x

Interview: Søren Berlev

Interview: Søren Berlev

Selvom det langt fra er nyt for Søren Berlev at være albumaktuel, så er det nyt for ham at være solist – og frontfigur. I den travle weekend op til releasen i dag (d. 7. april), lykkes det at få en hurtig snak med hovedpersonen om baggrunden for albummet, tanker om musikken og ikke mindst drømme for fremtiden.

Søren Berlev er for mange synonym med Gasolin, og dermed en vigtig brik i dansk musikhistorie. Den betegnelse er dog ikke noget Berlev selv har svært ved at forholde sig til, for han har levet i det så mange år, at det bare er hverdag, fortæller han. Det er da også nærmest dagligt at der kommer folk og spørger ham om Gasolin-tiden, om de bliver gendannet etc. ”Sådan er det, det tænker jeg ikke som sådan over mere”, fortæller den travle ex-Gasser.


En gammel drøm
”Timeless Choice” er ikke første gang Berlev kastet sig ud i et soloprojekt, men det er første gang det er lykkes ham at få det hele til at flaske sig, gå op i en højere enhed og blive præcis som han ønsker. Det betyder blandt andet at Berlev selv har stået for alt fra inderst til yderst – det være sig både musikalsk og visuelt, men det betyder også at albummet rummer flere forskellige genrer, noget Berlev allerede inden udgivelsen er blevet spurgt meget om. Grunden til dette, er der en helt tydelig forklaring på. ”Jeg har ikke villet gå på kompromis med mine kunstneriske ønsker, og hvis ét nummer gik i en anderledes retning end et andet, så var der nok en grund til det”, fortæller Berlev.

Derudover er numrene også samlet igennem mange år, så der er ikke udelukkende tale om numre der er skrevet specifikt til albummet, men det mener sangskriveren ikke er problematisk. ”Der er for mange bands der allerede fra første album er for indsnævrede, og for genreforskrækkede – jeg har lavet det jeg føler mest for og det er mundet ud i et varieret og mættet album”, siger en tydeligt stolt Berlev.


Sårbare Søren
Og netop det at sangene er skrevet gennem flere år, gør albummet til et meget sårbart projekt for Berlev. Sårbart, fordi det er så personligt, og der er der er så mange nære følelser der bliver krænget ud, hvilket er den primære grund til at det kun fungerer hvis sangskriveren selv står bag mikrofonen. ”Det er en plads der både fysisk og psykisk er meget langt fra den jeg plejer at have, bagerst på scenen, bag mine trommer, så det har helt sikkert været en grænseoverskridende proces, men også spændende, og noget jeg er rigtig glad for nu”, fortæller han.

Sangerdrømmen er dog aldrig noget der har ligget under overfladen, og tidligere har han forsøgt at samle bands hvor andre sang hans sange, men i bedste singer/songwriter-ånd var der ingen anden vej, end at stille sig i front og synge dem selv – koste hvad det koste vil. Igen er det noget Berlev har høstet mange kommentarer på; hvorfor han synger selv, sammenligninger med andre sangere etc., men som den erfarne musiker han er, så tager han kritikken med et gran salt, og nyder faktisk mest af alt at folk lytter til musikken og efterfølgende ytrer sig om det – på godt og ondt. Det giver det meget mere liv og energi, fortæller Berlev. Som sanger ser han dog også sig selv mere som historiefortæller og lyriker end som detaljefikseret vokalist. ”Det er historierne og stemningerne det handler om”, fortæller han.

Efter releasen begynder arbejdet med at booke en turne med det band der er samlet, og det ser han meget frem til at komme ud på landevejen med.
Succeskriteriet er at der bliver booket jobs, og om det bliver mange eller få, det må tiden vise, lyder det fra Berlev der i samme åndedrag afslører, at der allerede er lagt i ovnen til endnu en skive fra hans side. ”Der er masser af materiale, så med mindre jeg mister ævred fuldstændig, så kommer der nok mere herfra på et tidspunkt. Nu er der ligesom lukket op for det. Alle døre står åbne, og det er rigtig spændende”, smiler Berlev.

”Timeless Chioce” udkommer mandag d. 7. april på Sony/BMGNyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA