x

Interview: Colbie Caillat

Interview: Colbie Caillat

Den 22-årige amerikanske sangerinde brød igennem på MySpace, hvor hendes status som mest populære ikke-signede kunstner gjorde hende til et varmt emne hos de store pladeselskaber. Hun skrev sin første sang som 19-årig, samme dag som hun fik sin første lektion på guitar, og siden er det gået stærkt.

Colbie Caillat fra Malibu, Los Angeles har solgt knap to millioner kopier af sit debutalbum ”Coco”, opkaldt efter hendes kælenavn. Albummet udkom den 17. juli i USA, mens albummet først i marts er kommet på dansk grund. Hun blev kendt for sin gennembrudssingle, ”Bubbly”, der også er førstesinglen på ”Coco”.

GAFFA fik et interview med den unge stjerne, der efterhånden har vænnet sig til rampelyset, promotionkoncerter og utallige dumme spørgsmål, da hun besøgte København for at spille en eksklusiv showcase i Pumpehuset i sidste uge, i øvrigt en meget lovende, rolig og velspillet af slagsen.

Du har været den mest populære, ikke-signede kunstner på MySpace gennem fire måneder. Kan du beskrive, hvad distributionen over MySpace har betydet for dig?

- Da det pludselig skete, var jeg meget spændt. Det var overraskende, og jeg havde ingen idé om, hvad der ville ske. Jeg lagde ikke mine numre ud på MySpace med den forventning, at der ville komme noget bestemt ud af det. Så da det pludselig skete, så var jeg overrasket, spændt og nysgerrig, tror jeg.

Hvordan har du med, at du fik en pladekontrakt på den måde frem for de mere traditionelle måder som at spille en masse shows og sende albums til pladeselskaberne?

- Jeg foretrækker MySpace, fordi jeg startede med en fanbase, så jeg kunne gå direkte til kernen, nemlig at sende musik ud til fans, eller hvem man ellers forsøger at nå i det lange løb.

Har du fået meget feedback på din musik på MySpace på den måde?

"Yeah… Og det var det bedste ved det hele, for jeg lagde mine sange op, og folk skrev: - Dine sange betyder så meget for mig” eller ”Jeg elsker den her del af sangen”. Det motiverede mig til at skrive endnu flere sange.

Du skriver selv alle dine sange, tekster og musikken. Hvordan foregår det?

- Jeg skriver alle mine sange selv, og min ven Jason hjælper mig med at tilpasse dem og arrangere dem. Jeg skriver dem på min guitar, sådan starter det typisk, og forsøger at synge mine følelser. Sangskrivning er terapi. Nogle gange er det en halv sang, andre gange skriver jeg en hel, og hvis jeg får skriveblokade, så finder jeg Jason og beder ham at hjælpe mig videre.

Hvad handler dine sange om? Kærlighed?

- Ja, der er flere kærlighedssange. De handler om blive forelsket, være forelsket, holde op med at være forelsket, min ven der får en baby, min egen frygt og forsøge på at bryde den, min mening om krigen, politik. Stuff like that.

…Og hvad er din mening om krigen?

- Jeg synes slet ikke om det. Jeg kan ikke lide den måde, det er sket på.

Hvilken stemning eller humør forsøger at du at skabe? Er du et særligt humør, når du skriver dine sange?

- Helt klart. Det skifter selvfølgelig, men normalt så skal jeg enten kede mig eller være ked af det, men ikke fuldstændigt knust eller ked af det. Jeg er nok lidt konfliktsky, så hvis der er noget eller nogen, der går mig på, så holder jeg det inde i mig og gør ingenting ved det. Når det så har bygget sig op inde i mig, så udtrykker jeg det ved at synge. Det er ligesom at græde, men i stedet for at græde, så synger jeg. Følelserne forsvinder, og jeg behøver ikke at konfrontere, hvad der går mig på. Og så er der en sang. Det er min terapi.

Dit gennembrud på MySpace var sangen ”Bubbly”, som nærmest er dit signaturnummer. Hvem var Colbie Calliat før ”Bubbly”?

- Jeg havde nogle småjobs, mens jeg skrev den sang. Musikalsk startede jeg med at synge som 11-årig, og som 15-årig lavede jeg mine første indspilninger. Jeg har været arbejdet med min producer lige siden, for han var venner med min far (Ken Calliat, der blandt andet blev kendt for at producere Fleetwood Macs legendariske ”Rumours”, red.). På det tidspunkt skrev min producer techno-agtige sange til modeshows, og da han fandt ud af, jeg kunne synge, blev jeg sanger på hans ting. Som 19-årig begyndte jeg at spille guitar, og på den samme dag, som jeg begyndte med det, skrev jeg min første sang. Så skete hele MySpace-tingen, og nu er jeg her.

Hvad sker der fremover, hvad er din plan?

- Jeg skal tilbage fra min halvanden måneds promotionturné i Europa og Asien, spille en US College-tour, lave mere promotion. Derefter skal jeg på turné med John Mayer. Resten af 2008 er allerede fyldt op med turnéer.

I dit MySpace-forløb lagde du løbende nye sange ud på din profil. Kan du finde tid til at skrive sange, når du er på turné?
- Nogle gange ja, men det er sjældent. På den anden side så er sangen klar til at komme ud, når jeg endelig får sat gang i processen. Så det er nok en god ting. Det er sjældent, men når det sker, sker det.

Du kan læse mere om Colbie Caillat i maj-nummeret af GAFFA.

Bubbly på YouTube

MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA