x

Interview: Death To Frank Ziyanak

Interview: Death To Frank Ziyanak

Det Silkeborg-baserede retro garagerock-/rock’n’roll-orkester, Death To Frank Ziyanak har taget publikum med storm på P3, Liga, hos anmeldere og musikmagasiner, siden de blev månedens demo i GAFFA i marts 2005. Men bandet har trods deres korte levetid allerede haft en mærkelig historie.

Den 17. marts er Death To Frank Ziyanak klar med deres anden skive, ”DSHP”, som står for ”Den Sidste Hvide Perker”, der desuden er et titelnummer. Det første og eneste danske Death To Frank Ziyanak. GAFFA fangede sangskriver og forsanger, Frank Ziyanak til en snak om problemer i pladebranchen, den nye plade og Henrik Hall.

– Ambitionen er at få folk til at høre vores musik igen. Vi har været væk et stykke tid efter problemerne med vores første plade. Ingen har rettighederne til pladen lige nu; ingen må sælge den, ingen må købe den. Det er et langt forløb, og på grund af en retssag her i april må jeg ikke komme ind på detaljer.

Der er sket ufatteligt meget, som folk ikke ved. Vi skal bare videre nu, vil ikke gøre en masse ud af det. Der er masser materiale omkring bandet i de få år, vi har eksisteret. Nok til en bog.

Det skal dog tilføjes, at Death To Frank Ziyanaks debutalbum stadig kan købes fra en række websites, blandt andet cdskiven.dk, axelmusic.dk og vibrashop.com, og i en række butikker.

Ultraproduktiv
Det fortæller Frank Ziyanak, der efterhånden er ved at være godt træt af alt det andet – det der ikke har noget med musikken at gøre. Det betyder lige pt. at Mr. Ziyanak har vendt sig mod musikken med en fandenivoldskhed, som få kan matche. Foruden DTFZ udgør han halvdelen af The Wong Boys, udgiver snart sin egen plade under navnet Simply Frank Ziyanak, og arbejder på en plade sammen med Henrik Hall (tidl. Love Shop) under navnet De Fremmede.

– Jeg har mit eget pladeselskab, HiStrung Rec., så jeg kan bare fyre min musik af sted. Jeg har haft en god periode inden for den seneste tid, og så har Target (distribution og booking) været glade for det, jeg har lavet.

Death To Frank Ziyanak har efterhånden haft seks singler i rotation på DR, hvilket er ret imponerende, hvis man tænker på, deres andet album ikke engang er udkommet endnu.

Fra "DSHP" kommer singlerne: ”Yo Mama Huh” og ”Put That Cat On A Leash”, mens titelnummeret ”Den Sidste Hvide Perker” er på vej.

– Den beskriver, hvordan jeg føler ser mig, hvis man skal tro på medierne. Det er sådan den brede befolknings mening om, hvordan tingene ser ud i Danmark, både politisk og også meget personligt. Folk forstår det meget forskelligt, og det er helt fint.

Med på titelnummeret medvirker Henrik Hall og Jens Unmack, begge tidligere Love Shop-medlemmer.

– Jens Unmack så os spille i 2006 i Viborg, hvor han boede, og han var vilde med os. Henrik Hall har hørt det gennem Unmack, så spurgte vi, om de ville være med på vores plade. Det var fedt, vi har mange ting til fælles musikalsk.

Ingen turné
Foruden Frank Ziyanak består bandet af Ibber (trommer) og Mads Schmidt (bas). Pladen har de selv produceret, den er indspillet sammen med trommeslageren for Powersolo, og Carsten Heller har mikset den. Indtil videre er der mod forventning ikke de store releasekoncerter og turnéer i kølvandet på det andet album. Faktisk har Death To Frank Ziyanak kun et par mindre festivaljobs på programmet, men forhåbentligt bliver der koncerter til efteråret.

– Hele vores forår og sommer er fucked. Vi skal bare bruge pladen til, at folk kan komme i tanke om os igen, og så måske tage på turné til efteråret. Death To Frank Ziyanak er et gå-sine-egne-veje-band, uanset omstændigheder og omgivelserne. Det er et anderledes rockband uden formel.

Numrene er skrevet af Frank Ziyanak og arrangeret i fællesskab i øvelokalet. Bandet har valgt de ti bedste numre ud til ”DSHP”, der modsat debuten ikke er skrevet på guitar, men på bas.

Hvis man gerne vil høre mere Frank Ziyanak, så er det bedste bud at skrive op for radioen, eller at finde The Wong Boys, som varmer op for Spleen United på deres Danmarksturné.

MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA