en biograf uden at få voldsom kritik af de andre biografgængere, men det er selvfølgelig en udfordring, at folk ofte er under indflydelse af alkohol ved koncerter og på festivaler.

Man kunne måske også forestille sig en stillezone oppe foran scenerne, sådan en stille-udgave af frontpitten på Roskilde?

 – Men hvordan skal det kunne lade sig gøre i praksis, skal vagterne så gå og tysse på folk? Det tror jeg vil skabe en del uro, men hvis folk har forslag til, hvordan man kan løse problemet, hører vi meget gerne fra dem.

Man skal betale ekstra for at komme ind til jeres særarrangementer på Kolonihavescenen, for eksempel champagnesmagning og debatter. Hvorfor egentlig det, for det skal man jo ikke på andre danske festivaler, der har lignende arrangementer?

– Kapaciteten er meget begrænset, og man får jo en ekstra vare, og vi har oplevet til lignende tidligere arrangementer, at hvis bare giver fribilletter væk, er det kun 40 procent af modtagerne, der dukker op, og det er jo synd, især hvis vi har meldt udsolgt. Man skal betale en halvtredser, og det tror vi, de fleste har råd til.

I år har I for første gang fjernet muligheden for at refundere pant med kontanter, hvilket har betydet, at der ikke var nogle pantsamlere – men til gengæld var pladsen fyldt med tomme krus om aftenen, hvad synes du om den udvikling? 

– Vi havde jo givet folk mulighed for at donere panten til velgørende organisationer i de dertil indrettede containere og beholdere, og det var der også mange, der gjorde i dagtimerne, men om aftenen, når festerne var i gang, og folk skulle skynde sig fra det ene til det andet, så ja, der var mange krus på pladsen. Vores oprydningsteam arbejdede dog benhårdt, og hver morgen mødte folk frem til helt ren festivalplads, og det var også vigtigt for os.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA