x

Reportage: Tønder Festival dag 2 – Diva i folk-junglen

Reportage: Tønder Festival dag 2 – Diva i folk-junglen

Hvor finder man alt lige fra undervisning i folkedans til pailletbesatte divaer, svedig blues og rednecks i dobbelt denim? Tønder Festival naturligvis. Fredagen på den sønderjyske folkfestival skuffede heller ikke i år og bød på musikalske oplevelser i særklasse.
 
Knivskarp kulsort page og glitrende shocking pink pailletter. Den canadisk/new zealandske diva Tami Neilson havde det hele og mere til, da hun i selskab med sit mindst lige så velklædte orkester fyrede op under telt 1 fredag aften. Koncerten bød på et festfyrværkeri af velskårne sange, krydret med personlige minder fra familien, og særligt de kvindefrigjorte kommentarer og sangen “Stay Outta My Business” udløste fælles brøl og anerkendende nik fra stort set samtlige kvinder i teltet.
 
Store forventninger 
Mange havde glædet sig til gensynet med britiske Oysterband, der i år fejrer deres 40 år på landevejene med en storstilet jubilæumsturné. Og det var tydeligt at se, hvor højt på ønskelisten bandet har stået hos mange blandt publikum, da festivalen allerede søndag sidste år kunne annoncere bookingen af det populære orkester. Fredag skulle de store forventninger således indfries, og mange var i god tid trukket hen imod Open Air-scenen for at sikre sig en god plads forrest til koncerten. På den solbeskinnede skråning tæt ved udendørsscenen havde mindst lige så mange installeret sig i medbragte campingstole, og der var fyldt godt op i rødvinsglassene, og fadøllet flød lystigt, mens smukke folk-ballader og mere dansevenlige numre strømmede ud over scenekanten. 
 
For dem, der ikke kunne lide østers, var der god lejlighed til at udforske andre kroge af den håndlavede musik. I spejlteltet Bolero gav The Secret Sisters en følelsesladet seance, mens Visemøllen lagde lokaler til australske All My Exes Live In Texas. Endnu en gang beviste festivalen, at der er virkelig er plads til noget for enhver smag på Tønder og præsterede et program, som gav publikum rig mulighed for shoppe imellem de mange koncerter og kunstnere, der ofte spiller mere en én gang i løbet af festivalen, så man ikke går glip af noget. 
 
Triumf i double denim
Et af de navne, man absolut ikke måtte misse var canadiske Colter Wall. Den blot 23-årige sanger med den karakteristiske dybe stemme, der mest af alt lyder, som var den blevet slæbt gennem mudderet efter en rusten pickup-truck, triumferede for andet år i træk med en overbevisende koncert, spækket med både sine egne stemningsfulde numre og indlevede coverversioner af den unge canadiers store helte som Townes Van Zandts “Snake Mountain Blues” og ekstranummeret Ray Wylie Hubbards sing-a-long “Redneck Mother” – alt sammen smukt leveret af et band klædt i  cowboyhatte og slidt denim fra top til tå.
 
I den anden ende af det musikalske spektrum var der i telt 2 linet up til et brag af en B.B. King-hyldestkoncert med Mike Andersen og venner som Shaka og James Loveless. Et koncept, festivalen gennem flere år haft haft stor succes med og har budt på mange interessante koncertoplevelser centreret omkring store kunstnere som blandt andre Townes Van Zandt.
 
Traditionel med moderne twist
Mens tonerne fra the blues strømmede ud gennem teltdugen, kunne man for alvor få testet dagsformen på Klubscenen. Her var der folkemusik af den helt traditionelle slags med Bastard Kvintet, et af den danske folkemusikscenes mest erfarne danseorkestre, der undervejs også instruerede publikum i de rette trin på dansegulvet. 
 
Skotske Skerryvore rundede aftenen af med et gedigent folkrockbrag. De muskuløse ungersvende gav den gas på både sækkepiber og elektrisk guitar og vakte stor glæde med deres moderne version af traditionel musik blandt både de mange unge og mere modne festivalgængere, som trods det fremskridte tidspunkt havde fundet vej til koncerten. Særligt bandets afskedssalut til landsmændene og Tønder-favoritterne Runrig, der efter 45 år for nyligt har valgt at stoppe, gav ekstra brændstof til det danseglade publikum. 
 
Tønder Festival finder sted 23.-26. august. Læs mere om festivalen på www.tf.dk
 
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA