x

Guide: Det skal du høre på Tønder Festival 

Guide: Det skal du høre på Tønder Festival 

Om ganske kort tid huserer nogle af folk- og countrymusikkens helt store navne igen i det sønderjyske, når Tønder Festival torsdag eftermiddag den 23. august slår dørene op for årets festival. Igen i år byder festivalen på et stærkt program med både kendte danske navne og en række udenlandske overraskelser. 
 
Tami Neilson (CAN/NZ)
 
Fik du ikke oplevet divaen Tami Neilson på scenen sidste år, skal du ikke snyde dig selv for oplevelsen i år. Den albumaktuelle sangerinde nærmest blæste Tønder Festival 2017 omkuld med et udadvendt show, spækket med power og countrystemning af den gode, gammeldags slags, der befinder sig et sted mellem Patsy Cline og Wanda Jackson tilsat lidt sofistikeret Peggy Lee. Næppe helt forkert, for Tami Neilson har fat i countrymusikkens stilsikre elementer fra 50’erne og bringer samtidig musikken op i en nutidig ramme, der blandt andet kan høres på hendes seneste album “Sassafrass!”, som udkom i juni i år. Tami Neilson er en rutineret kunstner. Som purung var hun en del af den canadiske familie-countrygruppe The Neilsons, som i 90’erne havde stor succes i Canada. Siden har hun etableret sig som sanger og sangskriver i New Zealand, hvor hu har høstet flere priser for sin sangskrivning.
 
Torsdag 23. august: Open Air kl. 14:15
Fredag 24. august: Telt 1 kl. 18:45
Hun kan desuden opleves i Artist Talks - Hi-Fi Scenen søndag d. 26. august: Pumpehuset kl. 13:00
 
 
 
The Mavericks (USA, billedet)
 
Der er ikke mange, der ikke kan synge med på hittet ”Dance The Night Away”, og det er da også lidt af et scoop for festivalen at have landet det legendariske Miami-band. Så vær parat til at svinge træbenet, når The Mavericks byder på en farverig cocktail af country, folk, blues, tex-mex, twang, latin og rootsrock. Bandet blev dannet i 1989 og fik snart ry for at være et formidabelt liveband. Op gennem 90’erne udgav de en stribe album, opnåede fine hitlisteplaceringer og modtog adskillige priser – blandt andet en Grammy i 1995. Bandet blev opløst i 2004, men fandt sammen igen i 2012, hvor de udgav nyt album og beviste, at en gendannelse ikke behøver at handle om at ride på fortids storhed. Glæd jer til torsdag aften, som bliver den eneste danske koncert i 2018.
 
Torsdag 23. august: Open Air: kl. 20:45
 
 
 
All Our Exes Live in Texas (AUS)
 
Fremragende sangstemmer, god sangskrivning samt evne til at nå ud til publikum er, hvad der venter forude, når den australske kvindekvartet med det finurlige og velswingende navn All Our Exes Live in Texas indtager scenen på Tønder Festival. På ganske få år har gruppen skabt sig et stort navn i hjemlandet, og med albummet ”When We Fall” fra marts 2017 er de for alvor slået an, og albummet har banet vejen for en international karriere. De har spillet på kryds og tværs af landet, optrådt på store festivaler og turneret med navne som The Backstreet Boys og Nathaniel Rateliff and The Night Sweats.
 
Fredag 24. august: Visemøllen: kl. 20:30
Lørdag 25. august: Pumpehuset: kl. 20:00
 
 
 
Colter Wall (CAN)
 
Det er svært ikke at tro, at blot 23-årige Colter Wall ikke har lavet en deal med den onde selv, både når man hører hans rå stemme og ser, hvordan han i øjeblikket suser mod toppen med udsolgte koncerter i USA og hjemlandet Canada. Han spillede sidste år sin første koncert i Danmark på Tønder Festival, og i begyndelsen af 2018 var han på en omfattende Europaturné, som også bragte ham forbi et udsolgt Lille Vega i København. Colter Wall kommer fra Saskatchewan i Canada og giver et stærkt bud på folk, bluegrass og country. Stemmen er rå og følsom i barytonlejet, guitar- og banjospillet er fingerpicking af høj standard, og sangene er klassisk fortællekunst med inspiration fra store mestre som Hank Williams, Robert Johnson og Johnny Cash. I 2015 udgav han et album med syv sange, ”Imaginary Appalachia”, i 2017 udkom debutalbummet ”Colter Wall”, og til oktober udkommer næste skæring, “Songs of the Plains”.
 
Torsdag 23. august: Bolero: kl. 22:00
Fredag 24. august: Telt 1: kl. 22:00
 
 
 
Kellermensch (DK)
 
Rockmusik på en folk-festival? Jo, du hørte rigtigt. Som en af overraskelserne i år lægger det næsten lokale Esbjerg-band torsdag aften vejen forbi festivalen. Tønder favner i forvejen bredt og har tidligere budt på hård rock forklædt som country og folkemusik med bands som Hayseed Dixie og Red Hot Chili Pipers. Derfor bliver det rigtig spændende at se, hvordan publikum tager imod Kellermenschs mørke og dystopiske version af den ægte vare. Med albummet ”Goliath” fra 2017, der blev rost til skyerne i Danmark og i Tyskland, og et storstilet comeback på Roskilde Festival, hvor Kellermensch fyrede den af over for 16.000 publikummer på Arena samme år, i bagagen er der lagt op til noget af et stilskifte i telt 1 på Tønder.
 
Torsdag 23. august: Telt 1: kl. 23:30
 
 
 
The Dead South (CAN)
 
Det er ikke mange folkemusikere, der kan bryste sig af mere end 72 millioner afspilninger af en musikvideo, men det kan canadiske band, som sidst besøgte Tønder i 2016. Og der er al mulig grund til at glæde sig til genhøret, ikke bare med sangen fra videoen “In Hell I’ll Be In Good Company”, men i det hele taget med den rå blanding af bluegrass og folk, krydret med en god omgang satire og hillbilly-koreografi. Bandet har siden starten i 2012 fundet deres helt eget udtryk og er blevet beskrevet som både outlaws, moderne hillbillies og ”Mumford & Sons’ onde tvillinger”.
 
Torsdag 23. august: Bolero: kl. 01:00
Fredag 24. august: Open Air: kl. 15:00
 
 
William Crighton (AUS)
 
Han får store ord med på vejen, den australske sanger og sangskriver William Crighton. Hans selvbetitlede debutalbum ”William Crighton” fra 2016 har modtaget mange anmelderroser, og det samme har hans liveoptrædener. Publikum på Tønder kan derfor roligt glæde sig til hans sitrende og dybe vokal, der går i clinch med folk og rock, samt en historiefortæller, der dykker helt ned i de mørke og spirituelle sindelag.
 
Fredag 24. august: Pumpehuset: kl. 16:30
Lørdag 25. august: Visemøllen: kl. 22:15
 
 
 
Anne Linnet (DK)
 
Det er i år 30 år siden, at Anne Linnet udgav det, der i dag betragtes som hendes hovedværk, nemlig albummet ”Jeg er jo lige her”, som solgte rundt regnet 400.000 eksemplarer. Den rutinerede sangerinde har derfor valgt at dedikere en stribe koncerter i år til albummet, der rummer nogle af hendes allerstørste hits som ”Tusind stykker”, ”Forårsdag” og ”Tabt mit hjerte”. Glæd dig til at genhøre de velkendte sange, når hun besøger festivalen søndag aften. 
 
Søndag 26. august: Telt 1: kl. 19:00
 
 
Lukas Graham (DK)
 
Et internationalt dansk supernavn vender tilbage til Tønder, nemlig bandet Lukas Graham med sanger Lukas Forchhammer i front. De har besøgt festivalen tidligere, og gennem sin opvækst har Lukas Forchhammer været flittig gæst på festivalen. Bandet slog for alvor igennem for et par år siden med deres andet album, ”Lukas Graham” (2015), hvor sange som "Mama Said" og ikke mindst ”7 Years” fik enorm international interesse. ”7 Years” røg nummer ét på hitlisterne i utallige lande, og bandet turnerede massivt i Canada og USA.
 
Torsdag 23. august: Open Air: 19:00
(plus skolekoncert fredag d. 24. august kl. 12.00 på Open Air-scenen)
 
 
 
Mikael Wiehe (SE)
 
Det er en af sværvægterne fra den politiske musikscene i 70’erne, der endnu en gang gæster Tønder. 72-årige svenske Mikael Wiehe er stadig særdeles aktiv som musiker og sangskriver, og hans engagement er ikke taget af med årene. Sammen med Björn Afzelius var han en hovedskikkelse i Hoola Bandoola Band, der blev et af de mest toneangivende bands i starten af 70’erne med klassikere som ”Juanita” og ”Victor Jara” på samvittigheden. Efter Hoola Bandoola Band fortsatte både Afzelius og Wiehe med succesrige solokarrierer og havde i 80’erne også succes som duo.
 
Søndag 26. august: Klubscenen: kl. 18:15
 
 
 
Oysterband (UK)
 
Det britiske band har længe og ofte stået øverst på ønskelisten hos en stor del af publikum på Tønder Festival. Og for de, som skal have deres årlige indsprøjtning af traditionel folk, er Oysterband den helt rette medicin. Bandet, der oven i købet fejrer deres 40-års jubilæum på denne turné, har været flittig gæst på Tønder og har en trofast fanskare her i landet. Så pak campingstolene og paraplyerne væk. Der er lagt i kakkelovnen til lidt af en folkefest, når østerserne spiller op til dans. 
 
Torsdag 23. august: Telt 1: kl. 15:15
Fredag 24. august: Open Air: kl. 19:45
 
 
 
Tønder Festival finder sted 23.-26. august. Se hele programmet og læs mere om Tønder Festival på www.tf.dk 
 
 
 
 
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA