x

Reportage: Tønder Festival dag 3 – i countryens tegn

Reportage: Tønder Festival dag 3 – i countryens tegn

Det er vist næppe nogen hemmelighed, at countrymusikken for alvor er blevet fast ingrediens på den sønderjyske festival. Lørdagens program bød derfor også på en række sværvægtere i den kategori.  
 
De er lette at genkende i festivalbilledet med deres bløde Stetson-cowboyhatte, lange skæg og sirligt broderede denimjakker. Selvom der over årene er kommet flere og flere af dem på festivalen, ofte med en del debat om, hvorvidt det er på bekostning af den irske og skotske folkemusik, skiller de amerikanske og canadiske country-artister på festivalen sig ud fra de øvrige folkmusikere med deres karakteristiske stil. Det samme gør sig også gældende live, hvor lørdagen brillierede med flere countryoplevelser fra allerøverste skuffe. 
 
Magisk og mindeværdigt
Den mest mindeværdige var amerikanske Tyler Childers, der klædt i slidt skovmandsskjorte, jaget blik og et ildrødt fuldskæg, der vist trængte til en trimning, leverede et ganske enkelt sublimt sæt i telt 2. Omdrejningspunktet var hans kraftfulde stemme og et mindst lige så stærkt sangskriverunivers. Den 27-årige sanger fra Kentucky har på sit seneste album “Purgatory” fået hjælp af en anden country-es, selveste Sturgill Simpson, som gæstede festivalen i 2015 og i dag er blevet et kæmpe navn på den amerikanske countryscene. Det kunne i dén grad høres på den gode håndfuld indlevende sange om det hårde liv og hverdagens små dramaer, hentet direkte derfra, hvor countrymusikken mest af alt kommer til sin ret, nemlig den klassiske disciplin at kombinere tre akkorder med sandheden. Lørdagens koncert beviste, at den kombination kan blive mildest talt magisk.
 
Smukke harmonier
Forinden havde The Lone Bellow trukket folk af huse til Open Air Scenen, hvor den velsyngende trio, der efterhånden er fast gæst på festivalen, ledte publikum med sikker hånd gennem en perlerække af smukke vokalharmonier. 
 
Canadiske The Dead South havde fået så meget smag for at spille på Tønder, at de spurgte festivalen, om de ikke måtte give en ekstra koncert, fortalte sanger Nate Hilts senere på aftenen. Det endte med en aftenseance i Jamteltet, der var så populær, at sveden drev ned ad siderne indenfor. 
 
Parker Millsap, der sidste år trådte til som redningsmand for det danske hovednavn The Savage Rose, som desværre måtte aflyse på grund af sygdom, beviste endnu en gang, at han var castet godt til festivalen. Ikke blot fordi han ligner en yngre version af Leonardo Di Caprio, men fordi han mestrer kombinationen af folk og rock til fulde. 
 
Tønder Festival finder sted 23.-26. august. Læs mere om festivalen på www.tf.dk

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA