x

Interview med garagerockerne The Ringo Jets: Rocken under pres i Tyrkiet

Interview med garagerockerne The Ringo Jets: Rocken under pres i Tyrkiet

Et politisk jerngreb om kulturlivet gør det nærmest umuligt at leve af musikken for undergrundsmusikere i Tyrkiet. En katastrofe for musikkulturen og ungdommen, der kan se frem til en fremtid uden nyskabende musik, lyder vurderingen fra det tyrkiske band The Ringo Jets.

Den hårdtslående garagerocktrio fra Istanbul gæstede i den forgangne weekend Gutter Island Garage Rock Festival i Vordingborg. Her optrådte de tre bandmedlemmer i to forskellige konstellationer – Eskiz og Cosmic Wings, hvorefter de igen slog pjalterne sammen som The Ringo Jets, festivalens store surprise act lørdag aften.

Ved at kvæle branchen

Men mens garagerocken trives i bedste velgående her i landet, står det straks værre til i Tyrkiet, fortæller bandets manager Reha Öztunali. 

Siden kuppet i 2016 oplever vi i højere grad, at kulturen og især rockscenen er kommet under pres. Regeringen har forbudt tobaks- og alkohol-firmaer at sponsorere koncerter og festivaller, så fra på mange måder at ligne Danmark eller andre lande i Europa, med et hav af musikfestivaller og koncerter, er det nu helt modsat. Festivalerne lukket på stribe, og der bliver længere og længere imellem koncerterne. Det er ved at kvæle branchen, da musikerne jo primært lever af at spille livejobs”.

Ligesom i Danmark, hvor de fleste store selskaber er sponsoreret af øl-producenter, har også festivalerne i Tyrkiet haft lignende samarbejder. 

En skygge af sig selv

Rockmusikken har altid haft ry for at være klassens frække dreng. Derfor er der også grænser for åbenmundede man som musiker tør være i Tyrkiet, hvis man vil leve af sin musik. Både politiske modstandere af præsident Erdogan og kritiske journalister oplever i øjeblikket at være under pres, og mange har måttet forlade landet i frygt for repressalier.

The Ringo Jets tilhører stadig undergrunden og er derfor ikke på samme måde i det politiske søgelys, men mærker tydeligt den afmatning, der finder sted i kulturen lige i øjeblikket. 

"Vi er ikke store nok til for alvor at få den negative opmærksomhed, men vi oplever, at etablerede navne bliver mere og mere politisk korrekte for at overleve i branchen. Og det virker, som om samfundet langt hen ad vejen har accepteret det. Men det betyder, at vi i sidste ende kvæler alt, der ikke passer ind i den politiske linje. Og vi oplever allerede nu, at ungdomskulturen er præget af depression, fordummende tv og ligegyldighed, fremfor den levende masse, det var tidligere. Før var Istanbul et pulserende sted, fyldt med ny musik og kultur. I dag er byen nærmest en skygge af sig selv, og det er kun ganske få kvarterer, hvor det stadig er muligt for unge at mødes og gå til koncerter. Det er en katastrofe for udviklingen af kulturen,” fortæller Reha Öztunali.

Kæmper videre

Trods de triste fremtidsudsigter for musiklivet i Tyrkiet kæmper The Ringo Jets, Eskiz og Cosmic Wings videre sammen med resten af den tyrkiske undergrundsmusik. 

Selvom det er svært, har det ikke taget modet fra os. Vi vil fortsat udgive plader og turnere i det omfang, det er muligt,” lyder det fra manageren, som tilføjer, at The Ringo Jets i øvrigt lægger vejen forbi Danmark igen i nærmeste fremtid. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA